Погіршення ситуації з протидією COVID-19

Поки що головним показником діяльності МОЗ стали не готовність медзакладів до нової хвилі коронавірусу і не рівень запобігання новим захворюванням, а кількість вакцинованих. І міністр, і головний санітарний лікар на підтвердження ефективності свої роботи подають цифри кількості щеплень. Так, станом на 12 вересня було здійснено понад 10,7 млн щеплень, з них отримали дві дози 4,8 млн. В цій царині, у порівнянні з часами Степанова, справді спостерігається відчутний прогрес.

Однак у порівнянні з іншими країнами ці цифри, м’яко кажучи, не вражають. За цей час на Мальті вакциновано обома дозами 93,98%, у Португалії – 79,69%, в Іспанії – 74,97%, в Ірландії – 70,14 %, Франції – 64,50%, Німеччині – 61,31%, Литві – 58,57 %, Польщі – 50,52%. Україна зі своїми 11,54% займає останнє місце в Європі.

Україна також перебуває на 8 місці у світі за кількістю нових випадків та кількістю нових смертей від коронавірусу і далеко в кінці списку за кількістю здійснених тестувань.

Кількість нових хворих та заростання госпіталізацій також свідчить про те, що в Україні не все гаразд з епідситуацією.

Відомо, що за вихідні в Ізраїлі коронавірус виявили у 1 439 ізраїльтян, які повернулися з України.

Кількість нових випадків COVID і госпіталізацій в Україні продовжує зростати. За даними Центру громадського здоров’я 12 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 1205 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби. Але це цифри вихідного дня. Напередодні зафіксовано 2 196 ковід-хворих, 9 вересня – 3 615 нових випадків коронавірусної хвороби, 8 вересня в Україні зафіксували 3 663 нові підтверджені випадки.

У Волинській, Львівській, Одеській і Тернопільській областях динаміка рівня госпіталізацій 11 вересня перевищила граничний показник, встановлений для “зеленої” зони.

У цей час правоохоронці викрили у Києві групу осіб, які на замовлення туристичних фірм масово підробляли ПЛР-тести та довідки про вакцинування проти COVID-19. Подібний «сервіс» працював і в Харківській області.

До речі, кілька днів тому судова влада Франції розпочала розслідування стосовно колишнього міністра охорони здоров’я країни Аньєс Бюзін у зв’язку з тим, що Бюзін не здійснювала належних дій для протистояння загрозі COVID-19.

У цей час в Україні колишній міністр Степанов, щодо якого у ЗМІ неодноразово лунала критика за бездіяльність та корупцію, виступає з цинічними заявами на підтримку медиків, яким затримують зарплати, та роздає коментарі ватному каналу «НАШ».

Це прекрасний приклад того, чому цивілізовані країни не бачать України в ЄС та НАТО.

Джерело

Автор