СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 01.07.2021

Ісламська Республіка Афганістан  

Президент Таджикистану Е. Рахмон на зустрічі з головою Вулусі Джирга (нижня палата парламенту Афганістану) М. Р. Рахмоні заявив, що його країна  підтримає афганський народ у боротьбі з тероризмом.

Командувач сил США і НАТО в Афганістані генерал Остін Скотт Міллер глибоко стурбований погіршенням ситуації з безпекою в країні. Він застеріг угруповання «Талібан» від спроб захопити країну силою і заявив, що «військовий переворот не відповідає інтересам афганського народу».

Міністр оборони Італії Л. Гуеріні наголосив, що «у міжнародного співтовариства, і Італії насамперед» залишаються зобов’язання перед Афганістаном допомагати розвивати економіку і політичні інститути.

Єменська Республіка

Сили Арабської коаліції знищили на півдні Саудівської Аравії замінований безпілотний літальний апарат, запущений бойовиками руху «Ансаруллах» (хусити).

М’янма

30 червня військова хунта звільнила з-за ґрат 2 296 осіб, яких заарештували в лютому за участь у протестах проти військового перевороту. Водночас військовий суд засудив до страти 16 активістів, яких звинуватили у вбивстві 15 березня в Янгоні трьох осіб, які нібито були інформаторами армії. Загалом до смертної кари засуджена 41 людина.

Центральноафриканська Республіка

Щонайменше семеро людей загинули під час нападу бойовиків «Союзу за мир в ЦАР» на армійські частини поблизу міста Аліндао.

Королівство Норвегія

Суд Норвегії засудив 16-річного підлітка родом із Сирії до п’яти років ув’язнення з випробувальним терміном на три роки за підготовку до теракту. Засуджений, який був причетний до терористичної організації “Ісламська держава”, зробив нікотинову отруту і готувався до теракту, який планував здійснити 17 травня – на День конституції Норвегії.

Ісламська Республіка Пакистан

На пакистано-афганському кордоні внаслідок обстрілу терористами блокпосту в окрузі Північний Вазиристан загинули двоє пакистанських військовослужбовців.

Республіка Ірак

Турецька авіація завдала удару по об’єктах терористів РКК у районі Гара на півночі Іраку, знищено сім терористів цього угруповання.

У Багдаді на одному з ринків під час вибуху постраждало 15 людей. Жодне з відомих терористичних угруповань не взяло на себе відповідальність.

Джерело

Автор