«Підстава» України, «підстава» її спецслужб

Ростислав Павленко

За Конституцією України, президент здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави.

Тому скандал, який виник у відносинах з дружньою Молдовою, коли правоохоронні органи цієї країни розшукують громадян України, підозрюючи їх у викраденні судді Чауса, цілком на його совісті. Тим більше, коли президентка Молдови, як передають ЗМІ, двічі намагалася зв’язатися з цього приводу з Зеленським, але безуспішно. І тим більше, якщо підозрювані – представники українських спецслужб. Бо спецслужби «самі собою» не діють – вони виконують накази. І якщо такий наказ був, він міг надійти лише від верховного головнокомандувача. Якщо, звісно, хтось не узурпував його повноваження, але тоді це ще цікавіша ситуація.

Це – «підстава» України, «підстава» її спецслужб, які користуються заслуженим авторитетом після блискучих операцій 2014-2019 років. І це не просто «підстава». Згадані повідомлення і позиція молдовської сторони складають картину злочину, який має бути розслідуваний. Бо якщо в офісі Зеленського хотіли переключити увагу від провалу операції з доставкою в Україну російських воєнних злочинців (так званих «вагнерівців») або отримати якісь матеріали, які дозволили б кинути тінь на викривачів винуватців у зриві тієї операції, за це має настати відповідальність.

Звернулись з колегами із цим до Генерального прокурора. Отримали відповідь про скерування матеріалів до Державного бюро розслідувань. Такий «футбол» найчастіше свідчить про те, що влада блокує розслідування правоохоронними органами цієї справи.

Для порівняння, дурню про «плівки Байдена» порушили за кілька годин.

Але «зависнути» цьому питанню не дамо. За все треба буде відповідати: і за зрив операції з доставки російських злочинців, і за спроби прикрити цей зрив іншими злочинами.