Борги чинної влади перед армією продовжують зростати

Поки «команда Зеленського» запевняє, що ніякого боргу немає, він зріс до 2,3 млрд. грн.

6 вересня цього року стало відомо, що заборгованість Міноборони з обов’язкових виплат військовим становить 1,5 млрд грн. Влітку було повністю зупинено виплати на оздоровлення. У військових частинах на фронті фіксуються затримки «бойових» виплат.

Омбудсмен на своїй офіційній сторінці розмістила повідомлення, що в офіс Уповноваженого ВР з прав людини надходять численні звернення військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей щодо заборгованості виплат грошового забезпечення та інших видів грошової допомоги.

Однак, відповідаючи на питання депутатів від опозиції, які, на відміну від влади, переймаються питаннями оборони, прем’єр-міністр від монобільшості Зеленського стверджував, що нічого не знає про існування цього боргу. Денис Шмигаль заявив, що боргів по виплатах військовим немає і бути не може, а бюджету ЗСУ цілком достатньо.

Натомість у Міноборони наявність боргу визнавали, але запевняли, що вже в жовтні виплатять повністю борг із грошового забезпечення військовим.

Як з’ясувалося, «слуги народу» при формуванні бюджету на 2021 р. просто «забули» про цю статтю витрат. Загалом на виплати військовим до кінця 2021 року не вистачає 5,7 млрд грн.

Між тим, третина жовтня вже майже минула, а зрушення відбуваються лише в бік погіршення ситуації.

Так, ще станом на 27 вересня заборгованість Міноборони щодо виплати військовослужбовцям Збройних Сил України обов’язкових видів грошового забезпечення зросла до 2,325 млрд грн.

«Слуги» не поспішають виправляти свої помилки. Законопроектом № 6052 від 14 вересня 2021 р., який має на меті внесення змін до чинного державного бюджету 2021 року, пропонується збільшити на 3,8 млрд. грн. видатки Міністерства оборони, щоправда, за рахунок коштів на закупівлі озброєння і будівництва житла.

23 вересня цей законопроект підтримали 293 народні депутати. Також депутати прийняли рішення про скорочення (до двох тижнів) терміну підготовки проекту до другого читання, але поки що не поспішають його розглядати.

Мабуть, ніяк не поділять потенційні гроші від «відкатів» на «Великому крадівництві», фінансування якого пропонується збільшити ще на ще 15 млрд. Тобто приблизно учетверо більше, ніж на потреби армії… Навіть на свої округи депутати передбачили більшу суму (4 млрд. грн.), аніж для армії.

Заплановані у бюджеті на 2022 р. 131 млрд грн на видатки Міноборони – це лише 55% від того, що просило оборонне відомство на наступний рік. Зокрема, у пропозиціях направлених Міноборони до Міністерства фінансів йшлося, що на запровадження нової системи грошового забезпечення необхідно передбачити додаткові 39,78 млрд грн. Загалом на 2022 рік відомству потрібен бюджет у 238 млрд, проте уряд був готовий виділити та по факту виділив лише половину цієї суми.

Раніше голова підкомітету Верховної Ради з держбезпеки та оборони, нардеп Ірина Верещук повідомила, що наступного року планується підвищення грошового забезпечення військових у середньому на 60%. Однак, виходячи з розміру військового бюджету на 2022 р. стає зрозуміло, що грошове забезпечення військових зросте лише на 10%.

Джерело

Автор