Демократія і наслідки

Іван Хомяк

Загальне виборче право, за умови використання маркетингових технологій у політиці, часто приносить спільнотам катастрофи, страшніші ніж сталий феодалізм чи військова диктатура. Невміння більшості громадян протистояти маркетинговим прийомам є апріорним і природним. Тому, там де не сформувалася культура сталого політичного протистояння еліт, у променях всенародної любові формуються диктатори не гірші за Кастро, Аді Аміна чи Пол Пота. Там, де є сформовані еліти, відбувається хитання від правої до лівої неадекватності з постійним затиханням політичного маятника. Відомо, що Гітлер, Путін, Лукашенка і наш “бубочка” не прийшли до влади в результаті військового перевороту. У нас, як і в інших посттоталітарних та постколоніальних країнах, “прості хлопці” добираються до вершини політики на хвилі популізму, а вже потім, не збавляючи пропагандистського тиску, отримують владу абсолютних монархів. Як не крути, а популізм завжди приводить до устрою аналогічному монархічній династії Кім (КНДР). Коли народ спохватиться, стає вже занадто пізно. Є винятки, як наша революція Гідності, яка відтермінувала північнокорейський варіант в Україні на 5 років.

До речі, більше половини народу ніколи не спохватяться. Включається психологічний механізм захисту, щось подібне до “стокгольмського синдрому”. Саме тому неадекватність поведінки “найвеличнішого політика” ними сприймається як емоційна щирість, а некомпетентність – як близькість до простого народу. Тому за найближчі три роки ми або матимемо свого Кіма, або він матиме тюремний термін.

Однак, Україна – це ранньофеодальне суспільство. Такий собі Подніпровський Сьогунат. Революції здійснює активна державницька меншість, а вибори виграє консенсус олігархів-медіамагнатів. В умовах війни та економічної кризи Порошенко не міг віддати телесьогунам те, що вони хотіли. Країна просто перестала б існувати. Вони ж, через своє примітивне гопницьке бачення ситуації, не хотіли зрозуміти, що завалиться країна – заваляться і їхні статки. Гопники вони і в Галісії гопники. Тому відбулася змова проти нього з обранням “імператора” із некомпетентного, неадекватного, але безмежно жадібного тапера. Поки їхні телеканали та “позитивні блогери” смокчуть ганчірку, це диво без пір’я перемагатиме на виборах.

Однак, не забуваймо, що його господарі це лише гопники із 90-их. Як кожен “беспредельщик”, вони сплять і бачать, щоб кинути партнера і забрати весь куш собі. Саме тому, Коломойський намагатиметься все загребти під себе, відсунувши або усунувши Ахметова. Ось зараз і побачимо батл між “Г+Г” та “Україна”. Або не побачимо, якщо господарі Зеленського підуть на мирову, поділивши для грабунку залишки державних і наших особистих коштів.

 

Ілюстрація © Олександр Горборуков

Автор