Найвеличніший лісник сучасності

Ігор Артюшенко

Віднині РНБО займається не протидією військовій агресії Росії та навіть не епідеміями та природними катаклізмами, а садівництвом.

А чому ж не дератизацією великих міст та звалищ? Чому РНБО забуло про боротьбу з засиллям комах на узбережжі Азовського моря? Зрештою, чому РНБО не оголосило програму ремонту ліфтів у під’їздах “Велике ліфтивництво”?

Якщо ж подивитися на проблему серйозно, то необхідно згадати, що за Петра Порошенка діяв мораторій на вирубку лісів в західних регіонах, що був знятий законом від листопада 2019 року вже за влади Зеленського.

В законі слуг було змінено визначення «суцільна рубка». Тепер, щоб вирубування вважалося не суцільним, достатньо розтягнути його в часі на кілька років. Також в законі з’явився дозвіл на суцільні рубки у високогірних лісах, тобто понад 1100 метрів, якщо їх пошкодили. Крім того, дозволили використовувати в горах гусеничні трактори, що шкодять ґрунтам.

Результат наступний: завдяки супутниковому моніторингу стало зрозумілим, що за 2020 рік темпи вирубування лісів на Рівненщині пришвидшилися у 2,5 раза. А на Житомирщині — на 20%. За такої динаміки області можуть залишитися взагалі без лісів вже через 30 та 38 років відповідно. Крім того, темпи незаконної вирубки лісу зросли майже в сім разів з 17.7 до 118 тисяч кубометрів. Збитки державі складають 814 мільйонів гривень.

Припинити вирубку Карпат — одна з багатьох невиконаних обіцянок Зеленського. На початку кар’єри лісника він навіть звільнив лісника. Але проблема не тільки не вирішена, вона стала глобальнішою. Сьогодні РНБО намагається заговорити вирубку посадкою, якої теж нема.

Автор