Противник підступно замінував українську територію мінами, що самоліквідовуються (фото)

Вчора, 23 березня, під час обстрілу позицій одного з підрозділів, що виконує завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», окупантами підступно здійснено мінування території забороненими Оттавською конвенцією протипіхотними мінами ПОМ-2.

Сьогодні, 24 березня, близько 15 години боєприпас самоліквідувався, на щастя, не завдавши нікому шкоди.

Слід підкреслити, що вперше в російсько-українській війні нашими військовими застосування цих мін було зафіксовано 30 березня 2016 року в районі Авдіївки. Особливість цих боєприпасів полягає в тому, що їх не можливо знешкодити без підриву.

Україна, відповідно до згаданої Конвенції, до 2011 року під міжнародним наглядом знищила ці міни. А Росія навпаки відмовилась підписати та ратифікувати Оттавську конвенцію – ці міни досі перебувають на озброєнні ЗС РФ. Отже, підле та підступне мінування позицій Збройних Сил України цими забороненими боєприпасами в Україні можливе лише за умови надходження їх з Росії.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Джерело