Тетяна Чорновол. Звичайне судилище

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Давайте називати речі своїми іменами. Проросійське оточення президента Зеленського готує судилище над Тетяною Чорновол. Мета судилища очевидна, це створення прецеденту, коли учасника Революції Гідності кидають за грати за звинуваченням в умисному вбивстві. Чому я так вважаю?

Для початку по самій справі Тетяни Чорновол. У відкритих джерелах достатньо даних, аби скласти власну думку про події, що сталися 18 лютого 2014 р. на вулиці Липській. Тетяна Чорновол ніде не закликала нікого вбивати. В будинку в той момент знаходилися біля 50 людей, і всі вони приміщення залишили. Ба більше, на відео можна побачити, як Тетяна Чорновол допомагала людям виходити з будинку.

За експертизами слідства, пляшка, яку кинула Тетяна Чорновол, згасла через 10 хвилин, не завдавши значної шкоди. А всього осередків підпалу було 16. Проте джерелом задимлення, від якого загинув нещасний пан Захаров, була серверна. А її ззовні підпалити було неможливо як таке.

Взагалі, до загибелі Захарова чимало питань. За версією слідства, він отруївся чадним газом, коли знімав диски з записами камер відеоспостереження. Доречне питання – а чому він не вийшов із будівлі разом з усіма? Чому не залишив приміщення, відчувши запах диму? Знехтував технікою безпеки? Але Володимир Захаров був інженером, тобто дуже гарно знав, чим загрожує дим у серверній. Йому хтось категорично наказав завершити роботу? Чи…

Коротше. Розслідування прокуратури між діями Тетяни Чорновол і загибеллю пана Захарова зв’язку не знайшло, про це заявив колишній начальник управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк (відео – унизу).

ДБР наполягає, що раз Тетяна Чорновол закликала підпалити будівлю, значить, вона винна в загибелі людини. Але я хочу нагадати, що саме відбувалося навколо офісу ПР 18 лютого 2014 р. Того дня був розпочатий Мирний наступ – колона учасників Майдану БЕЗ ЗБРОЇ висунулася в бік Верховної Ради, де мав відбутися розгляд змін до Конституції щодо обмеження повноважень президента Януковича. Колона була з трьох сторін атакована значними силами міліції та «тітушок» – почався бій, у тому числі із застосуванням вогнепальної зброї.

То кого треба звинувачувати, пані Тетяну чи тих, хто влаштував у центрі столиці кровопролиття? До речі, учасником тих подій був чинний міністр МВС Арсен Аваков, тобто він теж може потрапити під суд.

У звинуваченні ДБР події Революції Гідності названі «масовими заворушеннями, які супроводжувалися насильством над особами, погромами, підпалами, знищенням майна». Своє захоплення цим формулюванням вже висловили одіозний Андрій Портнов і його фан-клуб.

Але й це ще не все. Справу проти Чорновол того ж 18 лютого 2014 р. порушив… Олег Татаров, тоді заступник начальника головного слідчого управління МВС України. Нині пожвавлення справи сталося, коли т.в.о. директора ДБР був призначений Олексій Сухачов – людина Татарова, вони давні знайомі по юридичних колах. Татаров ніколи не приховував свого ворожого ставлення до Революції Гідності. І ще. Олег Татаров – колишній адвокат ще одної «жертви Майдану» Андрія Портнова, який у часи президента Порошенка сидів у Москві та до України не потикався.

Гадаю, сказаного достатньо. Очевидно, звинувачення висунуте не самій лише Тетяні Чорновол. Звинувачення висунуте всій Революції Гідності. Пані Тетяна жертвою була обрана тому, що з усіх, хто був тоді біля офісу ПР, вона найбільш відома. Вона на той час вже була жорстоко побита. І ще вона – колишній депутат. Натяк прозорий, якщо судять таку людину, інші мусять тремтіти. Тетяну Чорновол хочуть вивести на судилище після того, як влада по факту звільнила «Беркутів», що убивали майданівців. Мета судилища очевидна – залякати, принизити та спаплюжити саму пам’ять про Майдан.

Чи дозволимо ми це? Хай кожен спитає себе.