На вимогу опозиції Верховна Рада розгляне фінансування кисневих станцій у лікарнях (документ, відео)

 

Петро Порошенко

Хочу подякувати «Європейській Солідарності» за фантастичну ініціативу щодо кисневих станцій. Хочу подякувати «Голосу». Дуже круто коли ми, об’єднавшись, робимо такі речі. Хочу подякувати «Батьківщині», яка дала підписи і активно включилася в цю боротьбу. Це дуже рідкісний випадок, коли я хочу подякувати «За майбутнє», «Довірі» і, нехай Бог простить, подякувати «ОПЗЖ». Дякую тим сміливцям з фракції «Слуга народу», які поставили підписи, що дало нам можливість прийняти це рішення.

Зверніть увагу, ми говоримо не про затримку в один тиждень, навіть не про ціну затримки в один день. Ми говоримо про затримку в одну годину. За одну годину, поки в цьому залі був Зеленський, померло 30 українців. Померло через бездіяльність «чемпіона світу по боротьбі з коронавірусом» Зеленського. Змінюється третій міністр оборони, а гроші йдуть на «Велике крадівництво», щоб валізами заносити гроші і корумпувати владу. Закуповуються машини для зеків, щоб боротися з опозицією. Витрачаються кошти на будь-що, але на боротьбу з коронавірусом грошей не вистачає.

Я твердо переконаний, що ми, дорогі друзі, маємо продовжити цю практику. Бо коли ми об’єднуємося, у нас все виходить. Якщо ми зараз об’єднаємося, думаю, що буде дуже важливо, щоб прослідкувати за цінами, за якими купуються станції. Бо я дуже добре пам’ятаю, що коли мій благодійний фонд купляв кисневі концентратори по 20-25 тисяч гривень, влада їх купляла по 39, крадучи кошти платників податків.

Кошти платників податків – надзвичайно важлива тема. Вони з’являються, коли податки платяться, а не ховаються в офшорах. Буде дуже важливо, щоб нарешті народ України і парламент отримав відповіді: а звідки йшли кошти Зеленському в офшорні компанії? Чому він був співучасником крадіжки і відмивання грошей? Чому досі не порушена кримінальна справа? І чому тут на цій трибуні він не звітує? А не буде звітувати – будуть звітувати Єрмак, Міндіч, будуть звітувати інші особи.


Верховна Рада України 4 листопада проведе позачергове засідання, скликане на вимогу фракцій «Європейська Солідарність» і «Голос». Відповідне розпорядження підписав Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

На засіданні планують розглянути виділення коштів для фінансування кисневих станцій в лікарнях.

Опозиція зібрала необхідні підписи для проведення позачергового засідання і ухвалення законопроекту №5460 про кисневі станції в лікарнях.

«Ми всі пам’ятаємо, як минулого року влада навіть не здогадувалася, що для лікування ковідних хворих знадобиться кисень, і усвідомила це лише тоді, коли люди почали задихатися», – зауважив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«З кожним наступним загостренням пандемії ми спостерігаємо, що проблема кисню так і не вирішена. Як показує практика, лікарні, які використовують лише кисневі балони, першими стикаються з дефіцитом кисню, який виникає під час чергового погіршення епідемічної ситуації», – констатує Порошенко.

«Натомість заклади, які дивом змогли встановити кисневі станції, в тому числі з нашою допомогою, не стикаються з критичною нестачею кисню. Оксигенна станція подає кисень під високим тиском по усій лікарні через централізовану систему трубопроводів і забезпечує повну незалежність лікарні від постачальників. Чому? Тому що станція генерує кисень з навколишнього повітря. Єдине, що для цього потрібне – це надійне енергопостачання. Тому ми вимагаємо забезпечити усі ковідні відділення ще й генераторами. Для чого? Щоб уникнути масового мору у випадку віялових відключень електроенергії, бо влада дилетантів забула підготувати енергетику до зими», – говорить лідер «ЄС».

«Тому ми вимагаємо створити нову бюджетну програму, яка називається «Централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я», а також передбачити відповідну субвенцію для місцевих бюджетів. За орієнтовними підрахунками кубічний метр кисню з кисневої станції коштує до двох гривень. Кубометр кисню з портативного кисневого генератора – вже сімдесят гривень. Тягати балонами – ще дорожче», – зазначає Петро Порошенко.

«Очевидно, що ковід це надовго, і відповідь на цей виклик потребує не лише тактичних, але і стратегічних рішень. Проблему кисню можна і треба вирішити раз і назавжди», – говорить п’ятий Президент.

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій був прийнятий у першому читанні 15 липня 2021 року.

Проєкт передбачає створення нової бюджетної програми «Централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я», а також виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами охорони здоров’я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій.

Автори наголошують, що з огляду на стан електромереж закладів охорони здоров’я встановлення кисневих станцій є єдиним способом забезпечення кисневої незалежності лікарень. Більше того, встановлення кисневих станцій є доцільним і там, де уже присутні інші способи кисневого потоку, що дозволить лікарням мати вибір між джерелами кисню – апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ), високоякісний кисень з балонів або резервуарів, кисень з власного генератора кисневої станції.

Крім того, забезпечення опорних лікарень кисневими станціями також дозволить зменшити попит лікарень на кисень у балонах, що зменшить навантаження на логістичну мережу.

Джерело

Автор