Брифінг Петра Порошенка щодо боротьби з російською пропагандою та колабораціонізмом (відео)

 

Петро Порошенко

Ми звертаємося до влади: якщо ви зробили перший крок, потрібно робити і подальші. Тому наша команда сьогодні презентує тексти законопроектів, які допоможуть вирішити ті загрози, які залишилися перед Україною. Це — законопроекти про кримінальну відповідальність за колаборацію і про боротьбу з російською пропагандою, а також постанова про припинення політичних переслідувань волонтерів та захисників України.

Наголошую: беззмістовно закривати три канали і будувати паркан, якщо у ньому залишити хвіртку, щоб такі телеканали, як НАШ та інші із російськими наративами продовжували брехати про Україну.

Брехати, що в Україні є громадянський конфлікт і громадянська війна замість визнання агресії, брехати про відсутність російських військ, стверджуючи, що переодягнені російські найманці та представники РФ є так званими «ополченцями», казати, що так звані «ДНР і ЛНР» не є терористичними організаціями, а є псевдодержавними формуваннями, стверджувати, що ЗСУ і ті, хто носять погони, є злочинцями.

Це все є на телеканалах, які захоплюють інформаційних простір. Ми не дамо розповсюджувати тезу про зовнішнє управління Україною або риторику, яка стравлює громадян із різних регіонів України.

Європейська Солідарність і я, як її лідер, підтримали рішення РНБО про зупинку трансляції трьох російських, належних де-факто Росії телеканалів, застосування до них санкцій, відповідно до рішення РНБО за поданням СБУ про звинувачення їх власників як номінальних, так і, сподіваюся, реальних, у терористичній діяльності.

Я твердо переконаний, що це рішення є правильним. Наша політична сила є державницькою, і, не зважаючи на обґрунтовану критику дій влади за їх клептократичні, дилетантські та некомпетентні кроки, там, де є підстави позитивно оцінити їхні дії, ми це чітко робимо.

За два роки це був чи не перший вчинок влади, який отримав можливість нашої підтримки. Ми, на жаль, маємо констатувати, що до цих пір, починаючи із виборчої кампанії, наративом були якраз російські тези.

Ви пам‘ятаєте фразу, що «мир треба побачити в очах Путіна»? Два роки вони не могли вимовити, що Росія є агресором, а тим часом в Україні йшла війна. Незважаючи на те, що це нашими силами у парламенті попереднього скликання це було заведено у законодавчу базу.

Ви пам‘ятаєте, що війна, за їх твердженням, була лише тому, що хтось заробляє на війні? Ніби війну дуже просто зупинити, бо це є не російська агресія, а «варто просто припинити стріляти». І цей наратив розповсюджувався у тому числі каналами 112, NewsOne і Zik, які топили за «зелену» владу і під час виборчої кампанії, і під час цих двох років перебування цієї політичної сили і пана Заленського при владі.

Ми твердо переконані, що держава повинна захистити свій інформаційний простір, і треба проводити інформаційну безпеку, не залежно від того, хто є власниками засобів масової інформації. Для телеканалу НАШ наявність, як стверджують, серед його окремих власників представників діючої влади або олігархів, які до цієї влади лояльні, не повинно бути захистом від відповідних дій влади по відношенню до цього та інших телеканалів.

Тому сьогодні наша команда презентує законопроекти про кримінальну відповідальність за колаборацію і про боротьбу з російською пропагандою, а також постанова про припинення політичних переслідувань волонтерів та захисників України.

Український народ чекає об‘єднання усіх політичних сил навколо державних інтересів, європейської і євроатлантичної інтеграції. Саме ці цілі сповідує наша політична партія.

Звертаємося до всіх лідерів парламентських фракцій, окрім ОПЗЖ, яка є «п‘ятою колоною» Кремля в Україні, з пропозицією виступити співавторами зазначених законів і постанови. І продемонструвати, що ми готові за першим кроком зробити другий і третій. Виступити єдиним фронтом на захист національних інтересів України і проти російської агресії.


«Європейська Солідарність»

«Європейська Солідарність» ініціює ухвалення низки нормативних актів, які спрямовані на боротьбу з російською пропагандою та протидію колабораціонізму. Про це під час брифінгу повідомив лідер партії, п’ятий Президент Петро Порошенко. Він також нагадав, що «Європейська Солідарність» підтримала рішення РНБО щодо санкцій проти де-факто російських телеканалів. Однак цього кроку недостатньо, наголошують у «Європейській Солідарності».

Саме тому фракція пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, які встановлюють жорстку відповідальність за умисне і добровільне співробітництво громадянина України з країною-агресором в інтересах країни-агресора і на шкоду національній безпеці України та її союзникам.

«Мова не йде про тих , хто на окупованій території під загрозою для життя вимушений працювати в тих чи інших установах, лікарнях та школах. А мова йде в першу чергу про тих, хто на контрольованій території проводить колабораційну роботу добровільно або за гроші. І має бути встановлена чітка кримінальна відповідальність як фізичних осіб, так і політичних партій, і громадських організацій, які проводять цю роботу, фінансуються країною-агресором і звітують перед нею», – пояснює Порошенко.

Також в «ЄС» підготували законопроект про посилення відповідальності за дії, пов’язані з поширенням ворожої пропаганди, який має перекрити всі лазівки для неї.

«Перші кроки були здійснені нашою командою ще в 2014-2015 роках. Я хотів би наголосити, що саме мій підпис стоїть під рішенням щодо застосування санкцій щодо російських телеканалів. Ми зараз бачимо, що і Європейський Союз, зокрема Латвія на цьому тижні прийняла відповідне рішення про заборону тих самих російських телеканалів, які не є засобами масової інформації і там працюють не журналісти. А є засобами пропаганди, і працюють там журналісти на кшталт Соловйова і Кісельова», – нагадав Порошенко.

Третій документ – це постанова Верховної Ради «Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань». За словами Порошенка, Постанова вимагає припинити політичні репресії проти добровольців, ветеранів, волонтерів, учасників Революції гідності – зокрема, Андрія Антоненка, Яни Дугарь, Юлії Кузьменко, кіборга генерала Марченка, Софії Федини, Марусі Звіробій та інших.

Порошенко закликав політичні сили, представлені у парламенті, крім ОПЗЖ, підписатися під законопроектами і постановою.

«Ми зараз звертаємося до всіх лідерів парламентських фракцій, крім ОПЗЖ як «п’ятої колони», з проханням виступити співавторами зазначених проектів законів та постанови і продемонструвати українському народу, що за першим кроком ми готові зробити і другий, і третій. Щоб нарешті виступити єдиним фронтом проти російської агресії. Єдиним фронтом по захисту державних і національних інтересів України», – наголошує Порошенко.

«Для того, щоб зупинити ту навалу, яка зараз просто перекочувала зі 112, NewsOne, Zik, намагається продертися до інших каналів і зробити беззмістовним цей перший і, на жаль, єдиний крок влади, який ми вітаємо», – нагадав п‘ятий Президент.

Порошенко наголосив: альтернативи державницькій стратегії не існує. «Чого хоче зараз український народ? Український народ хоче об’єднання всіх політичних сил навколо державницьких інтересів. Навколо захисту державності України, європейської і євроатлантичної інтеграції. Саме ці цілі сповідує наша політична сила», – резюмує Петро Порошенко.

* * *

«Європейська Солідарність» закликає проукраїнські фракції у парламенті об’єднатись довкола свої законодавчих ініціатив, спрямованих на системний захист держави від колабораціонізму та російської пропаганди. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко на брифінгу.

«Це час істини. Ми закликаємо «Голос», «Батьківщину» підписати ці проекти», – підкреслила вона.

«Тут важливо об’єднатися разом, щоб показати спільний кулак, спільну стратегію боротьби з колабораціонізмом і агресором», – наголосила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що «Європейська Солідарність» закликає фракцію «Слуга народу», тих депутатів, які усвідомлюють ризики гібридних війн, також підтримати цю законодавчу ініціативу.

«Влада сьогодні стоїть на роздоріжжі – або обрати правильний шлях на захист країни, знайти як об’єднатися разом з проукраїнськими політичними силами. Або знову підігрувати Кремлю і сидіти на оцій розтяжці, рухаючись не в той напрямок», – наголосила Ірина Геращенко.

Вона додала, що фракція вимагає від голови Верховної ради Дмитра Разумкова поставити на розгляд ці законопроекти як актуальні та першочергові, які сьогодні потрібні країні. «Насправді вони потрібні не тільки «Європейській Солідарності», а більше Зеленському, бо він сьогодні несе відповідальність як керівник країни за те, що відбувається в інформаційному і безпековому просторі», – зауважила Геращенко.

* * *

Україна має повернутися до стратегії захисту держави часів п’ятого Президента Порошенка. Про це заявив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов під час брифінгу щодо боротьби з колаборантами та російською пропагандою.

«Захист України від агресії Російської Федерації на фронті, в інформаційній, дипломатичній сфері не може залежати від випадкових рішень нинішньої влади. Повністю збанкрутів їхній підхід про те, що в очах Путіна можна побачити мир і треба просто перестати стріляти. Ми вимагаємо від нинішньої влади повернутися до продовження стратегії п’ятого Президента України, яка зарекомендувала себе повністю успішно у протидії агресору», – сказав він.

Також народний депутат наголосив, що «Європейська Солідарність» підготувала низку законопроектів і постанов, які забезпечать реалізацію цієї стратегії. Він підкреслив, що ці рішення необхідно ухвалити терміново і закликав до об’єднання демократичні сили парламенту.

Герасимов також озвучив ключові вимоги постанови щодо припинення практики політично вмотивованого переслідування громадян України. Він нагадав, що патріоти і захисники України стали заручниками надуманих звинувачень.

«Негайно звільнити з-під варти тих обвинувачених ветеранів, волонтерів, українських громадян, проти яких не підтверджені судом звинувачення. Припинити політичні переслідування опозиції та громадського сектору. Підвищити кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Тому що сьогодні проросійські агенти в Україні і «п’ята колона» користуються цим для того, щоб разом з цією владою саджати і звинувачувати у злочинах ветеранів, волонтерів і проукраїнських громадян. Значно підвищити кримінальну відповідальність для правоохоронців та слідчих за фабрикування справ проти невинних громадян України», – сказав народний депутат.

Артур Герасимов звернув увагу на те, що законопроект про заборону пропагування дій держави агресора «запроваджує дозвіл на заборону в судовому порядку тих політичних партій, які заперечують збройну агресію проти України».

Також він зазначив, що зміни до статті 111 Кримінального Кодексу передбачать позбавлення волі за колаборацію, в тому числі і за організацію чи участь в інформаційних кампаніях на підтримку країни-агресора.

«Це буде реальний тест для кожної фракції в парламенті, для кожної політичної партії в Україні. Це тест для парламенту – чи він системно, стратегічно підходить до захисту України від російської агресії, чи знов-таки монобільшість намагається підтримувати випадковість рішень на цьому напрямку», – резюмував співголова фракції.


Юрій Бірюков

Сегодня-завтра у многих полыхнет, а это будет отличным маркером. Запомнить бы, зафиксировать бы.

А полыхнет от законодательной инициативы под упрощенным названием Закон про коллаборационизм. Хитромудрое слово, не все его знают.

Мы как-то больше привыкли думать про прямого врага, про Россию. И стыдливо забываем, невнятно бормочем про наших собственных сограждан. Да, граждан Украины, которые любят Россию. Есть такие. Увы и ах, есть такие.

Им посвящен Закон про коллаборационизм. С потенциальными санкциями вплоть до пожизненного.
Полыхнет.

Но Петру Порошенко не привыкать к полыханию у врагов страны. Историческая миссия.


Андрій Смолій

Важливо. Що зараз потрібно прийняти в Україні?

Підтримую позицію про негайне прийняття законів:

1. Про колабораціонізм. Який встановлює жорстку відповідальність за умисне і добровільне співробітництво громадянина України з країною-агресором в інтересах країни-агресора і на шкоду національній безпеці України та її союзникам.

2. Про дезінформацію. Стосуватиметься ключових тез російської пропаганди, якими вони підривають обороноздатність країни, бойовий і патріотичний дух українців – це законопроект про посилення відповідальності за дії, пов’язані з поширенням ворожої пропаганди.

3. Про прозорість медіа. В якому заборонятиметься непрозоре володіння медіаресурсами з сумнівним походженням коштів від держави-агресора та п‘ятої колони Кремля.

Це три ключових Закони, які мають бути прийнятими негайно. Звісно, якщо влада Зеленського на діях, а не на словах готова робити якісь кроки в сторону зміцнення обороноздатності країни.

В іншому випадку вже за пару тижнів будуть з‘являтися нові проросійські канали, а відверті колаборанти у Верховній Раді та по всій країні вільно добиватимуть воюючу країну зсередени.

Ці три ключові законопроекти мають бути прийняті НЕГАЙНО.

Автор