Два місяці з часу свого обрання президентом США Байден в Україні «ходив під статтею»

Вчора стало відомо, що 30 грудня 2020 року детективи НАБУ і ДБР закрили кримінальне провадження «через відсутність складу злочину» за записами розмов у 2016 року тодішнього віце-президента США Джозефа Байдена та Президента України Петра Порошенка. Здавалося б, тут нічого дивного немає, проти Порошенка було відкрито за час президента Зеленського 130 (!!!) кримінальних проваджень, напевне, це світовий рекорд такого рівня, і близько 40 цих проваджень закрито. Але є одне «але»… У цих кримінальних провадженнях співучасником «злочину» фігурував Джо Байден. І відкрити ці кримінальні провадження 19 травня 2020 року доручив НАБУ і ДБР Офіс генерального прокурора за заявою Андрія Деркача.

Але у крупного спеціаліста по Україні Джо Байдена є всі підстави вважати, що за цим його кримінальним переслідуванням стояв персонально В. Зеленський.

Принаймні, добре поінформований президент В. Зеленський наступного дня 20 травня 2020 року на прес-конференції це дуже щиро і наївно схвалив:

«Про Порошенка і Байдена, так, я чув, я прокоментую. Думаю, це не останній дзвоник, який побачать українці. Реагувати має прокуратура, правоохоронні органи. Генеральний прокурор України ще вчора зареєструвала кримінальне провадження за заявою депутата Деркача, будуть розслідувати».

І ще Зеленський додав, що він «знає, що це може бути кваліфіковано як державна зрада».

Більше того, у той самий день 20 травня 2020 року народний депутат Олександр Качура з фракції «Слуга народу» на пленарному засіданні Верховної Ради ініціював створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів, пов’язаних із оприлюдненими Деркачем аудіоматеріалами з голосами, схожими на голоси п’ятого президента України Петра Порошенка та екс-віце-президента США Джозефа Байдена.

18 березня 2021 року один із учасників прес-конференції Деркача, де був оприлюднений цей «компромат» на Порошенка і Байдена, Олександр Дубінський, засмучений тим, що проти нього США ввели санкції, сказав буквально таке:

«Саме офіс президента Зеленського вимагав від мене участі в створенні слідчої комісії Верховної Ради за темою «плівок Порошенка – Байдена». І саме офіс президента вимагав від мене участі в тій пресконференції, де Деркач опублікував відповідні плівки. Так от, спеціально для аферистів і шахраїв із вулиці Банкової нагадую, що я тоді від участі в цій афері відмовився. І тоді створювати слідчу комісію довелося особисто голові фракції «Слуга народу» в парламенті Давиду Арахамії».

А далі були такі події:

  • 10 вересня 2020 року (за каденції президента Трампа) Міністерство фінансів США повідомило, що запровадило санкції проти народного депутата України Андрія Деркача, пояснюючи це тим, що:
    «Деркач є активним російським агентом понад десять років, він підтримує тісні зв’язки з російськими спецслужбами… і прямо чи опосередковано брав участь, фінансував, приховував або іншим чином був залучений до іноземного втручання у спробі підірвати майбутні президентські вибори у США 2020 року».
    В Україні проти російського агента Деркача ніхто жодних кримінальних проваджень не відкривав, не дивлячись на те, що Україна протистоїть агресії Росії.
  • 3 листопада 2020 року Джо Байден здобув перемогу на виборах президента США і став 46 Президентом США.

Це означає, що Байден півроку за заявою російського агента був фігурантом кримінального провадження в Україні, у тому числі майже 2 місяці у статусі особи, яка перемогла на виборах президента США.

Це при тому що у час, коли віце-президент Байден «вів» питання України при президентові Бараку Обамі  і в час війни він дуже допоміг Україні. Якщо у 2014 році допомога США Україні становила  95,3 млн. дол. (вона планувалася ще до війни, у 2013 році), то у 2015 вона склала вже 139,3 млн. дол., а у 2016 році (коли, власне, відбулася розмова Порошенка і Байдена)  – 513,5 млн. Крім того, у рамках програми уряду США «Іноземне військове фінансування» (Foreign Military Financing) Україна отримала допомогу на 447,1 млн дол. у 2014-2019 роках.

Така чорна невдячність Зеленського, а також добра інформованість Байдена про відновлення топ-корупції в оточенні Зеленського, участь Офісу Президента Зеленського у зриві операції з затримання найманців ПВК «Вагнер»  кинула тінь на відносини США і влади України.

Саме цим пояснюється безрезультатний візит Зеленського в США, саме цим пояснюється той факт, що у час концентрації російських військ під українським кордоном у жовтні-листопаді 2021 року адміністрація Байдена веде активний діалог з Великобританією, з іншими партнерами по НАТО щодо запобігання ескалації конфлікту, налагоджує прямий діалог з Росією, щоб допомогти Україні, але все це робиться в обхід української влади. В очах Байдена Україна є суб’єктною, а от суб’єктність команди Зеленського – під питанням.

Джерело

Автор