Петро Порошенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» 21.01.2022 р. (відео)

Порошенко: Треба негайно скликати парламент і внести зміни до бюджету для посилення обороноздатності

 

Верховна Рада має негайно зібратися на позачергове засідання і внести зміни до бюджету для посилення обороноздатності країни. Про це в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Що зараз треба робити? Не тягнути. Зберіть у понеділок позачергове засідання Верховної Ради, прийміть рішення про кардинальні зміни у бюджеті. Бо якщо ви захочете сховати голову в пісок, як ви це завжди робите, ви її не сховаєте. Він вже заасфальтований. І грошей у вас там немає», – зазначає Порошенко.

«Перше – зробити виділення коштів для накопичення стратегічних резервів. Три роки країна не закуповує бронежилети і шоломи. Три роки у нас для мобілізації немає на сьогоднішній день ні харчового, ні паливного, ні бойового забезпечення. Я не роблю паніки – для діючих підрозділів є. Але треба зробити стратегічні резерви», – говорить Порошенко.

«Комплект бригад бойових на сьогоднішній день складає 50%. Терміново підвищіть рівень грошового забезпечення, щоб воїн отримував набагато більше, ніж охоронець в супермаркеті. І поліцейський. Бо від них залежить наш захист», – зазначає Петро Порошенко.

«Я маю абсолютно чіткі позиції, що зараз треба зробити: де розташувати позиції для того, щоб прикрити нас з чернігівського, з житомирського напрямків, як треба розосередити авіацію, що робити з ракетами, що робити з артилерією», – говорить Порошенко.

Він закликав владу до чесної розмови із суспільством.

«Тільки не розмовляйте як з ідіотами. Вийдіть, покажіть, яка сильна наша армія, яким способом ми готові зустріти ворога і яка буде величезна ціна, яку ворог заплатить, якщо він піде на цей злочин», – наголошує Порошенко.

«Так само, як ми робили в 2014. Ми знаємо, як їх зупиняти», – нагадав п’ятий Президент.

Джерело

 

Петро Порошенко: Логіка Путіна змінилася, раніше він був проти України в НАТО, а тепер проти НАТО у Східній Європі

Апетити Кремля зростають, і якщо раніше Путін був проти України в НАТО, то тепер він проти присутності НАТО у Східній Європі. Протистояти його ультиматумам може лише об’єднана спільна позиція України та всього цивілізованого світу. Про це заявив п’ятий Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна».

«Ситуація кардинально змінилася. П’ять років з 2014 по 2019 рік логіка Путіна полягала в наступному – «ні Україні в НАТО». Ні – НАТО в Україні, ні навчанням, ні постачанням зброї, ні спільним маневрам, ні спільним ініціативам. З 2019 по 2021 логіка змінилася. Ми вже бачимо «ні – НАТО в Східній Європі», – зазначає Порошенко.

«Наведу один приклад. МЗС Росії наголосило, що воно тепер вже вимагає виведення НАТОвських військ з Болгарії і Румунії. Яка реакція мого великого друга президента Румуні? Через три години була скликана Рада національної безпеки і оборони, через п‘ять годин були затверджені правила дій – . що кожен і коли робить? Через 7 годин – звернення до військового комітету НАТО, через десять годин всі знали, яку відсіч отримає Путін у зв’язку з виконанням свого ультиматуму», – навів приклад Петро Порошенко.

«В Болгарії президент, який вважався проросійським, на сьогодні зробив дуже жорстку заяву і скликав позачергове засідання уряду», – зауважив Порошенко.

Порошенко наголосив: недооцінка загрози – це також злочин.

«Я не хочу нікого лякати для того, щоб врятувати Україну. Бо Україна може дати відсіч тоді, коли вона сильна, а сильна вона тоді, коли вона об’єднана», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: «Пекельні» санкції проти Путіна – це моя принципова позиція на всіх міжнародних зустрічах

Для того, щоб зупинити Путіна, треба перш за все ослабити Росію за допомогою жорстких санкцій. Про це сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі Україна.

«Росія має бути слабкою. І ослаблять Росію потужні «пекельні» санкції, які мають прийняти наші партнери. На всіх міжнародних форумах, а я за останній місяць їх об’їхав декілька, – це була моя принципова позиція. Я передав їм список, і позиції Європарламенту, який наприкінці минулого року прийняв резолюції по Росії з «пекельними» санкціями – там все перелічено. Росія має бути слабкою», – наголосив Порошенко.

«Україна має бути сильною. Сильною вона буде, в першу чергу, через підвищення обороноздатності. Я не хочу нікого лякати, але на сьогоднішній день є величезні питання по тому, що немає пального дизельного. І нам терміново треба його закупити. І те, що не було закуплено, зараз буде купуватися по новим цінам. Але можна ще все зробити. Створити стратегічні резерви на випадок мобілізації. Я знаю, що таке проводити мобілізацію в умовах порожнього резерву», – нагадав п’ятий Президент про події 2014 року.

Джерело

 

Петро Порошенко розказав, чим треба негайно забезпечити армію

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» розповів, чим треба негайно забезпечити Збройні Сили Украіни. Він закликав терміново внести зміни до Державного бюджету.

«Треба терміново в понеділок внести зміни до бюджету. Забрати це звідти, де влада розкрадає, і передати це армії. Доукомплектувати бригади. Нам треба збільшити грошове забезпечення. Бо три роки не збільшували забезпечення. Три роки країна не купувала засоби захисту, включно з бронежилетами і шоломами», – зауважив Порошенко.

«Нам треба знати, що нам треба просити у наших партнерів. Ми маємо забезпечити засоби протиповітряної оборони, ми маємо забезпечити позицію радіоелектронної боротьби, ми маємо забезпечити засоби розвідки, ми маємо забезпечити контрбатареї. На сьогоднішній день я знаю, що робити», – зазначає Порошенко.

«В грудні Сполучені Штати виділили нам 200 мільйонів доларів, дозволили витратити їх на зброю. Зараз прийнято рішення про виділення 300 мільйонів доларів у 2022 році. Зробив заяву Байден, що як тільки будуть перші ознаки другого етапу агресії – ще 500 мільйонів. Нам треба терміново, щоб ми мали закупівлю комплексів протиповітряної оборони, засобів радіоелектронної боротьби, сучасних контрбатарейних станцій, щоб підвищити ціну, яку Путін точно заплатить, якщо він зробить спробу вдертися до нас», – пояснює Петро Порошенко.

Джерело

 

Повне відео ток-шоу:

Автор