Для Зеленського «кінець епохи бідності» – це забрати у бідних субсидії і віддати їх 97 «слугам народу»

Команда Зеленського «пробила нове дно» у соціальній політиці,  ставленні до найбільш соціально незахищених верств.

Останні рішення Уряду щодо встановлення нових вимог до домогосподарств, які мають право на отримання субсидій на ЖК послуги, показують, що додаткові фінансові ресурси команда Зеленського вирішила витрясати з найбідніших людей.

Прийнята постанова Кабміну 14 квітня 2021 року, яка нібито «посилила адресність надання житлових субсидій» – це найкращий пам’ятник «кінця епохи бідності».

Виявилося, мало було не призначати субсидії тим, в кого в родині (!)  хтось має у власності транспортний засіб (у тому числі мотоцикл) до 5 років (таких, до речі, верифікація виявила майже 10 тис. домогосподарств), команда Зеленського пішла далі.

Скажімо, тепер житлова субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має на депозитному банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму (прожитковий мінімум для працездатних з 1 січня 2021-го встановлено на рівні 2270 гривень), тобто 56 750 гривень. Тобто, якщо з бабусею проживає молода сім’я внука, яка економить, заощаджує на купівлю квартири чи машини, то бабусі жодна субсидія не світить. Або ще інша ситуація: людина збирає на операцію і тримає кошти на депозитному рахунку – відтепер така людина і всі члени її сім’ї опиняються без субсидій. Або ще одна типова ситуація: батьки живуть у достатньо скрутних умовах, а син на депозитному рахунку має 2-3 тис. дол., зрозуміло, що батьки субсидії не отримають.

Сам принцип «колективної» відповідальності (родинної чи домогосподарства) при призначенні субсидій є хибним, бо у різних сім’ях складаються різні стосунки і дуже часто подібні питання потребують детального вивчення. Раніше певною мірою компенсатором виступали комісії при місцевих радах, які вирішували подібні питання. Власне, більше 30% субсидій призначали за рішенням саме таких комісій. Але тепер Уряд «подбав» і про це. Такі комісії, утворені місцевими органами влади, щодо прийняття рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках за наявності умов, за яких така субсидія не призначається, ліквідовані.

Очевидно, крім грубого антисоціального змісту, це означатиме масовий відплив депозитів з українських банків, тому що ніхто не захоче «світити» свої заощадження.

Насправді, шукати винного лише в особі Уряду не варто. Проблема в тому, що монобільшість Зеленського у ВРУ прийняла такий бюджет, а Зеленський його підписав.

Так, якщо при Порошенку у бюджет 2019 року закладали кошти на субсидії на ЖК послуги в обсязі 58 млрд грн, то у 2020 році – 37,1 млрд.грн., у 2021 році – 36,6 млрд.грн. Тому хочеш-не хочеш, але Уряду доводиться створювати умови для «економії» на бідних людях.

Хоча сказати, що для всіх українців так виглядає «кінець епохи бідності», не доводиться.  У 2020 році автомобіль, квартиру або землю придбали 97 народних депутатів фракції «Слуга Народу» та члени їхніх сімей.

Джерело

Автор