Терміновий брифінг Петра Порошенка: Ми не боїмося ні Путіна, ні російської агресії! (фото, відео)

Порошенко запропонував «червоні лінії» для розмови Байдена з Путіним

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко назвав ключові позиції України напередодні переговорів Президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена з президентом Росії Путіним.

Під час брифінгу напередодні телефонної розмови між Байденом і Путіним Петро Порошенко зазначив, що лідер США – віддана свободі і демократії, дуже компетентна і професійна людина, яка дуже любить Україну і дуже добре розбирається в українських питаннях.

«І в цих умовах, безумовно, позиція, яку, я сподіваюся, буде висловлено під час цієї розмови, є дуже важлива для України», – сказав Порошенко.

«Пункт номер один. Те, за що ми трималися п’ять років мого президентства – нічого про Україну без України. Тому важливо, щоб і наші європейські, і наші американські союзники і до, і після розмови чітко координували свої дії з українською владою, українською державою, українським народом», – сказав п’ятий Президент України.

«Друга позиція. Росія не має і не буде мати право вето на вступ України до НАТО, на розширення НАТО на схід. Більше того, це питання не є питанням, яке важливо для самої України. Це точно тест – чи існує НАТО сьогодні, чи ні. Бо якщо Путін отримає можливість диктувати НАТО волю, висувати НАТО ультиматуми, тоді немає ніякого сенсу в існуванні НАТО. Я дуже тішуся, що Путін отримав дуже потужну і залізну відповідь в тому сенсі, що ніяких ультиматумів Росія НАТО висувати не буде», – підкреслив Порошенко.

За його словами, ініціатива Кремля і Путіна щодо так званої європейської зони безпеки може почати розглядатися лише тоді, коли Росія повернеться в зону дії міжнародного права, з якої вона вийшла з перших годин захоплення Криму і агресії проти нашої держави на Донбасі. «Отже, передумовою для будь-яких переговорів щодо зони безпеки є відновлення українського суверенітету і звільнення окупованих Криму і Донбасу, повернення їх до складу України», – сказав лідер «Європейської Солідарності».

«Четверта дуже важлива позиція – це термінове відновлення Нормандського формату, який був започаткований в 2014 році, фактично за день до моєї інавгурації і за моєї участі. Тому що це не просто позиція Німеччини і Франції – це позиція Європейського Союзу, США, НАТО. Мати таких сильних союзників за спиною – це означає сильну Україну і сильну переговорну позицію. Жодних тет-а-тетів, жодних «междусобойчиків», які є шкідливими і небезпечними для України», – особливо підкреслив він.

Петро Порошенко також сказав, що Україна б вітала призначення спеціального представника США для координації роботи в Нормандському форматі, так як це свого часу було зроблено.

Ще одною важливою умовою Порошенко назвав виконання Росією всіх пунктів Мінських домовленостей.

Джерело

 

Ми ніколи не здамося: Порошенко нагадав слова Черчилля і застеріг Путіна від нападу на Україну

Путін хоче залякати українців та весь світ, стягуючи війська до кордонів України, але українці знають, як давати відсіч агресору. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час брифінгу.

«Чого хоче Путін? Путін хоче, щоб українці були налякані, щоб страх паралізував волю українців до опору. Путін хоче налякати весь світ для того, щоб світ забув про Україну. В мене величезний заклик, в першу чергу до українського народу – давайте не дарувати Путіну подарунки. Ми не боїмося ні Путіна, ні російської агресії. Ми знаємо, як давати відсіч», – сказав він.

«І в Москві, і в західних столицях мають бути впевнені, що позиція українців дуже збігається з цитатою великого діяча світу, прем’єр-міністра Великої Британії часів війни Вінстона Черчилля, який у трагічні для долі Великої Британії часи сказав: ми будемо битися на узбережжях, ми будемо битися в портах, ми будемо битися в полях, ми будемо битися на вулицях, ми будемо битися на пагорбах, але запам’ятайте – ми ніколи не здамося», – зазначив п’ятий Президент України.

«Зараз ця позиція є дуже актуальна і для України, і для українського народу. Ми не боїмося Путіна, ми не налякані. І ми впевнені в нашій перемозі, бо з нами правда і з нами Бог», – сказав Порошенко.

Джерело

 

Українська армія потребує від міжнародних партнерів оборонної зброї для відсічі путінської навали – Петро Порошенко

Українські Збройні Сили повинні мати найсучасніші засоби для оборони та відсічі російської армії у разі її вторгнення. Ми очікуємо від наших міжнародних партерів допомоги у вигляді безпекової зброї, яка значно підвищить бойові спроможності нашої армії. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко на брифінгу.

Він наголосив на важливості в умовах загрози російського вторгнення підтримки України нашими партнерами та зазначив, що говорив про це під час усіх міжнародних зустрічей, під час виступу на Міжнародному безпековому форумі в Галіфаксі, і під час зустрічей на Київському міжнародному форумі.

«Позиція номер один – надання Україні допомоги у вигляді постачання нам безпекової зброї, яка значно підвищить бойові спроможності українських Збройних Сил», – сказав Петро Порошенко.

«Україна не просить, щоб натівські солдати воювали за наш суверенітет. Ми маємо одні з найкращих в світі Збройних Сил, які здатні дати відсіч. Але для підвищення ефективності наших Збройних Сил і для підвищення тої ціни, яку заплатить Путін, коли це рішення може зупинити Путіна від цього жахливого рішення, ми повинні відновити щось на кшталт програми оборонної допомоги Україні під умовною назвою «ленд-ліз 2», – пояснив він.

Порошенко зауважив, що мова не йде про отримання матеріально-побутової допомоги у вигляді харчових наборів, одягу чи зимового пального.

«Ми потребуємо високоефективної найсучаснішої зброї у вигляді систем протиповітряної оборони, систем радіоелектронної розвідки і перешкоджання, контрбатарейних систем, ударних дронів та інших позицій, які зупинять агресора від прийняття жахливого рішення», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Жорсткі санкції проти Росії та підтвердження майбутнього членства України в НАТО – Порошенко пояснив як зупинити агресію Путіна

Міжнародні партери України мають показати Путіну свою рішучість, продемонструвавши, чого коштуватиме Росії продовження або посилення агресії проти України. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко на брифінгу напередодні розмови президента США Джозефа Байдена з президентом Росії Путіним.

Лідер «Європейської Солідарності» зазначив, що Захід в жодному разі не повинен послаблювати санкції проти Росії, наочно демонструючи економічні втрати для Кремля від його загарбницької позиції.

«Запровадження пекельних санкцій проти Росії у випадку продовження агресії: сьогодні спеціальні представники Європейського Союзу і Сполучених Штатів мають покласти на стіл керівників своїх держав і оприлюднити їх – що чекає Путіна у випадку, коли він перейде чергові «червоні лінії». Що чекає Путіна у зв’язку з продовженням повзучої анексії, в тому числі й Азово-Чорноморського басейну, нашого Азовського моря, яке на сьогоднішній день Путін намагається встановити, захопити і продемонструвати це як внутрішнє російське море, чого ми точно допустити не можемо», – наголосив він.

Одним із найважливіших рішень для України Петро Порошенко назвав надання і підтвердження абсолютно чіткої перспективи членства в Північно-Атлантичному Альянсі. За його словами, у 2022 році на Мадридському саміті НАТО Україна має отримати План дій щодо членства в НАТО. «Якщо Україна це отримає – це буде перемога вільного світу. Якщо Україні буде в цьому відмовлено – це буде означати перемогу Путіна», – вважає він.

«Сьогодні, коли у світу вже немає «рожевих окулярів», світ чітко знає ціну Путіна. Вони мають чітко розуміти, що Україна і українці б’ються на східному фланзі НАТО не тільки за суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Україна і українці б’ються за свободу, демократію всього вільного світу», – підкреслив п’ятий Президент України.

Також Порошенко вкотре закликав міжнародних партнерів зупинити введення в експлуатацію «Північного потоку-2», який є виключно безпековим проектом. «Його введення в експлуатацію де-факто означає запрошення російської армії, Російської Федерації до агресії по відношенню до України», – зауважив він.

П’ятий Президент України особливо наголосив на позиції підтримки ключових реформ, які були розпочаті в 2014 році і мають надзвичайно високу важливість для здатності України давати відсіч ворогу і рухатися до європейської і євроатлантичної інтеграції.

Лідер «Європейської Солідарності» зазначив, що опозиційні сили готові спільними зусиллями просувати реформи в Україні, підвищувати здатність України для відсічі, прискорювати рух нашої країни до ЄС.

«Від нас, українців, від політичної, громадянської еліти всі точно чекають внутрішньої єдності, спільних зусиль, які здатні підвищити потужність України в цих непростих умовах. Я ще раз хочу повторити свою пропозицію, яку я неодноразово озвучував. Я як лідер «Європейської Солідарності» і інші лідери парламентських опозиційних фракцій готові брати участь в постійно діючому штабі по організації відсічі агресії і адекватним відповідям на загрози і виклики перед якими стоїть Україна, починаючи від енергетичної і закінчуючи ковідною, починаючи від економічної і закінчуючи соціальною. Але, в першу чергу, це є безпекові виклики», – сказав Петро Порошенко.

«Я наголошую і наполягаю на тому, що засідання РНБО має бути скликано негайно. Ми пропонуємо почати процедуру підготовки спеціального засідання ГА ООН для того, щоб продемонструвати світу наслідки безвідповідальної поведінки Росії у випадку агресії проти нас. Ми готові взяти участь в засіданні РНБО, в закритому засіданні. Тому що безумовно ми не будемо залишатися осторонь», – підкреслив лідер партії.

Він зауважив, що команда «Європейської Солідарності», фахівці з питань оборони готові взяти максимальну участь зокрема в організації територіальної оборони, починаючи від того, що кожен українець має знати найкоротшу дорогу до бомбосховища і завершуючи підвищенням ефективності опору ЗСУ і міжнародної координації.

«Зараз треба відкласти внутрішні чвари, бо я хочу наголосити, що незважаючи на всі протиріччя, Зеленський для мене всього лише опонент, а справжнім ворогом для мене є Путін. І ми маємо зробити все, щоб план вторгнення в Україну залишився лише на столі в російському Генштабі, або на столі у російського президента Путіна, або може краще на столі в Гаазькому трибуналі при притягненні агресора до відповідальності», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

Автор