Розширення тіньової економіки – свідчення недовіри до влади

Відповідно до опитування, оприлюдненого в ЗМІ, понад 70% українців згодні працювати неофіційно й отримувати зарплату в конверті, а майже половина шукачів готові назавжди перейти на неофіційну зарплату.

Відповідно до іншого опитування, тільки 49% українців, які живуть в містах і працюють, отримують всю зарплату офіційно. 8,6% українців отримують зарплату виключно нелегально, при цьому вони не працевлаштовані офіційно. Решта отримують зарплату відразу двома шляхами – одну частину офіційно, іншу частину в конвертах.

Такі результати опитування можуть свідчити про дві негативні для влади речі: по-перше, це недовіра до влади. Люди не вірять в ефективність влади, і дії влади не дають впевненості у завтрашньому дні. Соціальна політика влади «слуг», а саме пенсії, субсидії та інші соціальні виплати більше лякають людей, які бояться в майбутньому залишитися без нічого. Тому й приймають рішення – отримати краще зараз більше, аніж мало від держави у майбутньому.

По-друге, бізнес, особливо малий та середній, відчуває останнім часом сильний фіскальних тиск з боку контролюючих органів, тому і змушені переходити в тінь, і інформація про зарплати в конвертах тому свідчення.

За даними соціологічного опитування, українці вважають неефективними дії влади у вирішенні економічних проблем. Так, 46,7% опитаних заявили, що президент та уряд не здатні знайти ефективні рішення для подолання економічних проблем. 41,6% – вважають дії президента та уряду у вирішені економічних проблем лише частково ефективними. 4,3% опитаних зазначили, що вважають дії президента та уряду ефективними. Згідно з результатами опитування, майже половина населення вважає, що президент та уряд просто не здатні ефективно працювати на вирішення економічних проблем.

Це найбільш яскрава характеристика Президента Зеленського, його уряду та «слуг» – влада не здатна приймати ефективні рішення.

Джерело

Автор