Виступ Петра Порошенка на погоджувальній раді депутатських фракцій і груп 15.02.2021 р. (відео)

Петро Порошенко

Безумовно, є низка важливих проблем, які сьогодні турбують суспільство. Приходять нові платіжки, 15 лютого мала початися вакцинація, і Україна залишилася єдиною країною в Європі, де вона досі не почалася. Влада пасе задніх в питаннях енергетичного захисту, економіки. Але найгостріше сьогодні стає питання безпеки.

Президент інформував суспільство про 200 днів тиші, створюючи міраж близького миру. Зараз влада визнала, що перемир’я — це фікція. Насправді, триває війна, гинуть наші воїни, і лише з початку року загинуло 13 бійців. Наші депутати вчора повернулися з лінії зіткнення. Вони шоковані тим, що нашим воїнам в’яжуть руки штрафами за вогонь у відповідь на російські провокації.

Ми звертаємося до Голови Верховної Ради з проханням: запросіть Міністра оборони до Верховної Ради, щоб він прозвітував, яка кількість і на яку суму оштрафовані наші воїни за те, що вони боронять нашу землю.

Хочу окремо наголосити, що право відкривати вогонь у відповідь має бути передано керівникам підрозділів, яким набагато краще, ніж Верховному головнокомандувачу з Києва, видно наступ російських військ. Ми вимагаємо повернути підрозділи на позиції, на яких вони були до відведення протягом року. Так само повернути на лінію зіткнення контрснайперські підрозділи, які злочинно були відведені. Сьогодні наші воїни гинуть від снайперського вогню. Ми вимагаємо забезпечити їх так, як це було два роки тому, необхідною зброєю і набоями.

Закликаю всіх об‘єднатися і ухвалити необхідні зміни до бюджету, включно зі збільшенням грошового забезпечення військовослужбовцям. Воно в останнє підвищувалося два роки тому. А забезпечити треба гідне фінансування Армії.

Крім того, ми спільно з партією «Голос» вносимо в парламент законопроект про відповідальність за колабораціонізм. Ми твердо переконані, що за колабораціонізм мають бути покарані не тільки на окупованих територіях, де люди вимушені йти на роботу в лікарні та школи, щоб вижити. Нести відповідальність за колабораціонізм мусять і на підконтрольній території.

Ще один законопроект, на розгляд якого ми наполягаємо, — про посилення відповідальності за поширення тез ворожої пропаганди, які підривають обороноздатність країни, бойовий і патріотичний дух українців. Коли брешуть, що в Україні громадянська війна, що у нас немає російської агресії, коли паплюжать честь і гідність військовослужбовців ЗСУ, поширюючи фейки про їх нібито військові злочини.

Закликаю голів фракцій і груп у Верховній Раді доєднатися до нашої з Голосом ініціативи і розглянути ці обидва законопроекти на цьому тижні.

Звертаю також увагу на те, що місія МВФ завершилася абсолютно безрезультатно. Це є чітка відповідь на нашу співпрацю з європейськими країнами, зі Сполучиними Штатами. Зараз ми маємо взяти до уваги не лише підписану мною у 2014 році Угоду про асоціацію, річну програму співпраці з НАТО і меморандум, підписаний уже діючою владою з МВФ. Ми маємо взяти до уваги результати розгляду підведення підсумків Угоди про асоціацію в Брюсселі, Резолюцію Європарламенту і звернення країн «Великої сімки». Це є спільна і чітка координація реформ, забезпечення дорожньої карти, чим маємо ми разом займатися для забезпечення європейської інтеграції.

Ми також маємо розглянути на РНБО питання миротворчої місії з мандатом Ради безпеки ООН на лінії зіткнення, на окупованій території, на контрольованій ділянці російсько-українського кордону. Наша політична сила готова виступати єдиним фронтом з владою у питаннях захисту країни.

* * *

Європейська Солідарність вимагає повернути підрозділи Збройних Сил України на позиції, з яких вони були відведені у процесі так званого «розведення сил».

Право відкривати вогонь у відповідь має бути передано керівникам підрозділів, а контрснайперські групи мають негайно повернутися на лінію зіткнення.

Я закликаю всіх об’єднатися і ухвалити необхідні зміни до бюджету, включно зі збільшенням грошового забезпечення військовослужбовцям. Воно востаннє забезпечувалося два роки тому. Армії треба забезпечити гідне фінансування.


Повне відео погоджувальної ради депутатських фракцій і груп Верховної Ради України 15.02.2021 р.: