Збільшення зарплат медикам – чергова провалена обіцянка Президента Зеленського

У червні 2020 року Президент України Володимир Зеленський пообіцяв медикам підвищення зарплат. У жовтні 2020, виступаючи з посланням до Верховної Ради, він конкретизував обіцянку, називаючи суми.

Але лише у червні 2021 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що підписав указ, який передбачає підвищення мінімального розміру заробітної плати для медичних працівників – приблизно до рівнів, які обіцяв Зеленський:

«Важливий указ президента України, що має просту суть, встановлює орієнтир мінімального рівня оплати праці для медиків: не менше ніж 13,5 тисяч гривень для середнього медичного персоналу і не менше ніж 20 тисяч гривень для лікарів».

15 вересня 2021 року Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Уряду зазначив, що на медичну галузь у проекті Державного бюджету на 2022 рік передбачено 197 млрд грн. Це на 36 млрд більше, ніж цього року:

«Якщо порівнювати з 2019 роком, то бюджет на медицину зросте удвічі. Цей рівень збільшення видатків дозволяє у 2022 році встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря буде вищою за 22,5 тисячі. Це завдання ставив перед нами Президент, і ми його виконуємо».

Проте, аналізуючи дані Державної служби статистики щодо оплати праці медичних працівників і проект бюджету на 2022 рік, можна зробити висновок, що ці обіцянки не будуть виконані.

  • Так, за даними Державної служби статистики, заробітна плата працівників у сфері охорони здоров’я у червні 2021 року становила 11 175 грн, що становить 78% від середнього рівня зарплат по економіці. Тобто, рівень зарплат в медичній сфері продовжує бути низьким.
  • З іншого боку, за даними Держстату заборгованість із виплати заробітної плати працівникам сфери охорони здоров’я на 1 серпня 2021 року становить 108,5 млн грн, що, порівняно з сумою заборгованості станом на 1 січня 2021 року, становить 390,6%. Тобто спостерігається зростання заборгованості лише за 2021 рік майже у чотири рази.

Влада може скільки завгодно говорити про зростання зарплат, але, як виявилося, це призводить лише до зростання заборгованості перед медичними працівниками до більш, ніж 300 млн грн.

  • Крім того, за даними проекту бюджету на 2022 рік, витрати на Міністерство охорони здоров’я становлять 191,2 млрд грн, що на 25,4 млрд грн (або 15,3%) більше, ніж передбачено бюджетом-2021. Однак, витрати на заробітну плату на 2022 рік заплановані на 34,5 млн грн (лише на 0,7%) більше ніж 2021 року. Тобто витрати на зарплату медичних працівників залишаються практично на рівні 2021 року.

Виходить, що чергові гучні заяви Президента Володимира Зеленського і його прем’єр-міністра Дениса Шмигаля знов залишаться лише гучними заявами. В період пандемії коронавірусної інфекції низький рівень оплати праці, заборгованість по зарплаті перед медичними працівниками – ніщо інше як кримінальний злочин влади «слуг народу», за який вони мають понести відповідальність.

Джерело

Автор