Ранкова кава. Огляд новин за 21 квітня

Богдан Карпенко

• Китайський уряд висловлює готовність запровадити безвізовий режим з Україною, заявив посол Китаю в Україні Ду Вей. «Китайська сторона готова в будь-який час, за бажанням двох сторін, за принципом рівності і взаємної вигоди, схвалити нові заходи з обміну людьми між нашими країнами, зокрема і безвізовий режим».

• Укроборонпром презентував результати своєї діяльності в 2016 році: Виготовлено понад 6 тисяч одиниць озброєння та військової техніки для силових відомств України, перераховано 4,6 мільярда гривень податків до бюджетів всіх рівнів, заощадженою майже півмільярда гривень завдяки прозорим тендерним закупівлям.

• ПАТ «Укрзалізниця»: Доходи за 1 квартал 2017 року отримано в сумі 18,9 млрд грн, що більше відповідного періоду минулого року на 1,8 млрд грн (на 10,3 %). При цьому доходи від перевезень становлять 16,5 млрд грн, що більше показника 1 кварталу 2016 року на 2,8 млрд грн (на 20,6 %). Пасажирські перевезення залишаються збитковими. Від перевезення пасажирів отримано 2,9 млрд грн збитку, який порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс на 0,4 млрд грн.

• За I квартал 2017 року чистий дохід від реалізації продукції ДП «Укрспирт» склав майже 504 млн грн. До Державного бюджету у І кварталі поточного року сплачено 75,7 млн грн, що на 12% більше ніж аналогічний період минулого року

• Администрация морских портов Украины подписала меморандум о сотрудничестве с холдингом Kernel для увеличения грузопотока в морском порту Черноморск. По условиям соглашения, компания Kernel планирует увеличить объем перевалки грузов через морской порт Черноморск с 3 до 7 млн т ко второму полугодию 2019 года.

• У Новому Роздолі відкрили нові виробничі потужності ТзОВ «ОДВ-ЕЛЕКТРИК», що займається виробництвом кабельної продукції для автомобілів Volkswagen, BMW, Porsche, Volvo, OPEL. «Важливо, що 1400 людей у Новому Роздолі мають місце праці, що тут працює конструкторське бюро і сьогодні ми здійснили запуск верстату, розробленого в Україні»

• “ДТЕК Енерго” розпочало реконструкцію енергоблоку №10 Бурштинської ТЕС (ПАТ “ДТЕК Західенерго”) вартістю 1,1 млрд грн (близько $ 40 млн). Реконструкція дозволить збільшити електричну потужність блоку з 195 МВт до 210 МВт, продовжить термін служби на 15 років і підвищить техніко-економічні показники його роботи. Крім того, викиди твердих речовин в атмосферу знизяться до 50 мг/куб.м, що відповідає європейським стандартам.

• МОЗ дозволив використовувати міжнародні протоколи лікування

• Щоб розширити залізничну станцію в Одеському порту, Адміністрація морських портів України створила робочу групу. Мета – збільшення обсягу обробки вантажів на 3,7 млн. тонн на рік. Фінансування робіт здійснюватиметься за рахунок коштів АМПУ із залученням зовнішніх фінансових ресурсів.

• Цьогоріч у Запорізькій області планують розпочати будівництво Приморської вітроелекростанції і Приморської вітроелектростанції-2 загальною потужністю 200 МВт. Як зазначив заступник директора ТОВ “Вінд Пауер” (дочірня фірма “ДТЕК”) Юрій Жабський, реалізацію масштабного проекту відновлять після трьох років “заморозки”. У проект, першу чергу якого планують ввести в експлуатацію до січня 2019 року, планується інвестувати близько 9,5 млрд грн (300 млн євро).

• Продажа национализированного в декабре 2016 года “ПриватБанка” одному стратегическому инвестору является рискованной. Так, Национальный банк Украины (НБУ) считает целесообразным вхождение в капитал банка международных финансовых институтов. “Сейчас мы предлагаем ЕБРР, IFC, и другим международным финансовым институтам войти в капитал “ПриватБанка” – приобрести, к примеру, около 20-25 % акций” – Гонтарева

• Перевиконано план з висівання та садіння лісу. З початку року лісогосподарські підприємства, які входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, висіяли і посадили лісу на площі 29,1 тис. га від запланованих 27,8 тис. га. Через особливості природних умов триває лісокультурна кампанія у Карпатському регіоні – посаджено понад 2.7 тис. га лісових культур або більше 75% від запланованого обсягу.

• В Мининфраструктуры показали планируемый маршрут поезда из Украины в Иран.

• На Кіровоградщині місцевий фермер звів сонячну електростанцію потужністю 3 МВт.

• Антимонопольний комітет України здійснив усі необхідні заходи для примусового стягнення з “Газпрому” штрафу та пені в обсязі понад 170 мільярдів гривень.

• С 2019 года в Украине одним из требований для назначения на государственную службу будет базовое знание английского языка.

Автор