Москва знову газує

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Поки ви там балдієте від футболу, Росія замислила влаштувати Європі черговий газовий шантаж.

Під приводом ремонтів на головних російських експортних магістралях «Ямал-Європа» та «Північний потік» «Газпром» різко зменшив поставки газу до ЄС. І це вже відбилося на цінах – у Європі різко подорожчав газ.

Спотові ціни в Європі досягли відмітки $400 за тисячу кубів. Закачка газу у сховищах наразі на 40% менша ніж середні за рік показники протягом останніх 5 років.

Поставки скрапленого газу до Європи також впали на 20% порівняно з травнем. Майже всі вільні об’єми Росія направила на країни Азії, де ціни зараз високі.

Незважаючи на ремонти газогонів, «Газпром» не поспішає бронювати додаткові транзитні потужності в українських газосховищах. Тобто компенсувати втрати він не планує.

Свої дії Москва не пояснює от взагалі ніяк. Мовляв, «А ми чьо? Ми примус починяємо!» В сенсі – газопроводи ремонтують, в інші часи не до того було. Просто для довідки – у Європі різко підскочили ціни на вугілля через люту спеку, і як похідне – зростання споживання електрики (кондиціонери). Європа знову запустила майже закриту вугільну генерацію. Аби Європа, помішана на екології, зважилася на таке, ситуація мусить бути дуже сувора.

Аналітики сходяться на думці, що все це – черговий шантаж ЄС. З якою метою? Очевидно, результати переговорів з Байденом і умови, які виставила Європа для добудови «Північного потоку-2», Путіна не задовольнили. Росія знову намагається тиснути на ЄС енергетичним важелем. Друга версія – це відповідь на санкції проти Білорусі. Треба розуміти, «Газпром» не даремно постачав Білорусі дешеву нафту, бензин з якої та потім продавала по цілком європейських цінах. На відкатах із Білорусі сидить все керівництво «Газпрому» та Кремля, тож санкції ЄС – то удар не тільки по Мінську, а й по Москві.

Зрештою, враховуючи, що Росією нині керує Путін В.В., не виключений варіант, що газовий шантаж – це помста за програш збірної Росії на «Євро-2021». Не смійтеся. Коли маєш справу з божевільним, враховувати треба всі найбільш параноїчні версії. Проте.

Все це – далеко не перший випадок, коли Москва шантажувала Європу газом. Потужно вона давила зимою 2015 р. (прямо під час боїв біля Дебальцевого) і пізніше, коли пролунав заклик Коболєва: «Прикрути!» Результат у всіх тих випадках був один і той самий. Росія втрачала європейські ринки, замість Росії на ринки Європи приходили саудити і Катар, Росії унеможливлювали доступ до європейських газорозподільних мереж, і нарешті збитки «Газпрому» сягали десятків мільйонів доларів.

Схоже, Москва так і не збагнула, що буцатися з Європою для неї собі дорожче. Відтак, я щиро вітаю всі потуги «Газпрому». Вони вкрай вчасно нагадали європейцям, що мати справу з росіянами – це як мати справу з дикунами, для яких культура і репутація – непотріб. Переконаний, чергове нагадування – як виглядає «газовий бізнес по-російськи» – у європейців знайде щирий відгук. Втрати Москва рахуватиме довго.

 

Ілюстрація © Jürgen Gawron