Ще ніколи в Україні не було такої підлої, мародерської та клептократичної влади…

Тарас Чорновіл

А Шмигаль таки не збрехав! Він сказав, що українців почнуть вакцинувати десь з лютого місяця. Але він не сказав, якого року… Насправді, за фаховою оцінкою The Economist ми дійсно отримаємо шанс почати масову вакцинацію з лютого 2022 року. Хоча The Economist для нас прогнозує кінець 2022-початок 2023 року.

Єдина країна Європи, яка ще не зробила жодної реальної дії для повноцінної закупівлі вакцин. Жебрають? Так, звертаються до міжнародних організацій, оголосивши Україну однією з найбідніших країн світу, неспроможних здійснити закупівлю самостійно. Просять європейські країни надати нам безкоштовно невикористані залишки своїх обсягів? Безумовно. От тільки ці залишки почнуть в ЄС появлятися якраз із 2022 року, не раніше. Єдине, що закупили (китайську неефективну вакцину), не можуть завозити в країну, бо ця вакцина ніде не сертифікована й не дозволена для використання в Україні. Тепер розказують нам казочки, як будуть забирати в китайців назад гроші…

Ще ніколи в Україні не було такої підлої, мародерської та клептократичної влади…

* * *

Що укрсучвлада бреше, ми вже звикли. Звикли й до того, що вона бреше завжди. Якщо раптом і каже правду, то це або випадковість, або приманка, щоб потім від напівправди перейти до ще більшої брехні. Жахливо, коли брехня призводить до загибелі людей та супроводить таку трагічну статистику, як показники смертності. Щодо захворюваності на Ковід уже й говорити щось годі. Бо як ви встановите факт інфікування 40-50 тисяч людей за добу, коли проведено менше 20 тисяч тестів? І з них понад дві третини – це повторні тести для вже захворілих. Та й самі люди зрозуміли, що від владних інститутів толку мало, навіть із серйозними симптомами на безкоштовне тестування сподівання малі. Тому аж до важких ускладнень тихо лікуються й ізолюються самостійно…

Я тут про інший показник – смертність від Ковіду. Здавалося б, він уже мусить бути об’єктивним. Адже кожен випадок смерті офіційно фіксується, встановлюються причини, коли помирають нестарі люди без важких хронічних хвороб, мають проводитися розтини… Ага! Кожен із нас уже, на жаль, має в ближньому оточенні приклади, коли самі медики, щоб не псувати статистику, пропонували “поховати по-людськи” без розтину, встановлення явного Ковіду й у відкритій труні та з можливістю нормально попрощатися з померлими. Адже ж так? Тому й на селах у нас майже не фіксують смертей від цієї хвороби.

На жаль, ситуація визначається не брехливими протоколами, а невблаганною статистикою. Діаграму запозичив, але перед тим дані перевірив – правдиві. Вони стосуються періоду із серпня, коли почалося зростання реальної кількості захворюваності на Ковід, і до листопада, коли правдиву статистику остаточно перестали публікувати. Боюся, що зараз розрив між збільшенням смертності в Україні та офіційним числом померлих від Ковіду став би ще більшим, як і абсолютні цифри. Чекаю оновлених і більш-менш достовірних даних, тоді можна буде проаналізувати. Але й тут маємо сумну картину: смертність зросла на 33 тисячі наших громадян. І це втричі більше за офіційні дані щодо смертності від Ковід.

Мені заперечать: так люди ж помирають від тисяч інших причин. Так, помирають. І помирали торік і позаторік. А якихось даних про зростання смертності хоча б у якихось окремих інших категоріях нема. І жахлива статистика загиблих на дорогах, і загиблі від злочинів, і найжахливіша кількість серцево-судинних хворих, які не перенесли захворювань, у нас залишаються стабільно високими, але не демонструють різкого зростання. А зараз ще й матимемо від’ємну статистику щодо сезонного грипу та невірусних пневмоній. Запобіжні заходи, маски, хоч якась дистанція і додаткова гігієна вже встигли збити до мінімуму захворюваність, а тим більше смертність від сезонного грипу. Смертність при таких заходах безпеки мала б спадати, а вона так різко зросла.

Ще хтось скаже, що зростання може виникнути через депресивний стан, погіршення рівня життя – “карантин убиває”. От тільки в нас були пару особливо страшних, соціально критичних та депресивних етапів, а смертність тоді чомусь не зросла. Згадайте знамениту Юліну кризу 2008-09 років. Тоді Жуля Володимирівна обвалила економіку та реально призвела до колапсу, відчуття безнадії та зубожіння. Та сама історія з критичним 2014-м. До всіх інших бід додалися більше мільйона вимушених переселенців із обжитих місць у невідомість. Але й той страшний рік продемонстрував зростання смертності лише внаслідок загибелі людей у зоні бойових дій. Нема прямого зв’язку. Такі депресивні явища лише через роки або й десятиліття відбиваються на демографії, й то через падіння народжуваності й зростання еміграції з країни.

Скільки з тих 22 тисяч додатково померлих “невідомо від чого” є жертвами Зеленського, Шмигаля, Степанова та усіх цих зажерливих слуг-мародерів, сказати не беруся, але статистично ще в кінці літа прогнозував імовірну смертність від Ковід на рівні навіть вищому, ніж усе це загальне зростання. Можу припустити лише якийсь відсоток додаткового наростання смертності серед онкохворих та уражених туберкульозом. Адже Зеленський вкрав гроші не лише в хворих на Ковід, але й в онкологічній галузі. А щодо фтизіатрії, то її саме при цій владі першою кинули під скорочення диспансерів. Але й тут зростання не могло бути настільки різким. У цих сферах результати почнуть проявлятися із значним запізненням, лише в цьому році.

Ну, й у підсумку. Насправді, при належному фінансуванні й організаційних зусиллях після першого шоку зими-весни минулого року смертність від Ковіду можна було утримувати в низьких показниках. Абсолютна більшість загиблих від важкої недуги не просто померли, вони стали жертвами злочину. В них вкрали право на життя, закатали його в асфальт із своїми фантастичними відкатами. Може тому укрсучвлада так активно перебріхує статистику захворюваності й смертності, бо добре усвідомлює, що майже всі загиблі від Ковіду – це жертви саме їхнього злочину, умисного й корисливого…


Володимир Ар’єв

Влада провалила вакцинацію. Дуже схоже на те, що тепер готує виправдання цьому. Технологічно і цинічно водночас.

На фото – анонімне опитування освітян Святошинського району Києва, чи хочуть вони вакцинуватися. Судячи з того, що є наказ Департаменту охорони здоров‘я про проведення такого опитування, географія значно ширша. Наче нічого страшного, але є момент, який робить його маніпулятивним: якою саме вакциною готові вакцинуватися – це питання відсутнє. Але воно ключове.

Багато хто з людей не хочуть щепитися препаратами невідомого походження і невідомої ефективності дії. Російській чи несертифікованій китайській, яку хоче постачати влада, довіри немає. А коли немає вибору, то відповідь опитуваної людини буде радше негативна. Бо владі довіри теж нема.

Отже не виключено, скоро нам «покажуть» у цифрах, що українці вакцинації не дуже й хотіли. А значить, і влада все робила правильно.

Цинізмометр керманичів долає нові показники. Разом із статистикою по ковіду, де кількість захворілих начебто і меншає, та от кількість померлих чомусь росте.

Автор