Тиск на Кремль має тривати безперервно, доки не будуть звільнені українські землі – Петро Порошенко (відео)

Петро Порошенко

Попри те, що 22 січня — робочий день, стало справжньою державницькою традицією відзначати цю дату. Чим би не були ми зайняті, завжди знаходимо час згадати, що соборна Україна — неподільне ціле з усіх українських земель, які колись належали до різних імперій, а тепер об’єднані в незалежну європейську державу. Та на тридцятому році незалежності відкритою раною на тілі України і в наших душах залишаються окуповані російським агресором райони Донбасу та анексований Крим.

Тому сьогодні, продовжуючи розмову про найголовніші плани на 2021 рік, хотів би загострити вашу увагу на тому, що цього року слід робити, щоби наблизити повернення захоплених імперією територій і людей до єдиної соборної країни.

✅ Відновити зусилля з метою ухвалення «дорожньої карти» Мінська, який залишається основою для врегулювання. Його критики за два роки нічого іншого не придумали. Ця дорожня карта має передбачати чітку послідовність кроків. Спочатку досягнення безпеки, і лише потім — політичні питання.

✅ Те ж саме стосується і питання про миротворців ООН на основі мандату Радбезу ООН на всій окупованій території Донбасу. Кілька років наша команда витратила, аби переконати партнерів. Правляча коаліція Німеччини навіть включила цей пункт до своєї програми. Але парадокс, для нього не знайшлося місця в програмі Зеленського.

✅ Коли ви в останнє чули від української влади вимогу до наших партнерів посилити санкційний тиск на Росію? Над цим треба наполегливо працювати. На дипломатичному фронті не може бути жодного перемир’я. Там облога Кремля має тривати безперервно.

✅ Слід забезпечити активнішу участь американської сторони у переговорному процесі та на донбаському треку, і на кримському треку, в тому числі через її залучення до нормандського формату.

✅ Минулого тижня Європейський суд з прав людини ухвалив перше рішення у справі «Україна проти Росії», визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини в окупованому Криму. Наша команда дуже довго і ретельно готувала цю справу, і перший результат істотно посилює міжнародно-правову позицію України в питанні деокупації Криму.

✅ Всім вже зрозуміло, що зелена влада час від часу, щоб не збитися з правильної дороги, потребує зрозумілих їй знаків у вигляді червоних ліній. На поточний момент їх дві. Вже ясно, що цього року не буде створено належних умов для проведення на окупованих територіях виборів, які б відповідали європейським стандартам, і владі не слід дратувати суспільство порожніми балачками. Ця ж сама заувага стосується і спроб відновити закупівлю газу в Росії і повернути нас в енергетичну залежність від Кремля. Особливо тепер, коли поставки американського скрапленого газу завдали потужного удару по позиціях російського Газпрому у Європі. Коли є шанс «осушити» Північний потік-2, заблокувавши цей проект.

Дорогі українці! На місцевих виборах минулого року «Європейська Солідарність» провела своїх депутатів до обласних Рад у всіх без винятку регіонах. Ми — соборна партія національної єдності, яка об’єднує країну на засадах європейського цивілізаційного вибору. Різноманітність країни не є нашим недоліком. Вона навпаки робить нас багатшими, а спільне почуття соборності — ще сильнішим.

Головним же гарантом миру і соборності залишається наша армія. І сьогодні насамперед вітаємо воїнів, які захищають Україну від російської агресії.

Зі святом вас, дорогі співвітчизники. З Днем Соборності.

Слава Україні!