Вакцинуйтеся, будь ласка!

Ірина Геращенко

Зранку отримала кілька страшних смс із регіонів. Родичі хворих на ковід об’єднуються в ініціативні групи, аби достукатися до керівництва МОЗ і добитися необхідної кількості кисню в лікарні, забиті важкими пацієнтами. Люди скаржаться, що не можуть нікому додзвонитися, що не вистачає лікарів, ліжок, ключове – кисню.

Знайомі медики, які працюють в інфекційних лікарнях, говорять, що вільних ліжок майже не залишилося.

Ця хвиля відрізняється від попередньої агресивністю та швидкістю перебігу. Вікова категорія змістилась в бік молоді 30+ років. Тільки в Черкасах за останні два тижні в інфекційній лікарні померло 4 молодих людини: найстаршій – 48, наймолодшій – 31 рік. Смертей серед старших людей ще більше, люди йдуть із життя в інфекційці щодня…

В цій же лікарні є нова киснева станція, яка не працює останніх 5-6 місяців (через несправність).

Пацієнти поступають в дуже тяжкому стані. Медичні працівники працюють на межі фізичних і психологічних навантажень. Черг, аби влаштуватися на роботу в ковідарії, немає, ніхто не хоче ризикувати своїм життям за копійчану зарплату.

Лікарі бояться говорити правду рідним, як не вистачає ліків, аби ті не телефонували на гарячу лінію МОЗ зі скаргами, бо потім лікарні ще вигрібають! Не допомогу від МОЗ, а крики, що псують статистику і картинку, що все під контролем…

Потрібні ШВЛ, CPAP, маски з резервуарами, кисневі маски. Немає бренему, фленоксу. Нестача персоналу і шалене навантаження на медиків. На одну медсестру по 30-35 хворих, на лікаря по два поверхи пацієнтів.

Це правда.

Вчора Зеленський за ручку водив кандидата-слугу по 197 виборчому округу і спілкувався з пам’ятником Шевченку. Чому ж не зустрівся з лікарями Золотоноші і Канева, вони б йому розповіли про заборгованості по зарплатах, відсутність ліків і забиті лікарні. Чому ні слова не промимрив про важливість вакцини?! Адже переважна більшість важкохворих – не вакциновані.

Все це пекло на фоні гучних журналістських розслідувань, що ковідний фонд було витрачено на корм для собак, завищене в кілька раз будівництво і т.д. Де реакція правоохоронних органів?

Так ось, єдина парламентська партія, серед виборців якої переважають вакциновані українці, – це Європейська Солідарність! Дякую вам, наші відповідальні, освічені, розумні виборці. Просимо вас – роз’яснюйте, агітуйте, просіть всіх, хто поряд, займайтеся просвітництвом.

Маємо обмежену, безвідповідальну, аморальну владу, на совісті якої тисячі смертей українців. Владу, яка провалила підготовку до чотирьох хвиль ковіду і кампанію широкої вакцинації. Благаю вас, дорогі наші українці, всі, хто довіряє «ЄС», давайте разом зробимо все, що в наших силах, аби врятувати якомога більше людей від важкого перебігу хвороби.

Я сама була шокована кількістю невакцинованих серед своїх найближчих друзів і робила все можливе, аби переконувати, агітувати і спонукати зробити щеплення.

Здоров’я ВСІМ незалежно від поглядів, переконань і позицій. Вакцинуйтеся, будь ласка!


Володимир Ар’єв

В Україні черговий рекорд смертності від ковід – 546 людей за добу. 22 415 нових випадків і 4 892 госпіталізацій. Місця в лікарнях, переважно, закінчуються, в деяких областях вже закінчились.

Я маю лише одне щеплення, бо друге зробити не зміг через операцію на серці. І тому я в групі ризику, який підвищується через дві речі:

1) більшість забили на маски і соціальну дистанцію;
2) найнижчий в Європі рівень вакцинації.

Влада, яка нахвалювала себе як комунікатора нового рівня, як гуру комунікацій повністю провалила кампанію пояснення, що вакцина –  не чіп, не зміна ДНК, не вимкнення людей Соросом за два роки і не сеча люцифера.

Найгірше, що час втрачений і дика єресь міцно вкорінилась на благодатному ґрунті, який зневажає освіту і критичне мислення.

Крім того, гроші, виділені на ковід, влада або прямо розкрадала, або пускала на дороги і там розкрадала. Тому місць в лікарнях бракує навіть на початку нового кола пандемії, коли саме пекло ще попереду.

Тому я прошу всіх притомних, давайте зробимо ланцюгову реакцію і якось організуємо щеплення здорового глузду: знову нагадуватимемо про маски і соціальну дистанцію, спробуємо спокійно і аргументовано переконати тих, хто відмовляється від вакцинації.

Це питання виживання. І спасіння потопаючих – справа потопаючих як ніколи.

І, Боже, допоможи!


Euroin

Станом на 10 годину ранку 21 жовтня 2021 р. Україна зайняла перші місця у світі за кількістю нових зафіксованих захворювань на коронавірус (+22 415) та кількістю померлих за попередню добу (+546). Для порівняння: у Європі наступною за кількістю смертей йде Литва з показником +28.

При цьому Україна перебуває на 120 місці за кількістю тестів на 1 млн населення. Це не найгірший результат у світі, але це точно останній результат у Європі, рух до якої Україна декларує.

«Майстри спорту по боротьбі з коронавірусом», як хвалькувато назвав себе зі Шмигалем Зеленський, бездарно втратили час, необхідний для підготовки до нових хвиль захворюваності.

Але найцинічніше те, що кошти спеціального бюджетного фонду, створеного минулоріч для боротьби з коронавірусом в Україні, використовувалися неефективно та не за призначенням. Як свідчать публікації ЗМІ, фактично вони були роздерибанені різними наближеними до Зеленського та його оточення структурами.

За інформацією Міністерства фінансів України, майже половина з цих коштів (35 млрд) пішла… на реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг. І це в умовах, коли не вистачає кисневих концентраторів і навіть ліжок у лікарнях.

Але майже половина з тих коштів (ще 35 мільярдів гривень), які нібито витратили на «ковідні закупівлі», пішла на товари й послуги, які до боротьби з пандемією не мають жодного стосунку! Журналісти Bihus.Info відзначили, що окремі структури процедуру «ковідних закупівель» використовували для закупівлі палива, кормів для тварин, спортивного інвентарю, новорічних подарунків чи продуктів харчування. Крім цього, експерти регулярно фіксували факти суттєвих переплат.

А те, що Україна пасе задніх у питанні вакцинації, і що повністю зірвано Національний план вакцинації, вже давно перестало бути новиною на перших шпальтах. Станом на 20.10.2021 в Україні було вакциновано двома дозами понад 6,74 млн населення, або 16,31%. Для порівняння: у сусідній Польщі повністю вакциновано 52,28% населення. У Португалії 86,46%, у Німеччині – 65,15%.

Коли ж уже й пересічним громадянам остаточно стане зрозуміло, що слабка, неефективна і корумпована влада несе прямі загрози для національної безпеки і навіть для життя громадян.


Тетяна Кохановська

Хочу трохи поговорити про особливий різновид антиваксерства. З позицій, так би мовити, лібертаріанства. Або того, що носії вважають за лібертаріанство. Мабуть, з огляду на неймовірну зашкарублість класичного антиваксерства, цей різновид можна вважати лайтовим? Але хай там як, а результат тотожній – ці люди не щепляться, а подекуди й проповідують нещеплення.

Яка їхня аргументація? Ну переважно вона концентрується довкола неприпустимості примусу. З боку держави, роботодавців, суспільства тощо. Це, мовляв, порушення прав людини.

Ну ок, припустимо, таки до певної міри порушення. Але ж це епідемія (не дарма епідеміологія вважається за соціальну науку, а не за медичну в чистому вигляді). А отже, належить до категорії обставин, коли суспільне благо має перевищувати особистий інтерес. Ну це приблизно як мобілізація під час війни. Щодо неї так само з ліволібертарного боку існує безліч претензій.

Чому? Ну бо необхідність масованого щеплення зумовлюється не тільки й не стільки убезпеченням кожної людини особисто. А потребою зниження ризиків для популяції в цілому. Що доведено на великих масивах статистичних даних.

Тобто коли такий “просунутий” антиваксер перебирає користь\ризики для конкретної людини, він лише демонструє власну відсутність солідарності й невміння дослухатися до вимог колективної безпеки. І взагалі невміння, небажання діяти суголосно в інтересах суспільства. Це та ж сама “моя хата з краю”, егоїзм та асоціальність, найдошкульніше місце вітчизняної ментальності.

Причому, бачте, в патріотичному таборі таких так само вистачає, як і серед прихильників зеленців. Ну тут, певно, додає пекельця несприйняття чинної зеленої влади. Такі патріоти розповсюджують своє відчуття відчуження щодо влади на суспільство в цілому. І це, власне, найгірша небезпека поточного стану справ. Служки при владі – вони як ядуча отрута випалюють паростки солідарності в суспільстві. Тим більше, що служковим прихильникам воно й не було особливо властиве. Так вже склалося, що найбільшими носіями інтенцій єдності й національної солідарності є якраз прихильники опозиції. А тепер позиції здають і вони.

Тобто цей позірно лайтовий різновид антиваксерства є проявом значно ширшої проблеми.


Доктор Власенко

Я уникав теми ковіду, бо мені здавалось, що вже сказано все купу разів, і писати знов – це просто намагання хайпанути на тренді. Та те, що відбувається, просто поза усіма розумними кордонами.

Щоб було впорядковано, розділимо по пунктах, що лякають, більше ніж монстр в дитинстві під ліжком:

– Вже два роки я живу у Харкові й початок пандемії зустрів саме тут. Наразі ми маємо суцільні відмови по виклику швидкої, відсутність місць для госпіталізації, відмикання пацієнтів від кисню на користь більш перспективних, при щоденному прирості захворюваності та смертей.
– Втомленість від залякування “страшним ковідом” та суцільне нехтування карантинних обмежень. Сьогодні в супермаркеті голос із колонок пару десятків раз попросив надягти маски, та люди, що стояли без, не реагували зовсім, начебто це їх не стосується.
– Маска під носом – рівнозначно її відсутності. Вам важко ходити в приміщені в масці? Розкажіть це людям, що працюють в повному комплекті ЗІЗ в ковідних стаціонарах.
– Місцеві політики стримують визнання червоної зони в Харкові через вибори мера, хоча вже кілька тижнів поріг перевалив по всім показникам. Бо ж мертві не голосують. Відкрили фентезі-парк, збирають людей в ковід-тусовку в черзі, не інакше. Може, було б краще за ці гроші, наші гроші, розширити кількість місць із киснем в лікарнях?
– Вакцинація в повній жопі, охоплення ніяке. Он вам вакцини, безкоштовно, які хочете. Ні, у мене хронічні хвороби, вакцинуватись не можна. Так! Тоді можна вмирати тихо, вдома.
– Ковід не лікується! Немає ліків! Антибіотики вбивають бактерії, не віруси. А при ковіді, в більшості випадків, вбиває саме вірус. Тому надійтесь на свій організм і кисень, якщо його отримаєте, та на те, що “лікування” вас не вб’є.
– Офігєнний імунолог, родом з Харкова, зазиває паству не вакцинуватись без дообстежень та каже, що найкраща вакцина з Китаю, бо інактивована. Ми не в тій ситуації, щоб теревенити на світські теми. Ти або вакцинуєшся і рятуєш себе і оточення, або приймаєш варіант, що все катиться в дупу і не викликаєш швидку.
– Є купа шукачів швидких коштів, що продають сертифікати вакцинації. Це не обман системи, це обман себе, своїх контактних і експорт корони, якщо ти робиш сертифікат для виїзду з країни.
– Лікарі відмовляють від вакцинації, наслухавшись конспірологічних теорій. Як можна лікувати людей, якщо ведешся на неперевірені джерела та маніпуляції зі статистикою?

Я не про трагедію, не про страждання заради хайпу, мені просто лячно за майбутнє близьких. Я вакцинувався в березні та червні вакциною, яка була в наявності, ревакцинуюся, як тільки буде дозвіл від МОЗ, ношу маску, закриваючи ніс та рот, 100% робочого часу та у всіх закритих приміщеннях, окрім дому. Я боюсь заразити оточуючих, бо знаю, що заразною може бути навіть людина без симптомів.

Я закликаю вакцинуватись, дотримуватись епідеміологічних вимог та просто лишатись людьми.

Розумію, що мене читають здебільшого однодумці, тож прошу поширити. Це може хоча б змусити інших задуматися.