Москва виграє без війни

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ви знаєте, мене все більше непокоїть думка, що Москва весь цей балаган з пересуванням військ до наших кордонів затіяла не з метою на нас нападати. Бо коли Москва уведе війська до пунктів постійної дислокації, вона виграє без всякої війни. Чому?

Тому що загроза війни вже стала потужним ударом по українському бюджету. Збори резервістів, посилення боєздатності, перекидання військ – це все гроші. І не просто гроші. Це гроші, бюджетом не передбачені. Я нагадаю, що зелена влада провалила оборонне замовлення 2020 р. Тобто доводиться надолужувати зараз просто «на колінці». Дорого.

Ще катання танків уздовж кордонів – це добрячий удар по економічному становищу областей на сході України. Вже зараз бізнес згорнув низку проектів, бо ніхто не хоче вкладатися за умови загрози війни. Не маю на руках статистики, але я просто переконаний у відтоку інвестицій з України. Я нагадаю, відтік у 2020 р. склав $868 мільйонів, і це найбільший обвал за останні 20 років.

Іншими словами, Москва б’є не по позиціях ЗСУ. Москва б’є по сфері набагато більш вразливій – по економіці нашої країни. Б’є за умови, що на нашій економіці й так живого місця нема.

Почати можна з теми тої самої, армійської – у ЗСУ другий рік не підвищують з/п. При тому що ціни ростуть шаленими темпами, великодній кошик за рік подорожчав на 26%. Зросла заборгованість з виплат зарплатень – за рік на 40%, до 3,38 мільярдів грн. «Енергоатом» закрив 2020 р. зі збитком 4,8 мільярди грн., проти 4,6 мільярдів грн. доходу у 2018 р. До речі, керівника «Енергоатому» зараз пхають в міністри енергетики.

В «Укрзалізниці» (на секундочку, теж прибутковій за Порошенка) просто біда. Капітального ремонту потребують 7000 км шляхів, при тому що у 2020 р. капітальний ремонт пройшли 52,2 км, проти 131 км у 2019 р. Жарти геть – у нас уже потяги-експреси з рейок сходять. При цьому УЗ мусить повернути боргів $300 мільйонів цього року і ще $600 мільйонів у 2023 р. Тощо, тощо й тощо.

У вас не складається враження, що економіку нашої держави просто відверто гроблять? Тоді зараз я вас доб’ю.

Щойно Україна розмістила суверенні єврооблігації на 1,25 мільярди доларів, терміном на 8 років з доходністю для інвестора 6,875%. Тобто повернути наша країна муситиме майже $2 мільярди. Так от понівечена війною Вірменія з її політичною нестабільністю і прямою загрозою війни примудрилася розмістити свої євробонди з доходністю 3,875%. Зрозуміло? І це теж не кінець. Бо над Україною зараз навис дамоклів меч у вигляді судового позову з боку Китаю за арешт акцій «Мотор Січі», де в разі програшу (а вірогідність дуже висока) Україна муситиме виплачувати $3,5 мільярди компенсації. На біс, наша країна отримала виклик в міжнародний арбітраж за позовом західних інвесторів в зелену енергетику – догралися. А ще є така пастка як санкції РНБО, не підтверджені жодними судовими рішеннями. Я вже писав, одного дня підсанкційні особи почнуть подавати в міжнародні суди, і на Україні повиснуть такі борги, що не розрахуються навіть наші онуки.

Ну й вишенька на тортик. Стосунки з МВФ нині лежать в руїні. І відновити їх не вдасться, бо звільненням голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва уряд щойно нахабно втрутився в роботу незалежної компанії, причому це другий прецедент – першим був Нацбанк.

Коротше. Я серйозно вважаю, що російське лобі в оточенні президента Зеленського і в уряді свідомо веде Україну до економічної катастрофи. На мить уявіть ситуацію, що Україна перетворюється на Веймарську Німеччину (читайте Ремарка). Інфляція – до небес. З/п бюджетникам і пенсії не платять – нема грошей. Що станеться далі в нашій країні, де «всім винний хтось»? Відповідь – масові заворушення. Війна всіх з усіма. Далі зрозуміло? Москві саме цього і треба – прийти на таке становище.

Що робити, спитаєте ви? Відповідаю – молитися, аби все це виявилося моєю параноїдальною маячнею. Бо якщо не виявиться, треба бути готовими до дуже скрутних часів.

Автор