Ціни на товари першої необхідності різко зростають

Протягом декількох останніх днів в ЗМІ почала з’являтися інформація щодо зростання цін на деякі критично важливі для громадян товари, зокрема: ціни на хліб і цукор, подорожчав борщовий набір, експерти прогнозують зростання цін на молоко і т.п.

  • Навіть Держстат визнає ціновий стрибок «борщового набору»: за рік в Україні подорожчали практично всі овочі з «борщового набору».
    З липня 2020 по липень 2021 року подешевшала лише картопля (на 6,9%; до 11,79 грн за кг). Морква подорожчала на 22,4% (до 17,73 грн за кг); буряк — у 2 рази (до 15,12 грн за кг); капуста – на 15,2% (до 7,26 грн за кг); ріпчаста цибуля зросла у ціні на 69,5% (до 11,49 грн за кг).

Громадянам не потрібні експерти і навіть державна статистика, аби зрозуміти і, головне, відчути зростання цін на собі: ми кожного дня це бачимо в магазинах.

Проте варто нагадати, що після традиційного зниження цін на овочі і фрукти влітку, відбувається зростання цін восени і взимку, експерти очікують, що подорожчають соняшникова олія, свинина, яйця. А на фоні зростання заборгованості за комуналку, ситуація з цінами восени може бути критичною.

Ціни і тарифи – це не лише економічний фактор чи категорія, це й також соціальний фактор. Зростання цін на критично важливі товари посилює соціальне напруження в суспільстві, призводить до загального невдоволення владою і до органів влади, а зростання тарифів та заборгованості за комунальні послуги може призвести до кризи неплатежів.

Якщо додати сюди галопуючий ріст заборгованості по зарплаті на 50%, то можна з певністю сказати: «Епоха бідності» при Зеленському стає невиборчою реальністю. Діяльність Президента Зеленського, його уряду і монобільшості в економічній сфері свідчить, що при владі не лише абсолютні дилетанти, а й люди, для яких не існує проблем пенсіонерів, малозабезпечених. Не дивлячись на ріст продуктів першої необхідності, влада за останні місяці не вийшла з жодною ініціативою щодо компенсацій малозабезпеченим верствам.

Джерело

Автор