Літаки ВМФ США вчора патрулювали Чорне море

Вчора, 10 квітня, до патрулювання над Чорним морем та біля окупованих Росією територій України, залучалися літаки Військово-морського флоту США. Про це повідомляє Мілітарний.

До патрулювання було залучено морський патрульний P-8A Poseidon та розвідувальний Lockheed EP-3E Orion літаки ВМФ США. Обидва борти почергово моніторили ситуацію в Чорному морі та поблизу окупованого Кримського півострова.

Територію південного узбережжя окупованого Криму, досліджував, за допомогою свого радіоелектронного обладнання літак Lockheed EP-3E Orion. В свою чергу, до моніторингу ситуації над Чорним морем долучився протичовновий літак Boeing P-8A Poseidon Військово-морського флоту США.

Морський патрульний P-8A Poseidon та розвідувальний Lockheed EP-3E Orion літаки ВМФ США над Чорним морем. Зображення: Twitter/wipljw

Варто зазначити, що подібне патрулювання відбувалося 2 квітня, але із залученням літака P-8A Poseidon та розвідувального БПЛА США RQ-4 Global Hawk. Останній тоді спочатку зробив декілька кіл над Чорним морем, а потім направився на Донбас.

P-8A Poseidon – патрульний протичовновий літак, що створений на базі цивільного пасажирського літака Boeing 737—800.

Він призначений для виявлення та знищення підводних човнів противника в районах патрулювання. Також він може здійснювати розвідку та брати участь в протикорабельних та рятувальних операціях.

Літак може нести до 9 тонн озброєння, для яких передбачено 6 зовнішніх точок підвіски та 5 внутрішніх. На які можуть встановлюватись протикорабельні та крилаті ракети, торпеди, морські міни та авіабомби. У 2013 році P-8 Poseidon став на озброєння авіації флоту США, де замінив основний протичовновий літак флоту P-3C, який перебував на озброєнні з 1960-х років.

Літак ВМФ США Lockheed EP-3E Orion, моніторить південне узбережжя окупованого Криму. Зображення: Twitter/wipljw

Патрульний літак EP-3E Orion був розроблений американською компанією Lockheed на базі цивільного літака L-188 Electra. Він оснащений потужним комплексом сучасної радіоелектронної апаратури необхідної для моніторингу в районі патрулювання.

Короткі технічні характеристики літака:

Максимальна швидкість: 780 км/год
Дальність польоту: 4 400 км
Крейсерська швидкість: 650 км/год
Тип двигуна: Allison T56

Після анексії Росією Криму ці літаки регулярно здійснюють розвідувальні польоти поблизу окупованого півострова. Як відомо, Військово-повітряні сили США надають українській стороні розвідувальні дані, які вдається зібрати впродовж польотів над нашими територіями.

Джерело

 

Фото на заставці: