Клінічна церемоніальна дурь (фото)

Юрій Бірюков

Не одному мне с дергающимся глазиком все воскресенье ходить.

Когда они хотели купить три лимузина за 73 миллиона гривен… б*ть, понты, вот это все, Rolls Royce Dawn, я хоть как-то могу понять. Из грязи в князи, по-богатому, один раз живем. Это мерзко, это гадко – но я хоть как-то могу понять.

Сэкономили, млять. Облагодетельствовали, млять. Они за 18 миллионов купили три… вот это. БМ Козак, как я понимаю, с отрезанной крышей.
18 миллионов.
39 тысяч.
963 гривны.
99 копеек.

З.А.Ч.Е.М.


Віталій Гайдукевич

Тут чергова репетиція параду підкинула ілюстрації тупості Банкової й керівництва МО – протокольними машинами для міністра оборони і командувача парадом стануть не “Хаммери” (як за Порошенка), а… ноу-хау – “панцерник-кабріолет” на базі “Козак 2”.

І без того далекий від естетики Козак просто… позбувся даху. Випилювання було фігурне – зверніть увагу на масивну стійку лобового скла, що лишилася. Тут треба згадати, що на початках кілька чумаданів валюти хотіли витратити ледь не на Роллс-Ройси парадні. Але потім вирішили економити. Що ж саме час подивитися – а як же у нормальних людей?

Перш за все, треба пам’ятати, спеціальний парадний члєновоз – це грьобане совкове дніще. Авто з відкритим верхом може бути доречним для керівництва країни, але не для барського проїзду перед військом. В цивілізованих країнах для церемонійних цілей використовують транспорт, котрим користується армія. Зазвичай, це позашляховики, котрі є універсальною платформою (командирський, медичний, зв’язківців, службовий, спецпризначенців).

В Німеччині, природно, використовують мілітарі-версію Гелендвагена. У Франції на використанні ACMAT, це скоріш легка вантажівка, по суті – платформа для різних типів кузова, зокрема і церемонійного. Італія використовує одразу два типи машин IVECO: модифікації старих M40 та нові LMV. Іспанія, Польща, Британія і ще багато країн використовують військовий варіант Defender 110. У випадку з Іспанією, це давня локалізація із двигуном ІVЕСО і власною назвою, але по суті – той самий старий Def.

Ні для кого не секрет, що ЗСУ не мають машини, котра б була заміною для “бобіків” (чи “козликів”, хто вже як називає совковий “командирський УАЗ”). Від початку війни і до тепер навіть в легких панцирниках держава не має стратегії – смикається то до одних, то до інших. Про бідовість “Дозору” вже можна легенди писати. Природно, до універсального позашляховика руки так і не дійшли (казки про “конкурс” пропозицій не рахуємо). І от замість піти найпростішим шляхом – локалізація того ж Defender – у Зеленського вирішили зрізати дах у великого гармидера Козак-2.

Можна припустити, що надихалися італійським досвідом – платформа LMV (її, до слова, використовують по ліцензії і московити) має базову версію з дахом – повноцінний легкий панцерник. Але… і тут головне – італійці LMV ВІД ПОЧАТКУ (!) проектували як гнучку платформу, що її можна трансформувати на транспорт для спеціальних загонів. Тобто полегшена, замість даху – дуги безпеки і т.д. Звідки розуміння потреби такої машини? Від рейдерських операцій (в першу чергу британців і американців) в Африці і на Близькому Сході.

А у нас виходить традиційна історія – змусь дурнів Богу молитися, то вони і лоба порозшибають. До слова, я вже згадував про стійку лобового скла в парадному Козаку? А тепер на одній зі світлин зверніть увагу, як це зробили італійці. Видно, де працювали інженери, а де терміново освоювали кошти?

Здавалось би, скористайся ситуацією (виділили ж купу мільярдів на парад), закупи ліцензію на “деф”, “гелік” чи француза і презентуй локалізовану версію типового українського військового позашляховика. Все було б логічно – перші люди армії на параді їздять на тому ж, що використовує армія (власне, із Хаммерами при Пороху так і було – невелика кількість “хамві” в ЗСУ є). Але ж ніт…

Ок, Карл, ви настільки тупі, що про післязавтра не думаєте, але якого ж хріна не купити три НОВІ класичні 110 Дефендери (навіть в тюнінгу)? Бодай для церемоніалу! Вигляд брутальний, класика і не як у Порошенка. Ціна за штуку вийде максимум мільйони (!) три штуки – 9 лямів. Але ж ні – за броньоване кабріо-одоробло заплатили 18 млн. грн. Ідіоти.

P.S. … ясна річ, в часи, коли ЗСУ не закупили досі ані одяг, ані пальне, ані… (перелік можна продовжити), купувати заради параду церемонійні авта – клінічна дурь.

Автор