Зайшли з «козирів» – адмінресурс на довиборах у 184 виборчому окрузі

Партія «Слуга народу» в останній можливий, відповідно до законодавства, день вирішила висунути кандидатом на довибори на 184 окрузі в Херсонській області голову ОДА Сергія Козиря.

Цей вибір правлячої партії є дуже показовим. Йдеться не тільки про те, що у партії чинного президента надзвичайно коротка лава запасних (або просто немає бажаючих зіпсувати собі політичну кар’єру участю у провальному проекті).

Свого часу на своєму позачерговому з’їзді «слуги народу» так і не змогли визначитися із кандидатурою на 184-й округ. Партійна організація на Херсонщині така ж мертва, яке і в багатьох інших

Найголовніше інше – справи у партії Зеленського геть погані. Якщо у 2019 році достатньо було лейблу «СН», щоб будь-який тамада чи водій переміг на виборах, то в 2021 р. чинна влада розраховує винятково на адмінресурс.

Уродженець Донецька, Козир очолює Херсонську ОДА з 3 грудня 2020 року як виконувач обов’язків, а повноцінним головою ОДА став 1 березня 2021 року.

Відповідально до законодавства, офіційно агітувати кандидат має право з дня, наступного за днем прийняття ЦВК рішення про його реєстрацію. Тобто для Козиря час для агітації ще не настав. Але де факто агітація йде повним ходом вже тривалий час.

Очільник Херсонської ОДА Сергій Козир відомий своєю участю під час локдауна у закритій вечірці, на якій танцювали, м’яко кажучи, напівголі дівчата. Гості не дотримувалися соціальної дистанції і не носили масок.

Але найбільше С.Козир став відомий після того, як в Херсоні напередодні відкриття завалився гігантський 70-метровий флагшток вартістю 8 млн грн. Який ще до того ж упав на Lexus, що належить херсонському чиновнику – заступнику директора Департаменту розвитку територій Херсонської ОДА, начальнику управління будівництва та фінансового забезпечення – В.Караваєву.

До речі, заступником Козиря є його давній друг і кум Едуард Науменко, а за сумісництвом – директор держпідприємства «Місцеві дороги Херсонщини». Згаданий Караваєв входить до його сфери відання. Нещодавно держпідприємство «Місцеві дороги Херсонщини» купило автомобіль Toyota RAV4 Active.

Усі інші досягнення, на яких буде піаритися Козир, у стилі «Великого будиівництва» та чи «Великої реконструкції»:

  • Так, вартість мостопереходу – довгобуду в Херсоні, що має поєднати два мікрорайони міста – ХБК і Таврійський, за його каденції зросла утричі – до більш ніж 1,5 млрд. грн. При тому, що значна частина роботи вже була зроблена за часів П.Порошенка, коли після п’ятирічної перерви були відновлене будівництво мостопереходу.
  • Проєктну документацію «Реставрація будівлі КЗ «Обласний палац культури» було розроблено ще у 2018 р. та ін.

Традиційно низька явка виборців в Херсонській області (у сусідньому 183 окрузі явка склала 17%) суттєво полегшує виборчі маніпуляції, зокрема директивні зобов’язання для бюджетників голосувати за конкретного кандидата, підвезення виборців на виборчі дільниці, вкидання бюлетенів тощо. Член Херсонської обласної організації Комітету виборців України В. Молчанов на цих виборах очікує, що на виборчі дільниці 184 округу прийде щонайбільше десь біля 10 тис. виборців.

Між тим, «Опора» та і МВС вже фіксують перші порушення демократичних виборчих стандартів в окрузі. Цікаво, чи побачить МВС застосування адмінресурсу?

Джерело

Автор