Зеленський та його «слуги» свідомо підривають енергетичну безпеку України

За підсумками першого півріччя 2021 р., внутрішній видобуток природного газу зменшився до 9,75 млрд м3 – це не лише на 4% менше, аніж у першому півріччі 2020-го, але й на 7% менше, аніж за той же період 2019-го. У результаті тільки у першому півріччі 2021 року в Україні було видобуто на 740 млн м3 газу менше (за нинішніх цін європейського ринку це близько $300 млн втрати лише за пів року).

Проблема полягає ще й у негативній динаміці, адже темп спаду внутрішнього видобутку у 2021 році значно більший, аніж був у першому півріччі кризового 2020-го року. Причому найбільше скорочення видобутку спостерігається саме у державних компаній, які порівняно з першим півріччям 2019-го року втратили 873 млн м3 видобутку (близько $350 млн за нинішніх цін європейського ринку).

Причому привертає увагу, що скорочення видобутку газу розпочалося відразу після обрання Володимира Зеленського президентом. Наприклад, якщо у січні-травні 2019-го все ще спостерігалося зростання його видобутку порівняно з тим же періодом 2018-го на 4,2%, то з червня 2019-го розпочалося скорочення його видобутку (спочатку на 0,5%). І темп цього скорочення постійно наростає.

Понад те, як свідчать пропозиції Міненерго до проекту Програми діяльності КМУ, нинішня влада планує зменшувати видобуток і надалі. Так у програмній цілі «Енергетична незалежність – збільшення видобутку енергоносіїв, диверсифікації джерел та маршрутів постачання» навпаки прогнозують подальше зменшення внутрішнього видобутку блакитного палива ще на 0,5 млрд м3 у 2024 році порівняно навіть із 2021.

Така позиція нинішньої влади становить усе більшу загрозу енергетичній безпеці України в умовах, коли через бездіяльність нинішньої влади сьогодні як ніколи високою є ймовірність припинення транзиту газу українською ГТС після запуску обхідних потоків Газпромом.

Послідовне зменшення рівня самозабезпечення України газом внутрішнього видобутку робить позиції України перед шантажем Кремля усе слабшими.

Джерело

Автор