Політика Зеленського щодо освіти виштовхує українських вчителів на заробітки

Як свідчать дані польського агентства з працевлаштування Gremi Personal, цього року різко зросла чисельність українських педагогів, які шукають будь-яку сезонну роботу в сусідній країні, аби замість відпочинку компенсувати мізерні доходи в Україні.

Це відбувається у той час, коли Зеленський, забувши про попередні обіцянки, піариться на чергових сумнівних прожектах на кшталт «університетів майбутнього».

Але доля реальної освіти його не цікавить. Адже тут треба виділяти реальні кошти.

Натомість, як свідчать дані звітності Держказначейства про виконання Державного бюджету за І півріччя 2021 року, ключові напрямки видатків, які передбачають підвищення якості української освіти, не виконуються. Вони навіть не «недофінансовані», вони взагалі не отримували передбачених у державному бюджеті коштів.

Зокрема, ані копійки видатків досі так і не було здійснено за державними програмами «Нова українська школа» (закладено в бюджеті – 1421 млн грн) та «Спроможна школа для кращих результатів» (закладено 1 млрд грн).

Так само 0 гривень виділено зі 150 млн грн субвенції місцевим бюджетам на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти. Так само 0 гривень виділено на Фонд розвитку закладів фахової вищої та передвищої освіти

Повністю заблоковано фінансування видатків із Фонду Президента України на підтримку освіти, науки та спорту. З 500 млн грн, закладених на ці цілі видатків на 2021 рік, до початку червня не виділено жодної копійки.

Час припинити роздавати порожні обіцянки і почати пояснювати невиконання державних зобов’язань за діючими програмами, а найкраще – виділяти на їх фінансування кошти.

Джерело

Автор