Буковель – другий Велюр, або Масштабне зловживання на будівництві українських доріг (відео)

На Прикарпатті в осередку спалаху коронавірусу структури з орбіти Коломойського розікрали на «Великому будівництві» сотні мільйонів гривень

Будівельна компанія ТОВ «ПБС», яка входить в орбіту партнера олігарха Коломойського Олександра Шевченка, на дорожніх підрядах в рамках так званого «Великого будівництва» Зеленського суттєво завищувала розцінки на матеріали і роботи. Тільки на 5 контрактах будівництва доріг на Прикарпатті, які проаналізували експерти ініціативи CoST Ukraine, власники  Буковеля завдали ймовірних збитків бюджету на суму 374 мільйони гривень.

Про це під час пресконференції в агентстві «Інтерфакс Україна», у якій взяли участь депутати з «Європейської Солідарності», розповіла експертка, член волонтерського десанту Міноборони 2014 – 2016 рр. Неллі Стельмах.

«Ми дослідили питання монополізації закупівель в Івано-Франківській області і побачили, що частина компанії ТОВ «ПБС» в договорах закупівель Івано-Франківської області виросла у грошах майже у шість, а у відсотковому відношенні в три рази. Якщо ми бачимо, що у 2018 році приблизно 9% грошей від загальної суми закупівель отримувала компанія «ПБС» , у 2019 році це було вже 22%. Але кричуща ситуація у нас в 2020 році, коли компанія ПБС отримала більш ніж 34% коштів публічних договорів. Це те, що відображено у системі Прозоро», – говорить експертка.

«Ми бачимо 18 мільярдів загальний бюджет закупівель через систему Прозоро, 6,2 мільярди отримала компанія «ПБС». Компанія «ПБС» також отримала першу позицію ще в деяких регіонах, включно із Закарпатською областю, де вона минулого року отримала приблизно 19% контрактів суми контрактів від загальної суми закупівель», – говорить Неллі Стельмах.

Вона пояснила, що за дослідженнями громадського об’єднання CoST Ukraine, яке вивчає саме дорожнє будівництво, у цей час ціни на матеріальні ресурси майже не виросли, а за деякими позиціями навіть впали.

«Але якщо ми порівняємо контракти, які вказані у системі Прозоро 2019 і 2020 років, ми бачимо, що деякі позиції виросли в два з половиною – три рази. Якщо ми порівнюємо договір 2019 року і договір 2020 року, ми бачимо, що дорожні знаки виросли від 2 до 2,5 разів, а щити опалубки майже у 3 рази. Такий ріст цін, якщо помножити на об’єми контрактів в 2020 році, лише на цьому контракті – це 18 мільйонів гривень. Якщо б наша держава купувала за цих 18 мільйонів гривень кисневі концентратори, які дуже потрібні Івано-Франківській області, ми могли б купити десь 600 концентраторів», – наголосила експертка.

Вона також зауважила, що середня вартість поточного середнього ремонту кілометра доріг в Україні у 2020 році склала 11 мільйонів 193 тисячі гривень.

«Якщо ми візьмемо контракти ПБС в Івано-Франківській області і побачимо середньозважену ціну, то ціна компанії ПБС більша на 1 мільйон і майже 200 тисяч. Тобто середньозважена ціна кілометру складає 12 мільйонів 296 тисяч. А таких кілометрів більш ніж 300», – говорить експерт.

«Для держави і для Івано-Франківської області це дуже велика сума», – наголошує Неллі Стельмах.

«Коломойського у США вважають наймасштабнішим корупціонером, який за підтвердженими даними вивів з України 5,5 мільярдів доларів. Це політичний партнер президента Зеленського. Це сигнал США не Коломойському, тому що ці процедури вже тривають протягом більше року, але це вже сигнал Зеленському, чи він далі буде покривати партнера-олігарха, ці всі масштабні корупційні складові, які стосуються різних державних сфер», – говорить народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова.

«Ми будемо звертатися в правоохоронні органи щодо цих масштабних цифр. Тут питання вже не Коломойського, а до Зеленського – скільки ще він буде покривати і захищати Коломойського і скільки ще буде відбуватися це «велике крадівництво»», – наголошує Марія Іонова.

«Ви побачили сьогодні приклад на 5 договорах, які ми дослідили. Ці дослідження продовжаться і надалі. Зараз Шевченко, який є партнером Коломойського, йде по 87 виборчому округу і теж балотується у ВРУ. Якщо такі люди будуть ставати депутатами ВРУ, то тоді у мене як учасника війни, ветерана питання, за що ми тоді воюємо. Чи не за безпеку і життя наших громадян? Якщо брати приклад, який ми навели сьогодні, точно не за безпеку», – говорить депутат Київради від «Європейської Солідарності», учасник війни з Росією Олександр Погребиський.

Джерело

 

«Європейська Солідарність» вимагає закрити курорт «Буковель», який спричинив новий спалах захворювання у регіоні

«Європейська Солідарність» вимагає від влади припинити роботу курорту «Буковель» на Прикарпатті через загрозливу епідемічну ситуацію в регіоні. Про це під час пресконференції в агентстві «Інтерфакс Україна» заявили представники політичної сили. У «Європейській Солідарності» наголошують, що бізнес олігарха Коломойського, який є давнім партнером Володимира Зеленського, має привілейоване становище в Україні, і це призвело до нової хвилі коронавірусу.

«Сьогодні міська влада Івано-Франківська вже б’є в набат, бо не вистачає ліжко-місць, і просить область підключитися до вирішення цих питань. Чому так сталося в Івано-Франківській області і чому зараз там червона зона? Однією з основним причин є приїзд Володимира Зеленського в усім відомий гірськолижний курорт «Буковель», який часто пов’язують із Шевченком, який активно вступив в передвиборчу кампанію. Так само це спричинило активізацію багатьох туристів, зокрема з-за кордону. Всім відомо, що зараз новий штам коронавірусу – так званий британський штам, який має дуже важкі наслідки. І ми вже бачимо в себе в країні прояви цього штаму, зокрема і в Івано-Франківській області», – наголошує депутат Київради, громадський активіст, учасник війни проти російської агресії Олександр Погребиський.

«Катастрофічна ситуація з ковід в західній Україні. Є обмежувальні заходи для багатьох, малого і середнього бізнесу, але ми бачимо, як, на жаль, ці обмежувальні заходи не стосуються «Буковеля». І «Буковель» перетворився у «Велюр» – 2», – говорить народна депутатка Марія Іонова.

Під час пресконференції були також надані факти масштабного розкрадання бюджетних коштів через так зване «Велике будівництво», яке на Прикарпатті реалізує компанія з орбіти олігарха Коломойського. За даними представниці ініціативи CoST Ukraine Неллі Стельмах, кожен кілометр дороги, який будує структура власника «Буковеля» Олександра Шевченка, обходиться платникам податків дорожче на 1,2 мільйона гривень. Тільки на 5 проаналізованих контрактах збитки державі склали 374 мільйони гривень.

«Ми бачимо дерибан «Зеленський- Коломойський». Якщо беремо ситуацію в Івано-Франківській області, то це має прізвище Шевченко. Це торгівля на крові чи не торгівля на крові? Ми почули цифри. Скільки концентраторів могла закупити область, і скільки людських життів могло бути збережено?», – наголошує Марія Іонова.

«Ми вимагаємо закриття «Буковеля», бо саме «Буковель» є причиною тих наслідків, тих червоних зон, які ми маємо в Івано-Франківській області, і тієї кількості захворювання серед людей, які проживають в області», – наголосив Олександр Погребиський.

Джерело


Олександр Погребиський

Вчора разом з колегами народними депутатами Марією Іоновою та Михайлом Бондарем, за участі фахівця в публічних закупівлях пані Нелі Стельмах, дослідивши детально за інформацією з відкритих джерел, показали, як в державі крадуть кошти на «Великому Будівництві» доріг!

На прикладі Івано-Франківської області ми побачили, як третина бюджету області йде на компанію, яка пов‘язана з Олександром Шевченком, а значить, і з паном Коломойським та паном Зеленським!

Нагадаю, що напередодні введення червоної зони в Івано-Франківській області Зеленський відвідав гірськолижний курорт Буковель, який пов‘язують з паном Шевченко, по суті спровокувавши нову, потужну хвилю захворюваності в області!

По суті Буковель став другим Велюром!


Юрій Бірюков

Я вот смотрю на инфографику по уровням заболеваемости Covid-19 и накладываю эту картинку на информацию, которую вчера озвучили Нелли Стельмах и Олександр Погребиський, – удивительные совпадения.

В Ивано-Франковской, Закарпатской и Черновецкой областях красный уровень карантинных мер. В Ивано-Франковской, Закарпатской и Черновицкой областях в 2020 году больше всего бюджетных денег ушло одной и той же фирме.

Совпадения? Совпадения-совпадения, куда же без них.

34% ВСЕХ денег, которые потратили на ВСЕХ госзакупках во ВСЕЙ Ивано-Франковской области – одна фирма.
19% ВСЕХ денег, которые потратили на ВСЕХ госзакупках во ВСЕЙ Закарпатской области – одна фирма.
10% ВСЕХ денег, которые потратили на ВСЕХ госзакупках во ВСЕЙ Черновицкой области – одна фирма.

Когда я говорю “ВСЕХ госзакупок”, имеется в виду вот буквально все публичные госзакупки. От покупки канцтоваров и до школ, от закупки автобусов и до ремонта дорог.

Удивитесь ли вы, когда я скажу, что все эти победители по областям занимаются ремонтом дорог?
Удивитесь ли вы, когда я скажу, что во всех трех областях речь идет об одной и той же фирме?
Удивитесь ли вы, когда я скажу, что это фирма “ПБС”, которая контролируется партнером Коломойского и Зеленского?

Нет, никакого удивления. В асфальт удобно закатывать миллиарды, куда там тому здравоохранению.


Тамара Горіха Зерня

Так що там з мобільним шпиталем у Франківську?

Хто там ближче до нього, напишіть, як справи, чи були туди заселені пацієнти, чи він взагалі фунциклює. Тому що всі повідомлення у ЗМІ завершуються на тріумфальній доставці шпиталю і його розгортанні та обриваються лютим місяцем. Хотілося б знати, що з ним сталося далі.

Тому що вчора управління охорони здоров’я міста повідомило, у них зайнято 718 ліжко-місць із 1000, розгорнених під ковід (це взагалі всі, у тому числі без підведеного кисню). У двох лікарнях на кисні щодня перебуває не менше 230-250 пацієнтів. Міський голова Руслан Марцинків звертається до області, щоб під ковідників віддали ще один поверх кардіоцентру, і визнає, що у місті зафіксували найбільшу захворюваність і смертність за весь час пандемії.

Я проглянула, як на ці повідомлення реагують у тематичних міських групах ФБ. Якось дивно, взагалі-то, переважно реготливими смайлами. Ну нехай, будемо вважати, що це у людей така реакція на стрес. А от те, що «головний санітарний лікар Прикарпаття не виключає введення нового локдауну», викликає однозначно гнівну реакцію. «Ще не відійшли від одного, як вже планують другий», – найбільш поширений коментар.

Тим часом Буковель працює. На офіційному сайті курорту вказано, що працюватимуть траси, готелі, кафе та ресторани, але будуть скасовані концерти і масові заходи. Очевидно, скупчення на підйомниках масовими заходами не вважається.

Вчора була оприлюднена інформація про рекордний розпил бюджету Ковідного фонду в області. За відкритими даними з ProZorro експерти визначили, що одна фірма отримала 34% всіх коштів, які були витрачені на всі державні закупівлі у Івано-Франківській області. І ця фірма «ПБС» контролюється партнером Коломойського О. Шевченком, засновником та колишнім директором «Буковелю». «ПБС» є монополістом у сфері дорожнього будівництва області, якщо ми правильно вживаємо слово «монополіст» у значенні компанії, яка одноосібно займається цими роботами, витіснивши усіх конкурентів.

Можна безкінечно писати про пилососи, які у турборежимі смокчуть бюджет і грабують регіон. Можна писати про битву між ковідом, інстинктом самозбереження і жадібністю, у результаті якої здоровий глузд отримав нищівну поразку. Ну дійсно, що ви хочете, коли гроші – вони ж собі, а проблеми – «їм». Коли це Коломойський переймався чужими проблемами?

Але от що цікаво. Олександр Шевченко балотується на довиборах до ВР від округу №87 на Прикарпатті. І за нього багато хто проголосує, навіть не сумніваємося. Бо з одного боку, людей пачками вивозять у лікарні. Мої знайомі звідти у постійному шоці: такої високої смертності не пам’ятають, похорони мало не щодня. І це погано ж, звичайно. АЛЕ! Олександр Шевченко дає гроші на церкви. Десятки і сотні тисяч гривень пливуть на оздобу та підтримку парафій. Тому померлих тепер можна ховати із значно більшим комфортом у набагато більш красивіших церквах. Профіт.

«Таке відчуття якесь, що Бог десь наказує нас за щось». Ну або Йому цікаво, чи піддослідні об’єкти навчаться зрештою виводити простий причинно-наслідковий зв’язок.

П.С. Ну як, скажіть, будь ласка, можна було так спаплюжити таке прізвище? Тарасе Григоровичу, добре, що ви не бачите.

Фото на заставці © GALKA.IF.UA