Дані Держстату спростовують нібито ефективність владних заходів з підтримки економіки

«Великі будівництва», пільгові кредити за програмою «5-7-9», розповіді про масштабні «програми підтримки бізнесу» від Зеленського та його уряду, як і твердження про те, що завдяки цьому українська економіка пройшла випробування пандемією краще, аніж інші країни, виявилися черговим фейком від влади.

Днями Держстат оприлюднив офіційні результати про те, що українська економіка у 2020 році продемонструвала падіння вперше з 2015 року, втративши 4%.

Такий показник падіння економіки в Україні свідчить, що через непрофесійність нинішньої влади та усіх її заходів із нібито підтримки економіки, спад виявився у кілька разів більшим, аніж у найближчих сусідів.

Зокрема у Росії ВВП за підсумками 2020 року скоротився лише на 3,1%, Польщі – на 2,8%, а у Литві – взагалі на 1,3%.

При спаді промислового виробництва в Україні за підсумками 2020 року на 5,2% у Польщі воно скоротилося вп’ятеро менше – всього на 1%, у Росії також майже удвічі менше, аніж в Україні – на 2,9%.

Усе це вибиває у нинішньої влади ще один аргумент. Ніби в усьому винна пандемія і вимушені карантинні обмеження, пов’язані з нею. Адже у сусідніх країн пандемія і пов’язані з нею економічні втрати також були.

Так само про те, що саме неефективність нинішньої влади стала причиною економічних проблем України, свідчить і те, що кризові явища у вітчизняній економіці почали проявлятися задовго до появи Covid-19 навіть у Китаї.

Наприклад, темп зростання ВВП ще у 4 кварталі 2019 року знизився до 1,5% проти 4,6% у 2 кварталі того ж року, коли Зеленський перебрав на себе посаду президента. А у січні 2020 року вперше з 2015 року в Україні відбулося падіння ВВП ( за даними Мінекономіки – на 0,5%).

Спад промислового виробництва до відповідного періоду попереднього року пришвидшився від -1,1% у вересні 2019-го (коли було створено моно більшість «слуг» і почав працювати їх «скажений принтер»), до 5% у жовтні та 7,5-7,7% у листопаді-грудні 2020 року.

На початку 2020 року промисловість продовжила падіння: загалом по країні на 5,1% у січні (а у низці регіонів у різних частинах країни сягнуло 10-15% та навіть 26%).

Про пандемію чи пов’язані із нею обмеження тоді не йшлося, ані в Україні, ані у світі.

Джерело

Автор