Чи будуть санкції проти «Кварталу-95»?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Що буде, якщо якась компанія проігнорує санкції президента Зеленського? Думаю, нічого гарного. Принаймні, санкції РНБО такій фірмі прилетять зі свистом. Логічно? Так от за цією логікою Зеленський вже зараз мусить звільняти свого помічника Сергія Шефіра і впроваджувати санкції проти… студії «Квартал-95». Я не жартую.

Журналісти програми «Watchdogs.Розслідування» з каналу «Прямий» дізналися подробиці кінобізнесу «Кварталу-95». Чесно кажучи, у мене від почутого голова обертом. Пригадуєте, скільки шпетили Порошенка через Липецьку фабрику? А тепер слідкуйте за руками.

Існує такий російський канал СТС. Власники його – державний Банк ВТБ і Національна медіа група (голова ради директорів – Аліна Кабаєва). В Україні від травня 2020 р. канал СТС під санкціями.

І знаєте, що дивно? Практично від моменту потрапляння під санкції канал СТС закуповує кінопродукцію «Кварталу-95». У 2020 р. на каналі вийшли серіали «Папік. 1 сезон», «Родичі» і ледь не було запущене шоу «Ліга сміху». Цього року вже вийшли серіали «100 тисяч хвилин разом» і «Папік. 2 сезон». Ще анонсований вихід нового сезону «Сватів» – теж на СТС.

Цікава штука виходить. В часи між 2014 і 2019 рр. у Зеленського знаходили проекти в російському кінобізнесі. Наприклад, у 2017 р. пов’язана з Зеленським російська компанія «Грін філмз» отримала 35 мільйонів рублів з держбюджету Росії на зйомки фільму «Вниз» з Володимиром Машковим у головній ролі. Фільм був знятий і вийшов. І це не єдиний приклад. Але то були продукти російських студій, власне, продукту «Кварталу-95» на російському ринку тоді майже не було. Натомість варто було Зеленському стати президентом – і поперло. Очевидно, йдеться не про разові продажі каналу СТС продукції «Кварталу-95». Ідеться про систему.

Звісно, нам уже розповіли казочку про шведську фірму «Eccho Rights», яка ніби займається дистрибуцією фільмів «Кварталу-95» по всьому світові. Але дві цікаві деталі помічено. По-перше, серіали «Кварталу-95» потрапляють тільки до Росії. По-друге, «Eccho Rights» чомусь не повідомляє про продаж кварталівських серіалів на своєму сайті. І ще. Коли спалахнув скандал через продаж на канал СТС франшизи «Ліги сміху», франшиза була відкликана як раз за наказом Зеленського. Тобто очевидно – на шведського дистриб’ютора «Квартал-95» вплив таки має.

І фокус в тому, що санкції президента нахабно ігнорує кампанія, яка належить… помічникові Зеленського Сергію Шефіру. І ще. Журналісти помітили цікаву особливість – у серіалах «Кварталу-95» вичищено все, що вказує на їхнє українське походження. На номерах автівок заклеєні українські прапори, актори розраховуються білоруськими рублями тощо. А в Україні не раз намагалися внести зміни у мовний закон як раз у сфері кіномистецтва. Зрозуміло у чиїх інтересах?

Звісно, ми всі чули байку про те, що Зеленський з бізнесу «Кварталу-95» вийшов. Проте роялті від продажу серіалів на підсанкційний російський канал Зеленський отримує – за 2020 р. більше 4,5 мільйонів грн. Платить йому роялті співвласник «Кварталу-95» помічник президента Шефір. А тим часом актори «Кварталу-95» поставали депутатами, юристи – чиновниками, а чоловік бухгалтерки – тво начальника Департаменту стратегічної розвідки ГУР Генштабу ЗСУ. Думаю, цих фактів достатньо, аби зрозуміти, Зеленський чудово обізнаний, що його «Квартал-95» продає фільми до країни-агресора в обхід його ж санкцій.

І отут виникає багато питань. Наприклад, таке – а чому канал, де серед власників Банк ВТБ і структури Кабаєвої, демонструє серіали «Кварталу-95» після санкцій Зеленського проти каналу? За які-такі медяники? Відповіддю на це питання стати мусить звільнення Шефіра і впровадження санкцій проти «Кварталу-95». Порошенко купив Липецьку фабрику задовго до війни, але він фабрику закрив, і вона була розграбована. У Зеленського все з точністю до навпаки.

Очевидно, продавати серіали в Росію «Квартал-95» буде так само, як зараз. Аби агресор не нудьгував.


Вікторія Сюмар

Реклама бізнесу Президента України (95 Кварталу) на російському державному «Первом канале». Просто зараз. І точно не «з метою інформаційного впливу на росіян».

Це в рамках заробляння грошей. Як і серіали в Росію. І до одного місця війна, окупація і тисячі загиблих. Бізнес має процвітати, бо гроші – їхнє все.

Хтось може собі уявити рекламу будь-якої української компанії чи бренду на каналі Путіна, Скабєєвоі і Ернста?

Ні?

А Зеленському і Кварталу- можна.


Mason Lemberg

На державному “Пєрвом каналє” російського телебачення почали рекламувати тур “Квартал-95” Німеччиною.

Оскільки ця подія, як і інші події, що демонструють поведінку клоуна як зрадницьку, колабораціоністську і меншовартісну, не впливає на ставлення до клоуна багатьох “справжніх патріотів” (насправді, таких же меншовартісних брехливих істот), то я спробував уявити, як на думку цих істот має виглядати діалог патріотичного “Кварталу-95” з путінським “Пєрвим каналом” з приводу розміщення рекламного оголошення.

* * *

*Йдуть гудки, на фоні лунає композиция “Ти гори, гори земля, неприятеля”*

– Здравствуйте, вас приветствует “Первый канал” российского телевидения, лидер информационного рынка России, канал Скабеевой и Киселева. Путин – молодец! Крым наш!
– Слава Україні! Героям Слава!
– Мущина, что это за фашизм?! И вообще, вы можете говорить на общепонятном?
– Це не фашизм! Це вам телефонують з “Кварталу-95” президента Зеленського. Президент Зеленський і ми – патріоти України. А на общепонятний ми перейти не можемо, бо виконуємо норми мовного закону.
– Чего вы от нас хотите тогда? Звоните своей Скабеевой на 1+1!
– У нас тур Німеччиною. Рекламуватися у вас хочемо!
– Вы что сума сошли? Мы тут закрыли или рейдернули все СМИ, всех журналистов, которые могли что-то не так сказать аудитории больше 10 человек, а вы хотите просто так взять нашу подготовленную зомбированую аудиторию и рассказывать им свой фашизм? Реклама возможна только в том случае, если пообещаете рассказывать шутки про Украину, которая актриса немецких фильмов для взрослых. И ни слова о путине, ни шутки о России.
– Та ви що собі дозволяєте таке?! Ви що не знаєте, що Зеленський патріот, на фронт їздив допомагати, армію відновив! Ми не можемо замовчувати про війну! Ми не можемо не жартувати про путіна-х*йло, ми не можемо жартувати про нашу кохану Україну та українців. Все буде жортстко. Ми будемо нещадно критикувати і висміювати вас перед вашою ватною аудиторією!
– Мы видим, что вы действительно настоящие патриоты Украины, поэтому сделаем исключение и позволим вам высмеивать Россию перед нашей зомбированной аудиторией! Но нужно оплатить рекламу! Куда вам переслать инвойс? Оплата только в рублях!
– Та ви що собі дозволяєте таке?! Щоб патріот Зеленський і його команда платила окупантам? Скабеевій? Кісєльову? В рублях? Щоб ці гроші потім йшли на зомбування українців? Щоб ці гроші потім йшли на армію Росії та на танки з гарматами! Не бути цьому ніколи! Кажіть, скільки треба заплатити, а ми перекинемо ці кошти в повній сумі на карточки українських волонтерів! А вам ні копійки! Запам’ятайте це!
– Мы видим, что вы действительно настоящие патриоты Украины, поэтому сделаем исключение и позволим вам не оплачивать рекламу, не финансировать Киселева и Скабееву, не финансировать зомбирование украинцев и окупацию Украины!
– Ну тоді ми вельми подякували, панночко! Слава Україні!
– Героям Слава! Бандера придет – порядок наведет!