Світ 19 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Повітряні бої в Сирії, АТО в Малі, доповідь ООН щодо біженців у світі, масові заворушення у Венесуелі, теракт у Таїланді, відмова Кореї від ядерної енергетики, напад на людей в Лондоні, запуск Іраном балістичних ракет по Сирії та багато іншого.

Африка:

– Суд у Сомалі засудив до страти охоронця президентського палацу, який помилково застрелив міністра громадських робіт, прийнявши його за екстреміста. 31-річний Абдуллахі Шейх Аббас був наймолодшим в історії Сомалі міністром. Його застрелив охоронець на початку травня, коли він на машині наближався до президентської резиденції.

– Антитерористична операція поблизу столиці Малі завершена. Усі терористи, які напали на туристичний комплекс неподалік Бамако, ліквідовані. Війська звільнили 36 заручників. Жертвами нападу стали п’ятеро осіб. Серед загиблих – один малійський військовий та четверо цивільних – громадяни Франції, Габону та КНР. Напередодні, група бойовиків напала на популярний фешенебельний туристичний комплекс «Le Campemante» та взяла понад 20 людей у заручники. Відповідальність за напад взяла на себе терористична організація «Аль-Каїда в ісламському Магрибі».

– За даними ООН, кількість біженців в усьому світі рекордно зросла в 2016 році, досягнувши 65,6 млн. людей. Це на 300 тисяч більше, аніж 2015 року. Серед них 22,5 млн. мають офіційний статус біженців за межами своїх рідних країн. Понад 40 мільйонів – це внутрішньо переміщені особи. Ще 2,8 мільйона – ті, хто просять про надання притулку. Найбільшу групу біженців складають сирійці – 5,5 мільйонів, але більшість з них – внутрішньо переміщені особи. Друге місце займає Колумбія (7,7 млн.), а далі йдуть Афганістан (4,7 млн.), Ірак (4,2 млн.), Південний Судан (3,3 млн.), Судан (2,9 млн.), Демократична Республіка Конго (2,9 млн.), Сомалі (2,6 млн.), Нігерія (2,5 млн.), Україна (2,1 млн.), Ємен (2,1 млн.).

Америка:

– 23-річний американський студент Отто Уормбір, який 15 місяців провів в ув’язненні в КНДР, помер у США. Весь цей час він перебував у комі. Президент США звинуватив в його смерті владу Північної Кореї. Уормбір був затриманий північно-корейською поліцією у 2015 році під час туристичної поїздки до КНДР. Його звинуватили в тому, що він намагався вкрасти агітаційний плакат з готелю. Суд засудив його за це до 15 років ув’язнення. Влада КНДР звільнила його лише тиждень тому, і він вже перебував к стані коми. Медики й досі не визначили, що з ним сталося.

– Близько 30 людей зазнали поранень під час зіткнень демонстрантів з поліцією у Венесуелі в районі Альтаміра в Каракасі. Серед них четверо людей зазнали вогнепальних поранень. В країні вже третій місяць тривають масові антиурядові виступи, які завершуються сутичками з правоохоронцями. Демонстранти вимагають відставки президента Ніколаса Мадуро. Вони звинувачують його в спробах узурпувати владу. У відповідь, він звинувачує опозицію, яка організовує протести, в економічній кризі та намірах захопити владу насильницьким шляхом. Жертвами зіткнень за ці 3 місяці вже стали понад 70 людей, близько 1,3 тисяч затримані.

– У Колумбії викрали двох журналістів. Оператор та кореспондент були захоплені бойовиками у провінції Ель-Тарра на кордоні з Венесуелою. За даними армії, журналістів викрали члени ліворадикального антиурядового угруповання «Армія національного визволення». Ця група діє на території Колумбії з 1960-х років. Нині, вони та уряд ведуть мирні переговори про завершення понад 50-річного конфлікту.

Азія:

– Керівна партія в Індії висунула кандидатом в президенти країни представника найнижчої касти населення – «недоторканних». Рама Натха Ковінд сьогодні займає посаду губернатора штату Біхар. Він є представником «далітів». Так в Індії називають касту «недоторканних». Партія «Бхаратія Джаната Парті» ухвалила рішення висунути саме його в президенти, намагаючись заручитися підтримкою бідних верств населення. Президентські вибори в Індії пройдуть 17 липня. У разі успіху, Ковінд стане другим в історії Індії «недоторканним» на посаді глави держави. Першим був Кочеріл Раман Нараянан, який займав цю посаду з 1997 по 2002 роки. Президент республіки в Індії обирається на 5 років та має переважно представницькі функції. Реальна влада зосереджена в руках прем’єр-міністра. Каста «недоторканних» є найнижчою в соціально-релігійній ієрархії країни. Деякі вірять, що не можна торкатися представників цієї касти, оскільки це нібито може «осквернити» людину. Хоча кастова система в Індії була скасована Конституцією 1950 року, люди продовжують вірити в неї, і це становить одну з основних соціальних проблем для країни. Нині, кількість «недоторканних» в Індії становить понад 200 мільйонів людей, або 17,7 % населення країни.

– П’ятеро військових загинули та четверо поранені внаслідок теракту на півдні Таїланду. Бомба спрацювала поблизу дороги, коли по ній їхала військова колона. Влада покладає відповідальність за це на місцеві ісламські сепаратистські угруповання. У південних тайських провінціях Паттані, Яла та Наратхіват діє спеціальний режим безпеки. Там вже 11 років триває протистояння між владою та мусульманськими сепаратистами, які прагнуть створити тут власний султанат.

– Новий президент Південної Кореї Мун Чже Ин оголосив про відмову країни від розвитку ядерної енергетики. Таким чином, він своїм указом наклав заборону на будівництво нових АЕС. Про це він заявив на церемонії, присвяченої виведенню з експлуатації атомної станції «Корі-1» на південному сході Кореї. Нині, на території країни діють чотири головні АЕС, які продукують третину електроенергії в Кореї.

Європа:

– Рада ЄС продовжила на рік санкції проти Росії, запроваджені за анексію Криму в Україні в 2014 році. Таким чином, санкції діятимуть ще до 2018 року. Відповідно до пакету санкцій, країнам ЄС заборонений імпорт товарів, вкладення інвестицій та укладання угод з півостровом.

– Верховна Рада України розпочала розгляд законопроекту про реінтеграцію Донбасу, який передбачає заміну режиму АТО на сході та «військову операцію» та запровадження воєнного стану в будь-який момент.

– У центрі Парижа у Франції чоловік на автомобілі в’їхав у фургон з поліцейськими. Потому, машина загорілася та вибухнула. Водій загинув на місці. Жоден з правоохоронців не постраждав. Поліція розпочала розслідування інциденту та вважає, що наїзд був умисним. В автомобілі нападника знайшли автомат Калашникова, пістолети та газові балони.

– У Великій Британії чоловік на фургоні наїхав на вірян поблизу мечеті в районі Фінсбері Парк у Лондоні. Щонайменше одна людина загинула та 10 зазнали травм. Нападника затримали. Ним виявився 47-річний місцевий мешканець Даррен Осборн з міста Кардіфф. За даними поліції, напад був скоєний умисно та спрямований проти мусульман.

– Прокуратура Німеччини ініціювала процедуру позбавлення депутатського імунітету лідера право-популістської партії «Альтернативна для Німеччини» Фрауке Петрі, яку підозрюють у наданні брехливих свідчень під присягою щодо фінансування власної передвиборної кампанії 2014 року. Нині, партія користується популярністю у 10% населення країни та представлена в 12 регіональних парламентах.

Близький Схід:

– Американські винищувачі збили сирійський військовий літак Су-22 над провінцією Ракка, коли той виконував там бойове завдання. За заявою США, вони збили його, бо той завдав авіаударів по позиціях американських союзників – арабсько-курдських воєнізованих формувань «Сирійські демократичні сили». Літак впав на околицях міста Ар-Расафа – основного бастіону терористів «Ісламської держави» на південному сході провінції Ракка. Цей регіон багатий нафтою та газом. Офіційний Дамаск засудив цей напад та назвав його «актом агресії», спростувавши дані, що ВПС Сирії бомбили позиції курдів. У свою чергу, Росія призупинила дію договору про безпеку польотів зі США над Сирією та пригрозила, що вважатиме американські літаки потенційними цілями у небі. Це перший випадок, коли США збивають літак ВПС Сирії.

– Австралія призупинила свою участь в повітряній кампанії проти терористів «Ісламської держави» в Сирії після інциденту зі збитим американцями сирійським літаком Су-22 у провінції Ракка. Міноборони Австралії повідомило, що призупиняє свої авіаудари задля безпеки своїх літаків та особистого складу.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» стратегічне нафтоносне місто Ар-Расафа на південному сході провінції Ракка. За цей район спалахнули бої одразу між трьома силами – терористами «ІД», сирійськими військами та загонами «Сирійських демократичних сил». Останніх урядові війська відтіснили на північ та зайняли місто. Зараз тривають операції із захоплення навколишніх нафтогазових родовищ.

– Щонайменше 12 цивільних загинули в результаті авіаудару сил Міжнародної коаліції в селищі Таль-Шаер у сирійській провінції Аль-Хасака поблизу кордону з Іраком. Селище контролюється терористами «Ісламської держави».

– Французький журналіст та його курдський колега загинули в іракському Мосулі, підірвавшись на міні. Вони померли дорогою до лікарні. Журналісти висвітлювали штурм іракською армією Старого Мосула – останнього оплоту терористів «Ісламської держави», та були прикріплені до одного з підрозділів ЗС Іраку.

– Іран випустив шість балістичних ракет середньої дальності по позиціях терористів «Ісламської держави» довкола міста Дейр-аз-Зор на сході Сирії. Ракети запустили з провінцій Керманшах та Курдистан. У своїй заяві, іранська армія заявила, що це відповідь терористам за напади на парламент та мавзолей Хомейні в Тегерані, які сталися 7 червня і забрали життя 18 людей.

– Перша група турецьких військових прибула до Катару для участі у спільних двосторонніх військових навчаннях на тлі кризи навколо емірату. Перші тренування пройшли на військовій базі «Тарек бен Зійяд». Втім, невідома точна кількість залучених до навчань турецьких військових. Раніше, парламент Туреччини схвалив рішення, яким дозволив розгорнути війська на базі в Катарі.


На фото: винищувач-бомбардувальник Су-22 ВПС Сирії

Автор