Зрив європейської інтеграції України в енергетичній сфері

Чинна влада вимагає від Європи дотримання норм, які сама ігнорує.

Міністр закордонних справ України Кулеба цілком слушно зауважив, що єдиним способом порушити монополію Кремля на поставки газу є «дотримання духу і букви третього енергетичного пакета ЄС» в процесі сертифікації оператора «Північного потоку-2».

При цьому сама Україна не надто дотримується вимог власного третього енергопакету.

Так, відповідно до Третього енергопакету України, наша держава зобов’язалася здійснити синхронізацію енергосистеми України з європейською енергетичною мережею ENTSO-E. Це передбачає повне відокремлення її від енергосистем Росії та Білорусі, виведення її у автономну роботу вже у 2023 р. та приєднання до енергосистеми Європи.

У березні 2021 р. у Міністерстві енергетики України повідомили, що об’єднана енергетична система України 2022 року відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи. «Після цього, у 2023 році, відбудеться повна синхронізація з ENTSO-E», – запевнив глава Міненерго Юрій Вітренко.

Станом на початок 2019 р. імплементація Третього енергопакету була на завершальному етапі. Однак з приходом до влади Зеленського ситуація змінилася. 18 вересня 2019 р. Верховна Рада прийняла правку депутата від «Слуги народу» Андрія Геруса, якою був дозволений імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в ОЕС України на умовах двосторонніх контрактів. Імпорт е/е з РФ на ринок «на добу наперед» був дозволений і до цього, але не здійснювався. Перші комерційні поставки електроенергії з Росії в ОЕС України почалися з початку жовтня 2019 р.

І поки міністр Кулеба робить в цілому правильні заяви щодо необхідності дотримання вимог Третього енергопакету, Україна стрімко віддаляється від його виконання. 22 жовтня, розпочалися аукціони на розподіл міждержавних перетинів з РФ та Білоруссю на листопад. Потенційний обсяг імпорту з Білорусі може становити 1 000 МВт, з Росії – 1 540 МВт.

Раніше джерело ЕП в Міненерго вже заявляло про плани відновлення імпорту білоруської електроенергії. Це може стати можливим тому, що Нацкомісія з енергетики та тарифів продовжила заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації лише до 1 листопада 2021 року.

Таким чином, зараз фактично зривається європейська інтеграція України в енергетичній сфері. Зараз ми можемо втратити все, що було зроблено за 5 років президентства П. Порошенка. Україна може втратити міжнародну підтримку і авторитет як ненадійний партнер.

Орієнтація на імпорт електроенергії з країн, які не відносяться до Енергетичного Співтовариства, створює  загрози енергетичній безпеці України та гальмує процес відокремлення ОЕС України від паралельної роботи з енергосистемами  РФ і Білорусі, що є обов’язковою умовою у рамках інтеграції енергетичної системи України у європейську мережу системних операторів передачі електричної енергії (ENTSO-E).

Відновлення імпорту е/е з Росії означатиме зрив планів синхронізації енергосистем України та Європи ENTSO-E, а отже – зрив європейської інтеграції в енергетичному вимірі. Щоб приєднатися до ЄС потрібно, аби відбулося повне фізичне від’єднання від систем Білорусі та Росії у 2022 році. При цьому Україна, згідно з планом приєднання до європейської енергосистеми, повинна у 2023 р. рік пропрацювати в ізоляції.

Джерело