17.01.2019. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

17 січня 2019 року стало визначною датою для Сил Спеціальних Операцій ЗСУ. Саме у цей день найновіший рід українських військ, який, тим не менш, за три роки вже встиг стати легендарним, отримав нову символіку. Новий бойовий прапор бійцям презентував особисто Президент Петро Порошенко. До того ж, спецпризначенці отримали й нове гасло – «Іду на ви!», саме ту знамениту фразу, з якою звертався до ворогів ще князь Святослав Хоробрий.

Рано чи пізно про них зніматимуть блокбастери. Поряд з фільмами про американських «Морських котиків» та британський «SAS» з’являться картини і про їхніх українських колег. Бо створити за 2-3 роки спецпідрозділ, який відповідає найвищим міжнародним стандартам – праця неабияка. Та вибору не лишалось: українцям були потрібні герої, здатні ефективно давати відсіч російському «спєцназу» – українці таких героїв отримали. Створені указом того ж Порошенка у 2016-му, вони показали себе грізною силою.

З початку російської агресії і до цього дня українські спецпризначенці здійснили понад 3 тисячі силових операцій, з них близько 700 таємних. Від бажаючих стати ССО-шником немає відбою, та, за статистикою, суворий відбір проходять лише близько 10% претендентів. Бо елітні війська є такими не лише за статусом, але й за здібностями вояків – тому й підготовка у них повинна бути відповідна. Але результат, який здатні показати ці хлопці, нерідко перевищує усі очікування.

Неофіційним гімном українських ССО вважається пісня «Тихо прийшов, тихо пішов» за авторством бійця спецпризначення, музиканта й поета Андрія Антоненка. Він встиг повоювати в лавах сил спецоперацій перш, ніж новий режим, якому конче були потрібні цапи-відбувайли і приводи для піару, вирішив повісити на нього старий та резонансний «висяк» – справу про вбивство журналіста Павла Шеремета. Неясно, навіщо бійцю кривдити журналіста? Не проблема! З Антоненка у матеріалах слідства зробили… неонациста-терориста, який просто хотів слави (знаменита фраза «захопившись ультранаціоналістичними ідеями» саме звідси). Спецпризначенець півтора роки просидів у в’язниці за відверто сфабрикованою справою. А діюча влада продемонструвала своє справжнє ставлення до українських героїв та бійців ССО. Згодом стає дуже помітно: хто з українських лідерів поважав українських спецпризначенців, а хто без вини кидав їх за грати заради пари відсотків у рейтингу.

 

Автор