«Кінець епохи бідності»: зарплати зменшуються, а ціни зростають

Як свідчать дані Держстату, розмір середньої заробітної платні в Україні продовжує падати вже другий місяць поспіль. У травні порівняно з березнем він зменшився вже на 113 грн або на 0,8%.

При цьому споживчі ціни, навпаки, зростають. Наприклад, у травні порівняно з березнем вони були вищі на 2%, зокрема на продукти харчування – на 3%, цукор – на 5,6%, послуги ЖКГ – на 4,3%, а на природний газ взагалі на 17%.

Таким чином, всього за 2 місяці весни реальна заробітна платня в Україні знизилася щонайменше на 3% навіть за офіційними даними Держстату.

І це при тому, що до приходу до влади Володимира Зеленського, у часи, які він та його оточення називали «епохою бідності», заробітні плати, навпаки, зростали.

Зобов’язання, які чинна влада так щедро роздавала в минулому різним категоріям громадян, як от: вчителям по 4 тис доларів чи пенсіонерам старшим від 75 років про підвищення пенсій на 400 грн з 1 липня 2021 року, так і залишаються на третьому році влади Зеленського лише обіцянками.

Натомість в реальності влада не виконує навіть чинних, ухвалених ще за її попередників рішень.

Наприклад, залишається заблокованими виконання як норми закону «Про освіту», ухваленого у 2017 році, яким було передбачено встановлення мінімального посадового окладу вчителів на рівні 3 мінімальних зарплат, і навіть постанови №822 про часткове підвищення ще з 1 січня 2020 року заробітних плат учителів для поступового виконання цієї норми закону.

Замість відповідати за свої слова, у Зеленського воліють роздавати нові порожні обіцянки.

Джерело

Автор