Сьогодні нас поставлять раком. Всіх і кожного

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, я вже готовий визнати, що закон про олігархів ім. президента Зеленського – це витвір мистецтва. Під благим наміром подолати олігархів Зеленський веде країну саме в те становище, відсутністю якого ми всі пишалися 30 років Незалежності, – до розвинутого авторитаризму зразка путінської Росії. Не вірите? Дивіться самі.

Головне науково-експертне управління Верховної ради надало свої висновки щодо «законопроекту про олігархів». Від читання тих висновків без перебільшення голова йде обертом.

По-перше, закон не заважатиме олігархам фінансувати політичні партії. Створюєш десятки ФОПів «Роги і копита», які торгують сміттям з офшорами і фінансують партію, – і життя чудове.

По-друге, експерти ВР пишуть, що законопроект не має запобіжників проти вибіркового застосування процедури визнання олігархом певної особи. Тобто олігархом призначать кожного підприємця, який не сподобається Зеленському і ОПУ.

По-третє, закон не обмежує кількість осіб, які можуть бути визнані олігархами. Треба буде, визнають сотні тисяч осіб. Бо так захочуть в ОПУ.

По-четверте, не передбачена ніяка відповідальність за ненадання олігархами щорічної декларації про їхні фінанси. Тобто надавати вони таку мусять, лише якщо самі захочуть.

Окрему увагу приділено тому, що називати бізнесмена олігархом мусить РНБО – консультативний орган при президенті України. РНБО у нас і так вже СБУ, прокуратура і суд в одній особі, тепер воно ще набуде влади оголошувати бізнесменів «ворогами народ…» , вибачте, олігархами.

Науково-експертне управління ВР нагадало, що з олігархами боротися треба шляхом демонополізації та створенням економічної конкуренції. Важелі для цього Зеленський мав від першого дня президентства – Антимонопольний комітет і сузір’я антикорупційних органів, створених за президента Порошенка. Проте в реальності боротьба з олігархами виглядає так, що за 2020 р., коли країну катував КОВІД і коли впав ВВП, олігархи збагатіли хто у 1,8 рази (Коломойський), а хто у 2,7 рази (Ахметов). Додати нічого.

Очевидно, за «законопроектом про олігархів», олігархом назвати можна буде того, кого побажає назвати таким Офіс президента. А найлегше назвати олігархом буде того, чий бізнес оформлений офіційно, а не захований у офшорах. Наприклад, Коломойського олігархом назвати буде нереально, офіційно він володіє лише медіа-холдингом «1+1», за звітністю, ніяк не прибутковим. Натомість легко буде назвати олігархом Петра Порошенка, бо він своїх активів не приховує.

Науково-експертне управління ВР не радить законопроект про олігархів на голосування як такий, що порушує зразу низку норм Конституції. Проте можна чекати, що в сесійну залу законопроект винесуть і за нього голосуватимуть. Ми маємо вже прецедент – виведення з-під тендерних процедур ПроЗорро проектів на будівництво Київської обхідної дороги (100 мільярдів) та святкування дня Незалежності (5,4 мільярди), які не ухвалив профільний комітет ВР. Але їх проголосували і прийняли. Законами ЗЕкоманда крутить як шахрай торбою.

Очевидно, законопроект про олігархів – це інструмент розправи ОПУ з політичними противниками, незалежно від їхніх статків. Логічним кроком після прийняття такого витвору мусить бути коронація і формування королівської династії Зеленських. Цей законопроект зробить те, чого не зумів зробити Янукович – породить супероліграха. Одного. Всі решта залишаться при своїх статках і активах в разі, якщо вони не втручатимуться в політику і заноситимуть в ОПУ відповідні знаки поваги в доларовому еквіваленті. Як у Росії Путіна.

Незрозуміло лише, Помаранчева революція і Революція Гідності невже вони були для цього?


Андрій Смолій

Сьогодні Рада буде голосувати за так званий «закон про деолігархізацію», а реально, ми можемо стати свідками остаточного перетворення України в ранню Білорусь/Росію Лукашенка-Путіна.

Це закон не про війну з олігархами. Це про те, як за влади Зеленського працює масштабний олігархічний консенсус. І цей консенсус працює проти держави Україна.

Найцікавіше те, що самі ж «олігархи» такий Закон підтримують. І група Коломойського, і група Ахметова голосуватимуть «ЗА». Їм нічого боятись. Вони при Зеленському «свої». Зі своїми депутатами, зі збільшенням статків, з походами до ОП.

Перш за все це законопроект, що остаточно оформить в Україні новітні «розстрільні трійки». Тільки називатиметься це «РНБО», де кілька людей визначатимуть, хто «оліграх», а хто ні. І повірте, ні Коломойський, ні Ахметов, ні Пінчук, ні Новінський «олігархами» не будуть.

Цей фарс Зеленського прописаний так, що остаточно знищить опозицію та не залежні ЗМІ, а отже альтернативу в Україні. Нічого не нагадує?

Так, це саме він, ранній путінізм.

І вибратись з цього нам буде дуже і дуже важко. Тяжкі часи…

Кожен депутат, який сьогодні проголосує за це, зробить узурпацію Зеленського остаточною та неминучою. А отже і неминучим повний занепад країни…


Ігор Артюшенко

За спиною кожного популіста стоїть олігарх. Бо хтось повинен фінансувати дорогі ефіри, відосики з ботофермами, коштовну передвиборчу кампанію, авіаперельоти та подарунки з “барського плеча”.

І поки один бреше, інший багатіє та прибирає народні багатства у свої руки.

Зрозуміло, що в таких умовах рано чи пізно народ починає розуміти, що не можливо побудувати нове місто на березі моря, космодром і одночасно посадити мільярд дерев. Люди обурюються і звинувачують не тільки популіста, але й того, хто стоїть за його плечима.

Звідти народжується ще один прожект – боротьба з олігархами.

Підкреслюю, що сама ідея деолігархізації правильна та потрібна, але закладена вона, так само як і усі інші прожекти Зеленського, криво. Як і посадка дерев, і побудова університету, і зарплати вчителям по чотири тисячі доларів.

Бо проектом, який пропонується Зеленським, закладається не боротьба з самим явищем олігархократії, а можливість тиску на окремих осіб – тільки тих, на кого вкаже перст Зеленського. Або Коломойський.

Реалізація закону буде провальна в плані деолігархізації. Одночасно у Зеленського в руках буде інструмент тиску на опозицію та тих, хто йому не подобається. А Україна ризикує перетворитися у власність одного олігарха.

Зеленський своєю чергою мріє перетворитися на Лукашенка, але у своїй радянській ментальності не розуміє, що українці такого не будуть терпіти, та дуже скоро він опиниться на землях, де переховуються інші вигнанці.


Тарас Чорновіл

Про так званий “закон про олігархів” напишу трохи більше в наступних дописах. А поки спостереження з ранкових ефірів.

Перед початком сесійного засідання нардепи йдуть до Ради. Журналісти перестрівають Хламідію, й воно починає жалюгідні спроби щось відповісти. Основне питання: чи є у вас голоси за закон про олігархів? Він і вчора, й сьогодні багато глупств наговорив. А що має сказати? Навіть якби в Арахамії дійсно були задатки для тверезого осмислення та дар зв’язно висловлювати свої думки, відповісти було б важко.

Самі ж слуги сміються з цієї пародії від Зеленського. Потиху не приховують, що Зеленський отримав чергову іграшку, яку йому з гімнеця зліпив не менш “обдарований” Данілов. І всі вони розуміють, що з цього Ге нічого путнього не буде, але Бубочка тупає ніжками, б’ється в істериці й вимагає, щоб йому зробили приємно. Тому слугам прямо поставили ультиматум: або голосуєте, або не бачити вам більше пухкеньких конвертів, де щомісяця 25 тисяч нових вічно зелених. Що найцікавіше, ці доплати слугам платить не сам Зеленський та його оточення, а все ті ж олігархи.

Отже, вчора Арахамія прямо погрожував членам своєї фракції. Зараз йому нагадали, що з худобинкою треба лагідніше поводитися, інакше надої падають. То керівник фракції лакеїв видав на поверхню якийсь дуже дивний пук: “От ви побачите, проголосують. Чому? Ну, бо сьогодні четвер, а завтра буде п’ятниця. Сьогодні четвер, а завтра п’ятниця. І побачимо, хто як проголосує”… От я сиджу весь ранок і пробую пробурити цей моноліт високої філософії та ораторського мистецтва: “Сьогодні четвер, а завтра буде п’ятниця. Тому проголосують”. Мабуть далеко мені до Арахамії. Я не в’їхав.

До речі, після 16:00 буду стежити за цим черговим позачерговим. Мова вже й не про сам закон, а про те, кому з олігархів скільки за це голосування відступлять з бюджетного, ресурсного та фіскального пирога.

Знаю, що Коломойському обіцяють захист від американського правосуддя, вплив на Нацбанк з метою змін у державному ПриватБанку й покращення перспектив олігарха в Лондонському суді. А ще щось по Центренерго.

Ахметову пообіцяли перегляд у бік зниження нових рентних платежів за користування надрами. Про інших поки ще не чув.

Відмітьте, за ці багатомільярдні втрати для держави олігархи мають підтримати й стимулювати до голосування своїх нардепів у слугах та в депгрупах за закон, який ніби й проти них самих виписаний. Ключове тут слово “ніби”. Закон дійсно майже повністю фейковий, а втрати для країни за його ухвалення й вигоди для олігархів будуть більш ніж реальними. Тому ймовірність ухвалення доволі висока.

А Арахамія сьогодні бовкнув з цього приводу наступне: “Ну, ми там побачимо, де олігархи позаду є, й будемо працювати не з депутатами, а з олігархами”. Дядечку! Ви з олігархами працюєте ще з тих часів, коли й не знали, що підете в політику, а олігархи вже почали шукати, кого їм поперти проти ненависного Порошенка. Тому починати вам нічого не треба. А олігархи при вашій активні допомозі будуть працювати вже й не з вами, а з ресурсами країни. А вам регулярно хіба чемоданчики з неукраїнською валютою передаватимуть. А працювати з вами чи спілкуватися їм якось навіть трохи впадло.

Шикарна історія: під прикриттям лозунгу про боротьбу з олігархами тим самим олігархам дадуть змогу збагатитися ще на кілька десятків мільярдів. Хтось, звісно, за це має заплатити. Але кого ті пенсіонери, вчителі, лікарі, військові цікавлять? Вони свою місію вже виконали два роки тому.


Юрій Бірюков

Сегодня нас поставят раком. Всех и каждого, вне зависимости от благосостояния, возраста или политических предпочтений.
Всех.

Сегодня #моносброд будет голосовать законопроект №5600.

Так вот, когда вам рассказывают про то, что если повысить рентные платежи при добыче железной руды, то это сильно как-то там ударит по Ахметову, то вам врут. По той простой причине, что потери будут компенсированы повышением отпускной цены, а вот это раком поставит всех внутренних потребителей. Удар по Ахметову, в теории, – это резкое повышение налогов на личный капитал. На недвижимость, яхты, самолеты, футбольные клубы. Это еще как-то. А повышение ренты – это удар по потребителям.

Но Зеленский пошел дальше. И под прикрытием “борьбы с Ахметовым” решил бороться со всем населением страны.

Повышая экологические сборы – повышают цены на все товары и услуги.
Вводя НДС на продажу любой недвижимости – повышают на 20% цены на всю недвижимость.
Повышая рентные сборы за радиочастоты – повышают цены за мобильную связь.
Повышая акциз на пиво – повышают цены на пиво.
Вводя налогообложение микрофермеров (от 50 соток) – повышают цены на продукты.

Это все в законопроекте №5600, это я не из пальца высосал.
Но и это еще не все!

Мелким шрифтом там прописано, что теперь акциз на табак будет платить не розничная торговля, а производитель/импортер. Ну, типа, от изменений мест слагаемых сумма не меняется, чего возмущаться? Вот только громадная доля небольших ОТГ наполняли свой бюджет именно за счет акциза с розничной торговли. Это ремонт дорог в селах, это уличное освещение в селах, это детские площадки и ремонт местной инфраструктуры. Теперь акциз будет платить производитель напрямую в центральный бюджет, а села… поставят раком.

И это еще не все в этом законопроекте. Там много всего. И куча нарушений взятых на себя перед ЕС обязательств. И куча нарушений принятых ранее законов и постановлений КМУ.

И все это, ага, под красивой картинкой борьбы с олигархами.
Вот только раком поставили нас. А картинка так, для привлечения.

Автор