Брифінг Петра Порошенка для міжнародних та українських журналістів в Українському Домі в Варшаві (фото, відео)

 

Петро Порошенко

Найперше хочу подякувати усім кореспондентам закордонних ЗМІ, які беруть участь у брифінгу, за те, що Україна так високо стоїть у міжнародному порядку денному. Для України дуже важливо бути потужно з’єднаною зі світом і бути на видноті серед наших партнерів в НАТО, ЄС, Канаді, США. Останні місяці це критично важливо.

Ми не говоримо, що війна почнеться 2022 року, бо висока небезпека ескалації залишається із 2014. З 2014 по 2015 роки ми дали відсіч Путіну. Разом із добровольцями та українським народом я як Головнокомандувач ЗСУ зробив тоді все належне для того, щоб повернути дві третини Донбасу. Тепер ми маємо одну з найнебезпечніших ситуацій не тільки для України, але і для всієї Європи, а може, і всього світу.

Путін демонструє дуже високий рівень безвідповідальної поведінки. Мобілізувався увесь світ: США, наші партнери у Великій Британії, НАТО. Так само як і у Варшаві, Парижі, Берліні, багатьох європейських столицях, де ми зустрічаємося з нашими партнерами, щоби висловити сподівання українців. А ми хочемо, щоби шляхом санкцій вони послабили Росію. Має бути конкретний список реальних санкцій, які почнуть працювати відразу, якщо почнеться друга фаза агресії з боку Путіна.

Санкції мають послабити Росію та посилити Україну у безпековій перспективі. Для того, щоб зростала ціна, яку доведеться платити Путіну за продовження агресії проти України. Нам потрібно поліпшувати наші оборонні засоби, маємо отримати летальну зброю. Потрібна і фінансова підтримка. Також ми маємо отримати План дій щодо членства в НАТО. Якщо Путін вимагає гарантій нерозширення від натівських партнерів, що суперечить будь-якому міжнародному праву і бухарестським угодам, треба знайти йому гідну відповідь. Такою відповіддю буде мадридський саміт і План дій щодо членства для України та Грузії. І також мають бути санкції проти «Північного потоку-2» не після, а перед, запобігаючи новій хвилі агресії. Так само гарантією сильної України буде і українська демократія, свобода слова, свобода зборів, гарантії для опозиції. Це відсутність політичних утисків та вибіркового правосуддя.

Нам потрібна єдність усього світу. Нам потрібна єдність всередині країни демократичної опозиції перед лицем спроби повернути Україну в часи Януковича, повернути Україну в стан Малоросії. Ми маємо дуже рішуче зупинити ці спроби, даючи гідну відсіч.

Як це можна зробити? Тільки єдністю. Єдністю в самій Україні і єдністю демократичної опозиції. Це одна з головних причин того, що я повертаюсь до України. Декілька годин лишається до мого повернення. І ми закликаємо до єдності всіх демократичних сил для оборони України, оборони українського суверенітету, єдності, територіальної цілісності і демократії. Впродовж останніх трьох тижнів я отримував багато повідомлень електронною поштою, смс, листів, навіть із несподіваних джерел.

Я хотів би скористатись нагодою і подякувати всім друзям України, всім політикам, які нас підтримують, активістам, волонтерам, членам парламенту, журналістам і багатьом іншим. Тим, хто не мовчить, хто не стоїть осторонь. Бо Україна потребує всіх вас. Україна для вас важлива. Вона у вашому серці. І це мене робить оптимістом на майбутнє.

Я повертаюсь до України заради єдності, заради допомоги країні, щоб ми могли стати в обороні України і привернути міжнародну увагу. Також їду як депутат українського парламенту. Я не можу пропустити засідання. Починаючи від Конгресу у Британії, Бундестагу в Німеччині, у французькому парламенті й в польському Сеймі ми мали чудові розмови з депутатами, із Сенатом. І я не можу пропустити сесію Верховної Ради – рідного українського парламенту.

Позавчора я був у Брюсселі, зустрічався з депутатами Європарламенту. Хочу подякувати депутатам, членам цієї установи за надзвичайну сесію Комітету закордонних справ, за наш почин. І завтра, в понеділок, о 8 годині відбудеться спеціальна сесія в парламенті цього Комітету з окремим порядком денним. У нас буде напружений понеділок і там, і тут.

Фото © Михайло Палінчак

Автор