Чия була правда – Порошенка чи служок олігархів

Рівно 3 роки тому, під час візиту Президента України П. Порошенка 3-4 листопада 2018 до Туреччини, сторони домовились про купівлю Україною Bayraktar TB2. Контрактом було передбачено постачання шести бойових безпілотників, двох станції управління і 200 керованих ракет. Також в угоді передбачався комплект запасних частин, сервісний супровід, навчання персоналу. Вартість контракту – 69 мільйонів доларів. Ця угода дала початок українсько-турецькому співробітництву з постачання цієї високоточної зброї Україні.

Трохи пізніше, у період карабаської кампанії, Bayraktar себе проявив як вирішальний ресурс для перемоги азербайджансько-турецьких сил з повернення окупованих Вірменією територій. 119 одиниць бронетехніки (із них більшість – танки), 132 гармати, 61 БМ-21 «Град», 15 зенітно-ракетних комплексів або пускових установок, 9 радарів та систем радіоелектронної боротьби, 143 вантажівки і тисячі солдатів вірменської армії – в активі турецьких безпілотників у карабаську кампанію.

Тиждень тому 26 жовтня ЗСУ вперше застосували ударний безпілотник турецького виробництва Bayraktar TB2 на Донбасі – він знищив гармату противника ракетним ударом. Застосування цього безпілотника мало неймовірний ефект. Питання не у знищеній гаубиці Д-30, а в тому, що знищена позиція бойовиків знаходилась за 13 км від лінії фронту (!!!), і російські засоби РЕБ для нього не стали перешкодою. Вже є реакція на цей удар ЗСУ з боку Росії, Німеччини, Франції.  Washington Post подає це як «новий етап війни».

А от що писав один з найбільш відомих критиків оборонної політики П. Порошенка (і особисто П. Порошенка) у 2018 році «волонтер» Ю. Касьянов про наміри України закупити Bayraktar TB2 у Туреччини:

«Для нашей страны, для нашей войны Bayraktar TB2 совершенно не годится… Турецкий “Байрактар” предназначен для поиска, обнаружения и уничтожения точечных целей в условиях отсутствия у противника современных средств ПВО»…
«Покупка турецких БПЛА… – это всего лишь предвыборный пиар действующего пока ещё президента за наши с вами деньги»…
«Если этот беспилотник попытаться использовать против российских войск или формирований коллаборационистов на Донбассе, то он будет гарантированно сбит в считанные минуты, потому что заметен и визуально, и с помощью радиолокаторов, и легко захватывается инфракрасной головкой наведения. А скорость и маневренность аппарата не оставляют ему вообще никаких шансов».

До слова, Касьянова цитували всі ЗМІ, це був один з «авторитетів» в інформаційній боротьбі проти політики Порошенка.

А це позиція Максима Глущенка, керівника Центру антикризових ініціатив, президента Асоціації національної авіації та безпілотних систем:

«(Bayraktar) має чудові тактико-технічні характеристики, хороші результати випробувань. Принаймні під ті завдання, під які цей безпілотник створювався і зараз успішно використовується Туреччиною у військових операціях проти курдських повстанців (у яких, до речі, і систем протиповітряної оборони особливо немає, та й сучасні засоби радіоелектронної боротьби – явно не їхня сильна сторона)».

Сьогодні, через три роки, стає зрозумілим чия була правда – Порошенка чи служок олігархів, які вставляли палки в колеса оборонної політики Порошенка.

І ще один факт «критики» Порошенка 2-річної давності. Вчора, 1 листопада, Укроборонпром провів брифінг генерального директора Укроборонпрому Юрія Гусєва, який відзвітував про взяття нової висоти українськими зброярами:  на Шосткинському заводі «Імпульс», що входить до складу Укроборонпрому, розгорнуть перше в історії незалежної України серійне виробництво боєприпасів для підствольних та автоматичних гранатометів.

«Це стало результатом плідного державно-приватного партнерства з ТОВ “Спеціальне конструкторське бюро Вектор-В”, якому належить розробка цього боєприпасу… Постановка на серійне виробництво цього боєприпасу знаменує початок відновлення боєприпасної галузі України», – заявив Гусєв.

Та проблема в тому, що СКБ «Вектор-В» очолює Віталій Жуков, один з ключових фігурантів «справи Укроборонпрому», яку було використано для інформаційних атак проти П. Порошенка, для зниження його рейтингу перед виборами 2019 року. Саме листування В. Жукова з Гладковським-молодшим у месенджері подавалось олігархічними ЗМІ як свідчення «корупції» в оборонці. А тепер виявляється, що основний фігурант «корупційного» скандалу В. Жуков ніякий не «аферист-корупціонер», а керівник підприємства, яке налагодило замкнутий цикл виробництва боєприпасів для гранатометів, і з яким сьогодні гігант «Укроборонпром» реалізує потужний проект з виробництва власних боєприпасів.

Джерело