Саме так працював Янукович, аж поки раптом щось пішло не так

Володимир Омелян

У січневому огляді економічної активності Міністерство економіки оцінює падіння ВВП у січні 2021 року на рівні 2.6 -2.8%.

«Уповільнення виробничої активності більшості суб’єктів економічної діяльності та посилення песимістичних настроїв бізнесу обумовлено впровадженням локдауну у січні», – зазначено в огляді.

Зведений індекс виробництва (ЗІВ) в січні 2021 зменшився на 4% у порівнянні з -2,5% у січні 2020. Основний негативний внесок у динаміку індексу сформувало падіння у промисловому виробництві, будівництві та сільському господарстві.

У порівнянні з січнем 2020 року у січні поточного року:

промислове виробництво знизилось на 4%,
сільське господарство – на 5.7%,
транспорт – на 6.7%,
будівництво – на 12.9%.

Незважаючи на карантин єдиним видом економічної діяльності, який в січні показав зростання на 0,9%, стала внутрішня торгівля.

Через січневий локдаун та адаптивний карантин Міністерство прогнозує збереження негативної динаміки ВВП в першому кварталі 2021.

Бізнесмени у таку відверту брехню вже не вірять, про що свідчить опитування ЄБА про настрої малого бізнесу.
80% бізнесменів вважають поточну економічну ситуацію несприятливою для ведення бізнесу:

Незадоволені поточним станом справ у бізнесі – 58%.
Очікують подальшого погіршення економічної ситуації та стану справ у бізнесі – 52%.

І хоч після скасування жорстких карантинних обмежень підприємці змогли зробити декілька подихів, індекс очікувань ділової активності (ІОДА) підприємств ще й досі перебуває на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).

Через підвищення темпів росту інфляції до 7,5%, спричиненого в першу чергу ростом цін на енергоносії, Нацбанк був змушений підняти облікову ставку до 6,5%. Гудбай мріям про дешеві кредити і іпотеки.

Далі, ще цікавіше. В затвердженому парламентом і підписаному Президентом державному бюджеті на 2021 рік основні показники надходжень прораховано з прогнозом росту ВВП у 4,6 %. По факту – в першому кварталі матимемо гарантоване падіння з врахуванням локдаунів у січні та березні. А отже, необхідно вносити зміни в бюджет за підсумками кварталу. Нинішнє рекордне співвідношення держборгу до ВВП у 64,6% стане ще більшим.

Чи ми вважаємо, що за решту три квартали економіка буде рости на 7-12%, щоб перекрити падіння першого?

Як каже «мудра» влада, МВФ нам не дуже потрібний, справимося самі. До існуючих 12,5 млрд дол боргів Зеленського навіть планують ще позичити 6 млрд дол на дорожні ремонти – відповідні законопроекти вже в парламенті. А ще додаткові 6 млрд дол доведеться десь перепозичати, аби сплатити борги попередніх років.

Саме так працював Янукович, аж поки раптом щось пішло не так, і грошей більше не позичав ніхто…

Автор