Яка до біса війна з олігархами?!

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, мені просто смішно стає, коли провладні боти плачуться, ніби зміна ставлення преси до “Слуги народу” – це наслідок боротьби Зеленського з олігархами. Мовляв, причина у прийнятті закону про «деолігархізацію».

Так, то правда, прийняття закону про «ЗЕолігархізацію» збіглося в часі з конфліктом між Офісом президента і медіа-групою Ріната Ахметова. Але. Як раз Володимир Зеленський з олігархами не боровся ніколи. На відміну від Петра Порошенка.

За президента Порошенка всі топ-олігархи країни стали бідніші у 2 і більше рази. Позаяк гаманці – це найбільш чутлива ерогенна зона в олігарха, протистояння олігархів з Порошенком цілком зрозуміле.

Водночас. За президента Зеленського топ-олігархи країни збагатилися від 1,4 до 2,7 рази на тлі падіння виробництва і обвалу економіки через пандемію Ковід. Позаяк більше продукції за валюту олігархи продавати не стали, причина такого збагачення проста – олігархи змогли різко знизити розхідну частину своїх підприємств. Коштом держави, звісно.

Пройдемося по конкретних прикладах. Олігарху Фірташу держава списала біля 25 мільярдів грн. боргів і ще приблизно 35 мільярдів реструктуризувала, тобто відклала їхню виплату на невизначений термін. Ще за мовчазної згоди НКРЕКП облгази Фірташа включають у квитанції температурні коефіцієнти, які (!) вже закладені в тарифи за газ. Тобто люди платять двічі.

Заява, ніби ЗЕ бореться з олігархами, особливо смішно звучить, якщо торкнутися стосунків держави з олігархом Коломойським. Отут атракціон щирості у повний зріст. Зразу після обрання Зеленського президентом суди: підтвердили скасування кредиторських вимог «Дніпроавіа» Коломойського перед ПриватБанком на 1,5 млрд грн; пробачили Укртатнафті (Коломойського) штраф на 1 млрд грн; НПК «Галичина» пробачили штраф на 326.9 млн грн.; скасували 60 млн грн податкового боргу МАУ Коломойського; “списали” з Коломойського борг ПриватБанку на 7,5 мільярда грн. Щойно суд скасував Коломойському штраф 4,7 млрд грн. перед Антимонопольним комітетом. Це не враховуючи історії з «Центренерго» та інших дивовижних оборудок олігарха.

Очевидно, якби не арешт активів Коломойського на Заході за позовом ФБР, саме Коломойський, а не Ахметов, мав збагатіти у 2,7 рази на тлі економічного занепаду країни.

До речі, про Ахметова. Зелені пропагандисти чомусь взагалі перестали пригадувати, що до вересня 2021 р. у Офісу Зеленського з олігархом Ахметовим були дивовижні стосунки. Ахметов збагачувався з астрономічною швидкістю, очевидно, цьому процесу сильно посприяв дефіцит вугілля, з яким Україна в’їхала в опалювальний сезон торік. Пригадаємо, ще рік тому експерти говорили про можливість віяльних відключень – їх не сталося через теплу зиму, через імпорт електрики з Білорусі та… через те, що електрику і вугілля державі продавав ДТЕК. За ринковими цінами.

Прем’єр-міністром країни було призначено колишнього топ-менеджера ДТЕК Шмигаля (він досі на посаді). В уряді з’явилося чимало людей Ахметова. Зеленський у флісці а-ля ЗСУ виступав на каналі Ахметова – і той самий Савік Шустер навколо нього хіба що гопака не танцював. Ба більше, коли Зеленський почав носитися з темою деолігархізації, канал Ахметова запустив шоу «Велика деолігархізація», чим ясно показав, що структури холдингу Ахметова не бояться жодних деолігархізацій.

Яке до біса протистояння з олігархами, шановні? Суперечка між ОПУ і Ахметовим із банальщини – боротьби за владу. На каналах Ахметова прописався щойно звільнений екс-спікер Разумков. Разумков розколює «Слугу народу», і через це ОПУ наїхала на Ахметова. Все решта – справа техніки.

«Слуги народу» пафосно заявили, що не ходитимуть на канал олігарха Ахметова. Свої тези вони озвучують виключно з каналу олігарха Коломойського. Боротьба з олігархами, кажете?