Поспішність із законом про олігархів – спроба порятунку «рядового Зеленського»

Як відомо, під санкціями США перебувають 134 громадянина України, з них 130 – під санкціями Міністерства фінансів США, 4 – під санкціями Державного департаменту США.

З 130 осіб, які отримали санкції Мінфіну США, 3 – померли. З 127 підсанкційних в США зі списку Мінфіну США громадян України рішеннями Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року та від 20 серпня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» проти більше 100 українських громадян були введені українські санкції.

Правда, щодо частини цих осіб є питання, бо для чого вводити санкції РНБО проти народного депутата України А. Деркача, названого Мінфіном США «російським агентом», якщо СБУ могла б відкрити кримінальне провадження за статтею «державна зрада», і Деркач би отримав реальний тюремний термін, а не «блокування активів»?

У цих рішеннях РНБО є ще один «недолік» – санкції вводяться проти фігурантів списку Мінфіну США, але чомусь РНБО досі не зауважує фігурантів санкційного списку Держдепу США. У цьому списку лише 4 осіб – І. Коломойський і члени його сім’ї.

5 березня 2021 року Держдеп США запровадив санкції «за підрив демократичних інститутів держави» на посаді голови ОДА проти Ігоря Коломойського і членів його сім’ї. На санкції Держдепу США за весь час була лише одна реакція Зеленського. В одному з своїх «відосиків», не називаючи імені Коломойського, він сказав:

«Щодо санкцій Сполучених Штатів Америки щодо колишніх власників ПриватБанку. Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти, щоб повернути в Україну справедливість».

Жодних нових кримінальних проваджень по Коломойському, жодних санкцій по ньому наразі немає. І як свідчить останній рейтинг Форбс, Коломойський зі своїми 1,8 мільярдами доларів впевнено входить в число найбільш успішних олігархів. Жодні включення до реєстру олігархів його не лякають.

Внесений В. Зеленським 2 червня 2021 року і прийнятий монобільшістю за допомоги «Довіри» і депутатської групи «За майбутнє» вже 1 липня за основу проект Закону “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” №5599 – це спроба підмінити реальну деолігархізацію наданням Зеленському важелю для боротьби з опозицією, переділу медіа-ринку та корупційного впливу на великий бізнес.

Вручну включаючи людей до «реєстру олігархів» і виключаючи з нього, Зеленський хоче надмірно впливати на політичне і економічне життя країни, тобто стати «олігархом» у визначенні свого ж закону.

Істеричне педалювання в інформаційному просторі теми «боротьби» з олігархами має закрити чи не найбільший страх влади – злив операції з затриманням найманців ПВК «Вагнер», актуалізовану розслідуванням CNN і неоковирними спробами «слуг» це приховати.

Фото, яке потрапило у пресу, де у віп-ложі стадіону лідер фракції СН Д. Арахамія розмовляє з Коломойським, а поруч присутні брати Суркіси, які зараз відсуджують по справі ПриватБанку у держави 350 млн. дол., – це найкраща ілюстрація «боротьби» Зеленського з олігархами.

Джерело

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Автор