Центр протидії дезінформації Зеленського – а віз і нині там

Центр протидії дезінформації при РНБО створено на підставі Указу Президента України від 19 березня 2021 року № 106/2021, яким введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про створення Центру протидії дезінформації». 2 квітня президент Володимир Зеленський призначив керівника цієї структури – Поліну Лисенко.

Щоправда, Указ про створення Центру не містить Положення про цей орган, яке також має затверджуватись Указом, не містить іншої додаткової інформації, навіть не визначає, чи є Центр протидії дезінформації саме робочим органом, чи є консультативним органом, чи буде виконувати функції міжвідомчої комісії. То ж залишається лише гадати, чим і як він має займатися.

За словами Єрмака, Центр протидії дезінформації ще три тижні тому розпочав свою роботу, «вибудовує комунікацію між усіма держустановами та планує розпочати координацію з іноземними партнерами».

Але, здається, Центр загубився десь на нелегких шляхах вибудовування комунікації між численними держустановами та партнерами.

Принаймні в інформаційному просторі досі відсутні сліди його діяльності. Немає ні сторінки у ФБ чи на сайті РНБОУ, не кажучи вже про окремий сайт.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики 9 квітня принаймні створив офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook, де є якесь оновлення інформації. Щоправда, тижневої давності. Цікаво також, що штучний розум Фейсбуку називає подібними і пропонує підписатися на сторінки… кількох регіональних організацій партії «Європейська солідарність». На яких, до речі, теж з’явилося кілька матеріалів щодо фейків.

Керівник центру при Мінкульті дала кілька інтерв’ю і прес-конференцій («Укрінформу» 1, «Укрінформу» 2, «Укрінформу»3, «Бабелю»), 12 квітня провела пресбрифінг «Загибель дітей на окупованих територіях: як Росія ескалює ситуацію в інформаційному полі», до неї долучився й сам міністр. Останній також побував з іноземними журналістами на Донбасі та закликав протистояти поширенню антиукраїнських наративів всіма можливими способами.

За час, який пройшов з моменту призначення керівника Центру, Texty.org.ua оприлюднили принаймні 5 потужних аналітичних матеріалів, в яких розвінчуються російські фейки, не рахуючи інших супутніх матеріалів. НЕ менше 7-ми – на сайті Українського кризового медіа-центру. Важко полічити скільки матеріалів на 12 –х (!) мовах з’явилося за цей час на stopfake.org.

Міжнародний центр протидії дезінформації провів… 1 (одну) презентацію себе.

І навіть якщо Центр щось напрацьовує, але не на слуху – його нема. Ну що ж – це школа і фірмовий стиль Офісу простих рішень та результатів, де донедавна працювала очільниця Центру пані Лисенко – голосно заявити про наміри і зникнути, потихеньку розпилюючи бюджети.

РНБО не змогла оголосити результати діяльності Центру протидії дезінформації з моменту його створення, посилаючись на незавершеність розробки положення про Центр і відсутність форм аналітичної звітності про роботу.

При цьому Апарат Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України повідомив, що Центр протидії дезінформації (ЦПД) не є структурним підрозділом РНБО, а керівник ЦПД Поліна Лисенко не є працівником Апарату РНБО.

Джерело

Автор