СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 02-03.08.2021

02.08.2021 р.

Ісламська Республіка Афганістан 

Бойовики руху «Талібан» майже повністю захопили провінцію Герат та її столицю. Наразі з 17 районів міста під контролем урядових сил залишився лише один – Гузара. Також таліби контролюють більшу частину території провінції Гільменд, адміністративним центром якої є місто Лашкаргах. У суботу бойовики просунулися до центру міста.

Бойовики «Талібану» здійснили напади на офіс ООН в Гераті, одного поліцейського було вбито, кількох поранено. Персонал місії ООН не постраждав.

У ніч на 1 серпня таліби здійснили ракетний обстріл аеропорту «Кандагар». Через часткове пошкодження злітно-посадкової смуги польоти афганських ВПС були призупинені.

Щонайменше сім мирних жителів загинуло внаслідок влучення мінометного снаряду в автомобіль у місті Кандагар. Серед загиблих – жінки і діти. Афганські силовики поклали відповідальність за теракт на талібів.

Афганські національні сили безпеки під час операції у різних провінціях країни знищили 254 терориста «Талібану» та 97 поранили.

Ліванська Республіка

У Бейруті продовжуються сутички між місцевими воєнізованими угрупованнями. Урядові війська намагаються взяти ситуацію під контроль та покласти карай неконтрольованому насильству.

Щонайменше п’ять людей було вбито, зокрема одного з ватажків організації «Хезболла», внаслідок засідки на траурну процесію у місті Халда, що в 12 км від Бейрута.

Йорданське Хашимитське Королівство

Влада Йорданії прийняла рішення тимчасово закрити кордон з Сирією через загострення обстановки у місті Дераа, розташованому в 110 км від Дамаска. КПП «Насіб – Джабер» буде тимчасово закритий для руху транспорту.

Турецька Республіка

Дочірня група терористичної організації РПК «Діти вогню» взяла на себе відповідальність за початок масштабних пожеж на півдні Туреччини.

Наразі більша частина з 98 осередків пожеж взята урядом під контроль.

Сирійська Арабська Республіка

На півночі Сирії спецназ збройних сил Туреччини ліквідував трьох бойовиків сирійського крила терористичної організації РКК.

Центральноафриканська Республіка

Щонайменше шість осіб загинули через напад угруповання “3R” на селище на кордоні з Чадом і Камеруном на північному заході ЦАР.

Арабська Республіка Єгипет

Під час операцій на Синайському півострові збройні сили Єгипту знищили 89 бойовиків. Також було знешкоджено 404 саморобних вибухових пристрої і зруйновано 13 тунелів, які використовували бойовики.

Республіка Колумбія

Колумбійський офіс Інтерполу видав ордер на арешт лідера повстанської групи з числа дисидентів Революційних збройних сил Колумбії Х. Велоса, угруповання якого стоїть за терактом в армійській частині у місті Кукуте і нападом на вертоліт президента країни І. Дуке.

Джерело

 

03.08.2021 р.

Ісламська Республіка Афганістан 

За останню добу сили оборони Афганістану знищили 455 бойовиків руху «Талібан», 232 були поранені під час  військових операцій у провінціях Нангархар, Пактія, Пактіка, Логар, Кандагар, Герат, Фарьяб, Джаузджан, Балх, Саманган, Гільменд, Тахар, Кундуз , Баглан і Капіса.

Таліби спробували взяти штурмом в’язницю у місті Лашкаргах. Урядові війська відбили атаку, 38 терористів було вбито і двох поранено.

ВПС США завдали ударів по позиціях «Талібану» у місті Лашкаргах, внаслідок чого знищено сім бойовиків та велику кількість боєприпасів.

Президент Афганістану А. Гані під час виступу в парламенті заявив, що рух «Талібан» не прагне до миру і ведення переговорів, хоча уряд Афганістану пішов на величезні поступки і зробив важливі кроки в цьому напрямку. За його словами, пріоритетом для уряду є забезпечення миру в країні, в той час, коли таліби та їхні союзники не щирі в своїх словах і вчинках. «Сьогодні ми потребуємо єдності як ніколи раніше. Влада не має наміру схиляти голову перед будь-ким. Таліби або сядуть за стіл переговорів, або ми поставимо їх на коліна на полі бою. Ми зробили свій вибір. Тепер таліби повинні зробити свій», – наголосив президент країни.

Сирійська Арабська Республіка

2 серпня на півночі Сирії спецназ збройних сил Туреччини ліквідував двох бойовиків сирійського крила терористичної організації РКК.

Федеративна Республіка Сомалі

2 серпня після запеклих боїв з бойовиками угруповання «Аш-Шабаб» національна армія Сомалі захопила кілька ключових районів у регіоні Мудуг. Міністерство внутрішньої безпеки в штаті Галмудуг вилучило велику кількість зброї і засобів зв’язку. Протягом двох останніх тижнів по базах терористів у центральній частині Сомалі було завдано три авіаційних удари.

Республіка Нігер

31 липня у районі Тородо біля кордону з Буркіна-Фасо військовослужбовці нігерійської армії потрапили в засідку та втратили 18 бійців. Урядові збройні сил в цьому регіоні розпочали операцію з ліквідації терористичних угруповань.

Джерело

Автор