Скорочення армії триває…

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Сиділи тут нещодавно з товаришем – у відпустку приїхав. Хлопець – військовий, нині не просто служить, а служить “там”. Тобто саме “там” – в ООС. І от розповів мені товариш дуже цікаву штуку.

Пригадуєте, як здійнявся скандал щодо скорочень у ЗСУ? Хомчак ще виліз у ЗМІ, драв кольчугу на грудях, мовляв, бойові частини скорочувати не будуть, лише “мертві душі”, мовляв, на боєздатність частин це не вплине ніяк. Так от товариш мій каже, що скорочення йде САМЕ В БОЙОВИХ ЧАСТИНАХ. При чому скорочують не тільки людей, а й посади. Тобто в разі мобілізації заповнити незайняті посади “мобіками” не вийде – доведеться повністю міняти штатні розклади частин. Ви уявляєте собі, ЯК це робити в умовах загострення, коли командирам треба не організаційні питання вирішувати – їм треба керувати бійцями і боєм?

І що характерно, знайдіть про це згадки у відомих сердобольних волонтерів, які за Порошенка ґвалт здіймали через кожен берць, що протікав. Нема! У всіх повна ідилія, лише порохоботи життя їм псують.

Я оце собі думаю. Очевидно, Хомчак частини скорочує не з власної ініціативи – без вказівки згори такі рішення не приймаються. А тепер згадуємо. Зелені хваляться, мовляв, фінансування ЗСУ вони не зменшили, так? А якщо ми фінансування лишаємо те саме, а ЗСУ в реальних числах робимо меншими, то що в нас виходить? У нас виходить багато-багато грошей, які до військ не доходять.

А тепер пригадаємо.
Сховища боєприпасів (а це тема, за яку з Порошенка сім шкір здерли) не будують з 2019 р.
Реформа харчування зупинена з 2019 р.
Оборонне замовлення по факту провалене.
Все це – пряма відповідальність Хомчака. І шапка на ялинку – Хомчак нині зі шкіри пнеться, аби повернути у ЗСУ стару систему харчування. Вам зрозуміло, що відбувається з безпекою країни?

І так, питання, яке останнім часом мене навідує все частіше. Якщо Хомчак нині ледь не свідомо гробить боєздатність ЗСУ, вам не здається, що його роль в катастрофі Іловайська була набагато більша, ніж нам зараз здається? Коли він там вийшов на зв’язок із росіянами вперше? Про що домовлявся?

Автор