Міжнародний цугцванг Зе-влади

Helgi Sharp

За останні два дні від Зе-влади прозвучали два зовнішньополітичні меседжа, які я не можу обійти увагою.

По-перше, пан Зеленський заявив, що у випадку відсутності прогресу по Нормандському саміту він готовий окремо зустрічатись з кожним лідером Нормандської четвірки.

Абсолютно незрозуміла заява. Точно знаю, що ні у Меркель, ні у Макрона на цей рік не стоїть у планах зустріч з Зеленським у будь-якому форматі. І якщо фрау канцлер раз на квартал відповідає на дзвінки гаранта, то Макрон не робить навіть цього. Залишається Путін, з яким найвеличніший готовий зустрітись в індивідуальному порядку. Але якщо Зеленський готовий вести переговори з Путіним віч-на-віч, яка роль таких посередників, як Німеччина та Франція? Більше того, якщо він здатний домовитися про зустріч з кремлівським карликом, невже Путін категорично відмовиться від присутності Меркель і Макрона, які, на думку Путіна, повинні “чинити вплив” на Київ?

До того ж, залишати гаранта тет-а-тет з Путіним, значить, допустити підкилимні домовленості з агресором. Скажу більше, Путін може «домовитись» із Зеленським про те, про що сам Зеленський навіть не буде здогадуватись. Не можна допускати їх перемовин без міжнародних посередників, категорично не можна.

По-друге, Єрмак зробив заяву про те, що у нього нібито готовий черговий «план миру».

Не може бути ніякого мирного плану в Єрмака, який би відповідав інтересам України, і на який би пристала Росія, – це пропагандистський постріл у “молоко”. І, скоріше за все, заяви – як Єрмака, так і Зеленського – недолуга спроба продемонструвати зовнішньополітичну активність на тлі провалених дипломатичних кейсів. Це і ступор Мінського на пару з Нормандським переговорних процесів, і провал місії МВФ, і відсутність комунікації з адміністрацією Байдена.

У цьому контексті ще більше злості американцям додала історія з «вагнерівцями». 26 лютого ФБР оголосило нагороду за розшук Пригожина – власника ПВК «Вагнера». Цілком очевидно, що американці серйозно взялися за цю терористичну організацію і мають намір знищити її. А ОПУ, зірвавши спецоперацію по затриманню «вагнерівцев», виявилася на протилежному боці. І чим більше всілякі арестовичи намагаються зам’яти цю історію, тим більше Банкова потрапляє у міжнародний цугцванг.

За інформацією NYT, BiN та інших, перша частина фільму Bellingcat про «Вагнергейт» вийде 21 березня. Користувачі Netflix в США та інших країнах зможуть дізнатися з цього фільму багато цікавого про те, як нинішня українська влада ставиться до питань національної безпеки. Крім того, очікуються публічні коментарі розслідувачів Bellingcat у зв’язку з виходом фільму.

Солі у цій історії додає і те, що Зеленський до цих пір публічно не дистанціювався від Коломойського – людини, яка визнана Вашингтоном міжнародним злочинцем.

У цьому контексті є інформація, що американці настільки розлючені, що проігнорують головну (за задумкою Банкової) міжнародну ініціативу України – Кримську платформу, а на святкування 30-річчя Незалежності замість віце-президента (як планувалось раніше) приїде лише представник Держдепу.

Сам Зеленський, за словами очевидців, наразі знаходиться у дуже важкому психологічному стані. Навіть була погроза звільнити Єрмака за те, що не зміг домовитись з МІ-6 та Bellingcat про невихід фільму. Але, з огляду, на відсутність людей, яким може довіряти, обмежився відстороненням керівника ОПУ від американського напрямку роботи.

Що далі?

Пропоную готуватись до ще більш абсурдних та нелогічних заяв з Банкової на зовнішньополітичному напрямі. У цьому ж контексті лежить і створення так званого «Центру протидії дезінформації», – це робиться лише для того, щоб інформацію щодо злодіянь влади, яка з’явиться найближчими тижнями, оголосити дезінформацією. Ну, як діти малі – дешево та передбачувано. Але буде цікаво…

Фото © Facebook Yan Dobronosov

Автор