В двобої жаба-гадюка лишитися мусить хтось один

Ростислав Павленко

В кожній країні існує формально не виписаний, але живий у свідомості людей «суспільний договір», на якому тримається легітимність влади. Основне – це уявлення про допустиме в діях влади.

В Україні цей договір має небагато міцних стовпів, але принаймні один таки є.

Рахувати на виборах мають так, як проголосують, навіть якщо результат не подобається. Бо народ має право на виборах сказати владі «ні».

87-й округ, безвідносно до особистостей кандидатів, – це замах проти такого договору. Це спроба внаглу, безпардонно «переграти» вибір тих, хто проголосував.

В Україні таке може пройти в межах округу, але спроба застосувати в національному масштабі закінчиться катастрофою. А порушення в окрузі запускають процеси, які зроблять катастрофу для влади неминучою.

Тому єдиний легітимний вихід – повторні вибори на 87-му окрузі. І відповідальність для всіх порушників виборчого законодавства.


Тарас Чорновіл

А ви звернули увагу, що, коли вже розгорялася “непримиренна війна” за 87-й округ, депгрупа “За майбах Коломойського” дала Зеленському і його слугам необхідні 8 голосів (на пару з “Довірою”), щоб потішити амбіції Бубочки. Йшлося про ту ганебну постанову, якою нардепуки засуджували розмальовку на Банковій та вимагали кримінального переслідування винуватців. І від Коломойського проголосували не якісь невідомі казна чиї, а помітні персонажі з керівного крила, ідеологічні члени.

Тому не дуже поспішайте списувати з актуальної політики впливи Бєні на Зєльку. Усе в них буде добре, якщо американці надто сильно не притиснуть. І в Буковель наступного року воно поїде, й олігарх свого не попустить. Звернули увагу, що переслідування ворогів Коломойського в НБУ йде повним ходом?

Хто вивчав біологію, знає зміст слова мімікрія. Це така складна захисна реакція в безхребетних буває, коли вони перебирають зовнішні ознаки того, чим насправді не є…


Ірина Геращенко

Яка ганебна «перемога». Навіщо це Вірастюку?

Політика, як і спорт, вимагають чесної боротьби, він так довго будував свій позитивний імідж сильного і шляхетного, аби малодушно дозволити так безславно все перекреслити тіщенкам і ко. Очевидно, що він не стане політиком, та й депутатом буде слабеньким, поповнивши ряди невиразних, нецікавих, сірих слуг. Навіщо це йому?

Шевченко намагався округ купити, слуги зламали Франківщину через коліно. Вся країна і світ побачили, як будуть проходити наступні президентські та парламентські. Зеленського будуть вносити на другий термін за будь-яку ціну. Репетиція відбулася. Останні чесні вибори були в країні в 2019.


Сергій Єсіпов

«Борьба была равна – боролись два говна»…

Не розумію емоцій з приводу виборів Вірастюк – Шевченко. Як і емоцій, коли з‘ясовують, хто краще – Коломой чи Зеленський?
Обидва гірше.

В Коломоя безлімітне бабло завдяки тому ж Зеленському, в якого на сьогодні деякі важелі адмінресурсу. Але Коломой бажає мати свої важелі. А зеленський бажає, щоб Коломой працював через нього.

І вся ця комбінація розквітає на окремо взятому окрузі. І всі це бачать – як один скуповує голоси, а інший потім адмінресурсом просто скасовує будь-які вибори.

Робити на цьому якісь глобальні висновки, м‘яко кажучи, зарано. Ми бачимо «рішучу деолігархізацію», від якої Коломой не страждає, бачимо «санкції РНБО», від яких Коломой теж не страждає. І Пінчук не страждає, і Ахметов, і Фірташ. Та і взагалі ніхто особливо не париться.

Але піар-служба працює, градус істерики стабільно високий, насправді всім срати.

Два роки вже якось прожили [не всі], ще трохи залишилось почекати.


Роман Кулик

Партія Зеленського таки переламала вибори на 87-му окрузі під себе. І зробили це публічно “брудно”.

Здавалось би, з одного боку, Шевченко пролітає, а з ним і Коломойський (бо як ми розуміємо, вибори на цьому окрузі – це не про Вірастюка/Шевченка). І перша реакція – вкрали підкуплені голоси, зате “удєлали” впливового олігарха.

Але те, як забезпечили перемогу Вірастюка, добре демонструє, які методи є прийнятними для “Слуг” зараз і, очевидно, на майбутніх виборах – парламентських чи президентських. Правильно було би провести перевибори, до чого закликав Кошулинський. Але це утопія, бо переміг “правильний” кандидат.


Тетяна Кохановська

Отже, цілий тиждень країна у німому здивуванні спостерігала, як на 87-му окрузі за вуха тягнуть у Раду Вірастюка. Ну авжеж, такий дебелий предмет важкувато тягти, але зеленці впоралися. Зі спецназом, нищенням бюлетнів, скасуванням результатів по цілим дільницям і тому подібними спецефектами з арсеналу ригів.

Ну звісно, позаяк ближчою альтернативою зеленому кандидату був огидний локаль-олігарх Шевченко, та ще й бабою бенею кришований, великих заперечень це свавілля не викликало. Принаймні в решті країни, яка думала про жабо-гадючі тантричні вправи, а не про законність (а що думають виборці погвалтованого округу, я просто не знаю).

Та навіть і я сама, щиро кажучи, долею тих виборів не надто перейнялася. Гречка версус примус, от що це було. Зло злом пожерлося.

Але все ж таки виникає питання: чи вистачить зеленцям організаційної потуги транспонувати ці методи на цілу країну. А не на один округ. Бо якщо вистачить, тоді в нас проблеми, і ми зараз маємо справу з личинкою ригів. Бажано не допустити її вилуплення. Бо потім винищувати дорослий організм дорого встане.


Лариса Вакульницька

Вибори в 87-му окрузі: Карл у Клари украв корали. Має бути продовження, і Клара у Карла повинна вкрасти кларнет.

А взагалі, щось не ладно в Зеленському королівстві, якщо Коломой з Какаду конкурують і настільки жорстко, що Какаду включає адмінресурс на повну катушку.

Критично важливо мати свою людину в Раді, бо зовсім погано з більшістю, і немає ставки на людей Коломоя?
Невже наш Буратіно збирається розстатись з своїм папою Карлою?

Добре було б.

Ну, і санкції по контрабандистам. Чи не свідчення це того, що впустивши курирувати шайку Портнова ДБР з судами, Зеленський, при всій показній моно-владі, не такий вже і всемогутній? (і ДБР, що ініціює експертизу плівок Порошенка-Байдена, що зовсім не вигідно зеленій владі, це ніби підтверджує).


Олександр Погребиський

Люди втомились не тільки від війни, а ще й від чесних виборів…

Вибори на 87-му окрузі показали, що епоха чесних виборів закінчилась, як тільки до влади прийшов Зеленський. Кейс 87-го округу буде використовуватись на наступних президентських виборах.

Всі ці незаконні стеження за опозиційними політиками, всі ці посадки проукраїнських активістів та ветеранів – це підготовка до загальнонаціональних виборів.

Апетит приходить під час прийому їжі, і апетит до влади у Зеленського з кожним місяцем, із кожним Указом стає все більше і більше. Настільки більше, що шия Зеленського вимагає збільшення знаків у президентському ланцюжку.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

За допомогою адмінресурсу, спецпризначенців СБУ та десанту депутатів-служок влада “правильно порахувала” голоси, які скупив Шевченко. Все це на тлі максимально за два роки жорсткого щодо ЗЕкоманди “Права на владу” на “плюсах”.

Шевченко обіцяє оскаржити результат виборів у суді, але там судитимуть судді, яких можна звільнити шляхом відміни указу про їхнє призначення. Тому судитимуть вони “по справедливості”, тобто так, як накажуть із ОПУ.

Чекаю, як “плюси” розкажуть, що Зеленський убив брата, а у відповідь РНБО впровадить санкції проти “плюсів” і видасть Коломойського США.

В двобої жаба-гадюка лишитися мусить хтось один.

Автор