PROстими словами – 28.05.2021

Олена Кудренко

1. Міністр енергетики США Дженніфер Гренхолм назвала російський газ «найбруднішою формою природного газу на Землі».

Там не тільки газ найбрудніший, пані Дженніфер! Залишу ось такий короткий коментар. Розповідати можна довго, але мене забанять 🙂 .

2. А навіщо їм заважати?

“Вчора з’явилися новини про перешкоди для вильотів європейських літаків в Москву. Це велике порушення повітряного руху. Однак ми поки не знаємо, чи буде це відбуватися час від часу або це загальна норма від російської влади, щоб змусити європейські літаки пролітати над Білоруссю. Нам доведеться почекати і подивитися, щоб вжити заходів” (глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель).

Напевно, основна частина пасажирів з Європи до Москви – саме росіяни, а не європейці. Якраз росіяни й постраждають, їм не звикати. А змушувати такими методами європейців літати над Білоруссю – це як стріляти тухлими яйцями по танку. Нікчемно.

3. Лукашенко запроваджує режим індивідуального ліцензування на імпорт української кондитерки, соків, пива, шпалер, керамічної плитки, меблів, сільгосптехніки для сіяння… Це у відповідь на позицію України.

Ну, що тут казати. Це як давити польські яблука на білоруський лад. Я не пам’ятаю, якщо чесно, коли я взагалі купувала білоруський товар в Україні, бо на підсвідомому рівні вважала це за відголоски совка (а це достатня причина НЕ купувати). Що у нас тут на першому плані: білоруська косметика, “двери Белоруссии”, білизна. Продукти. В іншому масштабі – електроенергія, техніка… Ми автобуси відмовилися покупати, читаю, ще раніше. Ввели спецпошліни на їх товари після “виборів” їх “президента”.
А зараз російські ЗМІ пишуть, що “Украина вставила нож в спину Белоруссии!” Не дивно, зважаючи на те, що ніж в нашій власній спині вже давно стирчіть і з боку лукашенківської Білорусі, і зі сторони Росії. Військовий такий.

4. Ну, не сходить Білорусь з перших рядочків, вибачте: поставки білоруського пального марки А-95 займають майже 50% українського ринку.

В середньому в місяць (2021) Україна споживає його в кількості 55 тис т. І це вже не перший дзвіночок нам, а третій за цю весну, – коментують журналістам ті, хто мають контракти з білоруським почстачальником. – що може бути дефіцит на це пальне за рішенням Білорусі його нам не поставляти.
А ще з 1 червня Білорусь буде брати з виїжджаючих на легковому транспорті білорусів в Україну та країни Балтії гроші. Наче якийсь податок на виїзд з-за залізної завіси, щоб подихати вільним повітрям, під які б цілі цей податок не маскувався.
Сумно. І страшно було б бути на місці адекватних жителів країни, двері в яку та з якої зачиняються. А багато хто з них навіть того й не помічає, бо телевізор створить для них іншу реальність.

Дякую всім причетним за те, що ми вільні.

Автор