СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 20.08.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

«Талібан» проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан. У Кабулі введено комендантську годину.

20 серпня відбудеться екстрене засідання  Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, на якому обговорюватиметься ситуація в Афганістані.

За інформацією норвезького Центру глобального аналізу, таліби активізують пошук людей, які працювали з силами США і НАТО.

Під час відзначення Дня незалежності Афганістану в місті Асадабад таліби відкрили вогонь по натовпу та вбили щонайменше дві людини і вісім поранили. У місті Джелал-Абад вони стріляли по людях, які йшли з афганським національним прапором, поранено двох чоловіків. Також таліби взяли під варту одну з перших жінок-губернаторів Афганістану С. Мазарі, місце її утримання невідомо.

З початку евакуації США вивезли з Афганістану майже сім тисяч осіб. Безпеку і порядок в аеропорту Кабула забезпечують 5 200 американських військовослужбовців. Протягом останніх 24 годин літаки F-18 з авіаносної ударної групи Ronald Reagan здійснювали польоти на Кабулом для прикриття його з повітря.

Туркменістан надав свій повітряний простір для евакуації з Афганістану іноземних громадян.

Польща і Чехія завершили евакуацію з Афганістану своїх громадян.

МЗС РФ поширив повідомлення, в якому йдеться, що вилучення руху «Талібан» зі списку терористичних організацій залежить від конкретних дій і політики його представників.

Сирійська Арабська Республіка

Винищувачі ВПС Ізраїлю завдали ударів крилатими ракетами Delilah по об’єктах Хезболли і сил Корпусу варти ісламської революції (КВІР) в горах Каламун.

Бойовики угруповання «Джабхатан-Нусра» за добу 20 разів обстріляли сирійські території, прилеглі до ідлібської зони деескалації.

Спецназ Туреччини знищив двох терористів YPG.

Єменська Республіка  

Урядова армія звільнила від хуситських бойовиків «Ансар Аллах» стратегічно важливі позиції у провінції Ель-Джауф.

Арабські ППО знищили замінований безпілотний літальний апарат, запущений з Ємену в бік Саудівської Аравії.

Ісламська Республіка Пакистан

Щонайменше три людини загинули і понад 50 отримали поранення в результаті вибуху на процесії мусульман-шиїтів у місті Бахавалнагар.

Федеративна Республіка Сомалі

Під час операції урядових сил у штаті Галмудуг знищено 25 членів терористичної організації «Аш-Шабаб», загинули також п’ять співробітників сил безпеки.

У Могадішо поблизу будівлі штаб-квартири національної розвідки підірвався терорист-смертник, загинули п’ять осіб.

Бойовики терористичного угруповання «Ісламська держава» захопили місто Балідхідін у штаті Пунтленд.

Республіка Малі

11 військовослужбовців загинули і 10 були поранені через напад із засідки на військовий конвой у районі Мопті.

Республіка Камерун

Щонайменше 11 бойовиків-сепаратистів були ліквідовані збройними силами під час наступальної операції у північно-західному регіоні країни. Серед знищених бойовиків було двоє польових командирів.

Джерело

Автор