Закупівлі газу в РФ – це червона лінія, переступати яку не можна

Павло Розенко

Тут вночі трапився невеличкий БА-БАХ!

Юрій Вітренко, ну той доларовий мільйонер з Нафтогазу, великий «реформатор газового ринку», а нині головний кадровий здобуток Зеленського за останній місяць, видав у себе на ФБ, що варто почати, каже, закупати газок у «незалежних» газових компаній з Росії…

«Незалежні» газові компанії з Росії?!
Серйозно?!
Це, типу, як «зелені человєчкі» в Криму і на Донбасі?!
Ополчєнци, а «нас тут нєт»?!

Ну, як вам, прихильники сєкти «хуженєбудєт», ідейки Зеленського і його компашки?!


«Європейська Солідарність»

Заява «Європейської Солідарності»: категорична неприйнятність відновлення експорту газу з Росії – це червона лінія для влади.

Заяву виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка про плани уряду відновити експорт газу із країни-агресора у «Європейській Солідарності» розглядають як доказ намірів вищого політичного керівництва держави повернути Україну в енергетичну залежність від Москви.

Суто за формальними ознаками слід було би вимагати відставки Вітренка. Але, очевидно, що його заява не могла бути не узгодженою з Офісом Президента.

Підтверджується версія, яку «Європейська Солідарність» озвучила кілька днів тому у своїй заяві, що провокація з невмотивованим підвищенням ціни на газ мала за мету обґрунтувати повернення України в газову кабалу до Кремля.

Тепер ми не сумніваємося у тому, що головною темою Берлінської зустрічі радників Нормандського формату був не пошук миру на Донбасі, а відновлення експорту блакитного палива з РФ, що означає пряме фінансування бюджету країни-агресора.

Ці плани влади синхронізовані з пропозиціями Бойка-Медведчука. Вони у руслі відомої антиатлантичної ініціативи Коломойського щодо стратегічного розвороту України від Заходу у бік Росії. І все це поставили на порядок денний саме тоді, коли Газпром стрімко втрачає позиції на європейському ринку, а Сполучені Штати посилюють зусилля, щоб заблокували будівництво Північного потоку. В цій критичній ситуації українська влада поспішає Путіну на допомогу.

Категорична неприйнятність відновлення експорту газу з Росії – це червона лінія, подібна тій, яку суспільство провело в листопаді 2019 року напередодні саміту Нормандського формату. Україна вже понад п’ять років не купує газу в Росії, і наша енергетична незалежність від агресивної імперії є одним з головним здобутків минулого десятиліття. Відступити від цього – це значить капітулювати перед Росією.

І це питання особистої відповідальності не технократа Вітренка, хоча така заява не робить йому честі, а особисто Володимира Зеленського та Дениса Шмигаля. Обом слід перечитати статтю Кримінального кодексу про державну зраду.

«Європейська Солідарність» зробить все можливе, щоби влада зреклася свого зрадницького плану, а у разі необхідності – будемо апелювати до суспільства, щоб оновити червоні фарби під вікнами на Банковій.

Так званий дешевий російський газ – це смертоносна зброя, як дешевий сир у мишоловці. Він вже вартував Україні Криму, окупованих районів Донбасу, тисяч і тисяч життів.


Олександр Погребиський

Новоспечені представники діючої влади заговорили про «незалежні газові компанії з Росії», у яких ми маємо купувати газ.

А тепер давайте подивимось, яку схему заготували ці товаріщі ще до приходу Зеленського, і як ця схема впроваджується зараз і доходить до фінальної стадії.

– Здемонізувати «Роттердам+».
Пам‘ятаєте, скільки років лякали цією страшилкою українців із проросійських інформаційних ресурсів, скільки експертів-любителів рф розказували про злочинний «Роттердам +», а трошки згодом навіть 100%-ва прокуратура Зеленського спростувала ці страшилки.
– Відмінити «Роттердам +» і підвищити тарифи.
– Пояснити, що тарифи ми можемо знизити, якщо повернемось до закупівель газу у рф.
(ми зараз на цьому етапі)

Чи зможуть вони почати реально закуповувати газ у рф, це залежить від того, як до цього поставляться українці!

Газ з рф – це зашморг для України, зашморг, за звільнення від якого українці заплатили тисячами життів та втратою територій.


Helgi Sharp

Коломойсько-проросійске угрупування в оточенні Зе можна привітати – воно послідовно веде Україну до розблокування закупівель газу у Росії.

Безумовно, все виключно для зменшення тарифів на газ для населення, які ростуть незважаючи на падіння цін на газових хабах Європи протягом двох останніх років.

От навіщо було проганяти Януковича, якщо через 8 років ми повертаємось до тих самих баранів?


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ви бачте, як все цікаво стається? Був президент Порошенко. І працювали за Порошенка у міністерствах і відомствах молоді, перспективні прозахідні менеджери. А поруч були активісти і антикорупціонери, які волали, що за Порошенка корупція, і тому треба, аби владою стали молоді перспективні прозахідні менеджери і нові обличчя.

Чудово. Порошенка прибрали. Молоді перспективні прозахідні менеджери з антикорупціонерами та активістами залишилися. Разом з новими обличчями вони всі стали владою.

Минуло два роки.

Активісти і антикорупціонери в безкомпромісній боротьбі з корупцією добилися… зростання корупції проти часів Порошенка. Нові обличчя все більше починають нагадувати до болі знайомих Кучму, Януковича й Табачника. А молоді й перспективні прозахідні менеджери…

Один молодий перспективний прем’єр Гончарук обвалив виробництво і створив бардак в енергетиці. Другий молодий перспективний Милованов усій країні довів, що він дебіл. Нарешті молодий перспективний Вітренко заговорив про купівлю газу у Росії – про “експорт з країн Азії та купівлю у комерційних постачальників не пов’язаних з Газпромом”.

Фокус у тому, що НІКОЛИ не було ніякого експорту газу – нам казки розповідали. Були домовленості з Москвою, що газ нам вона рахувала по ціні не свого уренгойського, а туркменського або казахського, яким Газпром забезпечує власні Сибір і Далекий Схід. Чим ми платили за таку милість, здогадатися не складно. Комерційні постачальники не пов’язані з Газпромом теж були: Ітера, Єврал Транс Газ, РосУкрЕнерго… Ви пам’ятаєте ці славетні імена? Юлія Тимошенко, Семен Могилевич, Дмитро Фірташ?.. Які бабки там крутилися?!

От саме це нам зараз і пропонує повернути “молодий, перспективний і прозахідний”. Те, від чого за Порошенка ми насилу відскіпалися. Передаю щирий привіт полум’яним патріотам України, які мали “питання до Порошенка” і тому голосували за зелених. Задоволені?

Ви за це голосували? За зростання корупції? За зростання тарифів в той час, як в Європі ціни на газ упали? За те, щоби голова Генштабу в загибелі солдата звинувачував самого солдата? За відновлення торгівлі газом з Росією за схемами часів Януковича?

Можна по різному ставитися до ролі особистості в історії. Але факт такий, що Франція з Бонапартом – це не Франція з Робесп’єром. Британія з Черчиллем – це не Британія з Іденом. США з Рейганом – це не США з Обамою. Тож, якщо одні й ті самі люди примудряються з Порошенком бути молодими перспективними й прозахідними, а без нього ставати неробами і янучарами, справа не в молодих і прозахідних – справа у Порошенко.

Не зрозуміло? Тоді скажіть самі собі. Ви готові платити за газ Москві чи платити за тарифами Зеленського? Чи може краще повернути Порошенка?


Юрій Бірюков

Вот уже это произнесено на официальном уровне – пора-пора покупать газ в России.

Понимаете, тут такая штука.

Ради «братской любви» нам россияне насуют газа очень дешево, да.
Еще свою зомби-вакцину отгрузят.
И любви много, той самой, братской.

На платежках за отопление это отразится всенепременно хорошо, пипл схавает.
И зомби-вакцину пипл схавает.
И наступит полное счастье и радость.

Новых смертей украинских военных братский народец нам тоже отгрузит. Как делает это уже семь лет.


Андрій Смолій

Зелені хочуть підсадити всю країну на кремлівську газову голку.

Уряд Зеленського-Шмигаля в особі в.о. міністра енергетики Вітренка пропонує знову закупляти російський газ у «приватних компаній» з Росії. Тільки от приватних компаній у сфері газу в Росії не існує. Це в будь якому випадку афілійовані з Путіним люди, які постачають або видобувають газ.

Тому… рухаємось до нового газового зашморгу на шиї України. Зате, за словами влади, тоді буде «дешевий газ». От тільки цей газ нам обійшовся війною та десятками тисяч загиблих.

До речі, з 4 січня Україна по суті почала закуповувати електроенергію з Росії. Це так звана «білоруська електроенергія», яка насправді є російською, адже імпортується з АЕС, що була збудована росіянами за російські кредитні кошти.

Фактично ми стаємо свідками відновлення торгівлі з державою-агресором на рівні влади. Влада Зеленського вже не криється. Вони відверто демонструють свої пріоритети співпраці з Кремлем.


Ірина Геращенко

На вулиці омріяний сніговий рай, який нагадує, що зима існує і вона буває прекрасною. Ще кілька років тому Росія завжди використовувала зиму для нарощування політичного тиску на Україну, тримаючи газовий вентиль і трубу як засіб впливу, примушення до «братської любові», упокорення. Ми надто дорого заплатили за нашу незалежність, і поки золоті хлопчики з «Нафтогазу» отримували непогані гонорари за свою геніальність, українські воїни платили своїм життям і здоров’ям, відстоюючи нашу територію. А ми, політики, зробили все можливе для енергетичної незалежності від Росії, відмовилися від російських енергоносіїв. В тому числі ціною рейтингів та іміджевих втрат, бо олігархат не прощає втрату надприбутків.

Тривожним сигналом на нараді в керівництва парламенту, яка відбулася за участі прем’єра і в.о.міністра енергетики цього тижня, стали розмови, що, мовляв, Україна і так закуповує російський газ, але реверсно, від європейських постачальників, і тому дорожче на 30%, а зараз, мовляв, головне – ціна і зробити газ дешевшим. Потім раптова зустріч радників Нормандського формату, яка до того кілька місяців блокувалася РФ. І сигнали, що говорили там не так про Донбас, як про газ.

І тепер от вже відверта заява вчорашнього «переможця в Стокгольмському арбітражі» пана Вітренка про експорт російського газу від незалежних російських компаній. Це що за маячня і на кого вона розрахована? В РФ двірники ЖЕКів залежні від Кремля. Які незалежні газові компанії? Ми всі є свідками спецоперації повернення України в залежність від РФ, в тому числі енергетичну. Почалося все з поправки Геруса, якою дозволили закупівлі російської електроенергії, зараз, не заради народу, а олігархату, заводам яких в першу чергу потрібні дешеві російські енергоносії, нас знову підсаджують на газову російську голку. Можливо, для цього і тарифи підняли – аби легше провести спецоперацію, в традиціях серіалу, з криками про народ. Слуги Кремля сьогодні при владі. Вже й не шифруються.

Р.S. Доганяти РФ в міжнародних судах, починаючи від Стокгольмського арбітражу і Міжнародного суду ООН в Гаазі, закінчуючи ЄСПЛ і Гамбурзьким морським трибуналом, – була стратегія нашої політичної команди. Позови готували урядові команди, директиви на це виписував президент Порошенко. Й дуже прикро бачити, що декому все одно, де здобувати результат – чи в стокгольмському арбітражі, чи в підписанні контрактів з «незалежними російськими газовими компаніями», аби тільки був гонорар. Серед людей з блискучою освітою і чудовими менеджерськими якостями теж є безпринципні пристосуванці. Без ідеології. Шкода .

Закупівлі газу в РФ – це червона лінія. Переступати яку не варто.


Ростислав Павленко

У геніальному фільмі за геніальною книгою «Так, пане прем‘єр-міністр» розписано «тактику салямі», яку використовували московити з часів Орди.

Перекладаючи мовою сьогоднішньої теми дня, спочатку вони змушують вас допустити прямі постачання російського газу, потім заходить компанія, яка враховує корупційні інтереси і російської, і української сторони, потім для української влади стає боляче для кишені розривати ці схеми… а потім Україна втрачає території та десятки тисяч життів, і під загрозою опиняється незалежність.

Такі сценарії треба зупиняти в зародку. Ще на рівні заяв. Щоб заяви не переросли у дії та рішення.


Володимир Ар’єв

Хотів спитати у тих, хто обіцяв скидати владу якшошо.

Відновлення прямого постачання газу з РФ буде достатньою якшошо чи не дуже?

Чи це якшошо не таке вже і якшошо?

Національно-визвольні змагання українців у 1917-21 закінчувалися дещо схожим чином.

Коли недооцінили загрозу більшовизму. І це вже не смішно.


Ігор Артюшенко

Винесу окремим дописом свій коментар під постом Юрія Вітренка.

Використання інформаційних провокаторів – стара стратегія Зеленського.

Вже не перший раз Арахамія, Разумков, якийсь депутат-слуга або маразматичний дідусь з ТКГ транслюють у інформаційний простір відверту брехню або провокаційну заяву, яку тиражують ЗМІ.

Таким чином тестують реакцію суспільства.

Якщо українці демонструють неготовність до зради, то тактика змінюється. Іноді провокатори вибачаються, іноді виправдовуються, а іноді звинувачують журналістів, які начебто “вирвали інформацію з контексту”.

Вже зараз Юрій Вітренко пише, що його не зовсім правильно зрозуміли, та мова йде тільки про певні “незалежні” компанії, а не Газпром. Хоча всі чудово розуміють, що в Росії незалежного бізнесу, особливо пов’язаного з надрами, бути не може. Як і не існує ніякої іншої труби, окрім Газпрому. І торгувати на експорт газом може виключно останній.

Сподіваюсь, що порожньою заявою та зіпсованою кармою Юрія Вітренка справа закінчиться.

Інакше Україна знову опиниться у кабальній газовій залежності від Росії. А чим це обернулося минулого разу, ми пам’ятаємо, – військовими російськими базами в Криму, проросійською культурною політикою у державі та, як результат, окупацією наших територій і тисячами українських смертей.


Валерій Прозапас

На другий день після зустрічі Єрмака з Козаком, таке враження, що Арестович перевдягнувся в Вітренка і як лайно по трубах просуває закупівлю російського газу у “хороших, правильних русскіх, а нє вот у тєх, плохіх!”. Потік свідомості такий самий, як у кожного “позитивного блогера” – беззмістовний та безпощадний.

Плюс Бойко заговорив про російський газ.

Плюс “світлі майдани” продовжуються.

Нас намагаються повільно всмоктати в старе газове газпромівське ярмо, це вже очевидно.


Mason Lemberg

Вапше не переживаю з приводу можливого відновлення постачання путінських газів, до якого закликає зеля і його клоуни.

Навіщо мені за це переживати, коли в нас є новоє ліцо – мер Львова товариш Садовий, а в товариша Садового є товариш Сироїд, Березюк, Сімьон Насіння, Єгорка, Парасюк, Саакашвілі, Герус та інший шлак. Вони всі гуртом як візьмуть і як заблокують торгівлю на крові, поповнення путінського бюджету, з якого роблять зброю, як звільнять усіх заручників… огого як то буде.
Гойра гойра…

Бачили, які вони сьогодні революційні заяви зробили щодо неприпустимості відновлення торгівлі путінськими газами?
І я не бачив. Але заяви є.

А якщо серйозно…
Ви можете не любити Порошенка, маєте на те повне право.
Але ви зараз живете в лайні та спостерігаєте за скочуванням держави в гусняву колонію тільки тому, що ця псевдопатріотична худоба брехала вам і привела до цього.

Їм було пох на те, що вони нібито відстоювали, що й демонструє їхня бездіяльність в часи реальної зради. Вони просто мали на меті скотити країну назад до Москви. І вони великою мірою цю мету реалізували, привівши до влади отєто.


Антон Швец

Я не очень понимаю, зачем вообще обговаривать, у каких компаний из РФ кто-то там хочет купить газ и обсуждать структуру собственности этих компаний. Вы можете хотеть что угодно, но есть объективная реальность.

В рашке действует ЗАКОНОДАТЕЛЬНО ЗАКРЕПЛЕННАЯ МОНОПОЛИЯ НА ЭКСПОРТ ТРУБОПРОВОДНОГО ГАЗА.

Есть российский федеральный закон об экспорте газа, который в своей третьей статье прямо говорит что:

Статья 3. Исключительное право на экспорт газа
1. Исключительное право на экспорт газа природного в газообразном состоянии предоставляется организации – собственнику единой системы газоснабжения или ее дочернему обществу, в уставном капитале которого доля участия организации – собственника единой системы газоснабжения составляет сто процентов.

Статья 3 закона РФ об экспорте газа говорит, что по трубе из РФ вы можете купить газ ТОЛЬКО У ГАЗПРОМА (как собственника российской ГТС). Вы можете писать жалобы, подавать в суды, писать письма Богу, делать что угодно – ничего не поменяется, потому что экспортная монополия Газпрома – это, безо всякого преувеличения, основная скрепа кремлевского режима.

Там есть небольшие послабления в этом законе для экспортеров сжиженного газа, но для нас это пофиг, потому что терминала для приемки СПГ газа у нас нет. СПГ плавает отдельно и к трубе отношения не имеет. Раньше, кстати, монополия у Газпрома была и на СПГ, но потом ее отменили, и это было прям эпохальное событие, которые готовили несколько лет.

Ввели эту монополию не просто так.

Газпром – дойная корова, которая содержит кремлевский режим. Он высасывает деньги из всех криминально-кланово-чиновничьих группировок, которым путинский режим дает возможность добывать газ на территории РФ, и передает их непосредственно путинским кошелькам. Это личный ресурс Путина, в отличие от нефтяхи, где свободы чуть больше.

Например, через Газпром-Медиа и Страховую Компанию СОГАЗ Кремль владеет огромным числом телеканалов. Сейчас меньшим, но во времена становления путинской вертикали именно газпромовские ресурсы использовали для консолидации кремлевской медиа-империи. Потом уже на Газпроме разожрались отдельные Ротенберги и Ковальчуки, и часть телеканалов расползлась уже по их карманам, но изначально все строилось на экспортной монополии Газпрома. Газпром, даже не будучи владельцем, использовался для дотирования ОРТ и России-1. Список собственности только Газпром-Медиа указан на скрине (см. ниже – ред.).

Насколько важна экспортная монополия Газпрома для Кремля сейчас? Настолько, что Кремль готов смириться с тем, что даже в случае достройки Северный поток-2 будет задействован всего на 50%, но Газпром продолжит быть российским экспортным монополистом. Да, вот даже так.

Когда на Севпоток-2 распространили действие Третьего энергопакета, Газпром фактически законодательно обязали зарезервировать половину его мощности или предоставить доступ к трубе посторонним (что потребовало бы изменить указанный в начале поста закон). Закон до сих пор не изменен, и его изменение даже не обговаривают (поверьте, это настолько тектоническое событие, что даже обсуждение такого бы качало башни Кремля неслабо).

Для того, чтобы отменить экспортную монополию Газпрома, вопреки планам Путина, надо объявить России войну, взять штурмом Кремль, развешать на зубцах кремлевской стены весь кооператив Озеро, и тогда в газпромовской трубе, может, появится газ посторонних компаний.

Может быть, в рамках неконтролируемого перетекания власти Сечину Путин и пойдет когда-нибудь на разрушение экспортной монополии Газпрома, но в любом случае это крайне важный для Кремля вопрос, и продавить их тут не выйдет. Только убить. Потому что для них это смерть хоть так, хоть эдак. Так что вот сначала наш флаг над Кремлем, а потом вы можете купить газ у какой-нибудь российской компании, кроме Газпрома.
А иначе никак. Все рассказы, что вы там жалобу на деревню дедушке напишете, можете сначала Северному потоку написать. С тем же эффектом.

Такие дела.

Конечно, экспортная монополия Газпрома и ее устойчивость – это факт, который известен любому человеку, хоть раз пересекавшемуся с Газпромом.


Віталій Гайдукевич

“Незалежні постачальники газу з Росії..” © Юрій Вітренко.

Майстер-клас, як проєб… втратити імідж тверезого реформатора.

Цей Вітренко зіпсувався, несіть іншого.

 

Гіфка від геніального Fill Feaouill